Logo image
Logo image

Mitkä ovat raskauden pääasiallisimmat oireet?

3 minuuttia
Raskauden pääasiallisimmat oireet johtuvat lähinnä hormonaalisista ja elimillisistä muutoksista, jotka mahdollistavat raskauden. Saat tietää lisää aiheesta lukemalla tämän artikkelin!
Mitkä ovat raskauden pääasiallisimmat oireet?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Raskauden pääasiallisimmat oireet ilmenevät lähinnä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, mutta äidin keho alkaa kokea muutoksia heti munasolun hedelmöittymisestä lähtien. Oireet voivat kuitenkin vaihdella, sillä jokainen nainen on erilainen.

Usein raskaus on alkuun melko huomaamaton oireiltaan. Jotkut naiset ovat kuitenkin hyvin herkkiä kehonsa suhteen ja alkavat huomata muutoksia heti raskauden ensimmäisistä päivistä lähtien.

Tässä artikkelissa tarkastelemme aihetta lähemmin.

Gonadotropiini ja raskausoireet

Some figure

Gonadotropiini eli HCG-hormoni on vastuussa raskauden ensimmäisistä oireista. Nämä hormonitasot kasvavat vakaasti raskausviikoille 10-12 saakka. Tämän ajanjakson jälkeen HCG-hormoni alkaa tasoittua tai jopa laskea.

Gonadotropiinia erittyy raskauden aikana istukasta. Raskaustestit havaitsevat tämän kyseisen hormonin tai sen pitoisuus voidaan havaita myös muissa testeissä.

Gonadotropiinin lisääntyminen saa aikaan alkuun melko lieviä oireita. Yleisiä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, ruuansulatukselliset häiriöt, ihon epäpuhtaudet tai muut ihossa ilmenevät muutokset. Gonadotropiini-hormonin lisääntyminen on havaittavissa vain kymmenen päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Raskauden pääasiallisimmat oireet

Yleisimpiä, raskauden ensimmäisten neljän viikon aikana ilmeneviä oireita ovat:

 • Kuukautisten puuttuminen. Tämä on yksi selkeimmistä oireista, etenkin jos naisella on hyvin säännöllinen kuukautiskierto.
 • Rintojen arkuus. Tämä on yksi ensimmäisiä oireita. Tulevan äidin rinnat kasvavat ja muuttuvat hyvin kosketusherkiksi. Tämä johtuu hormonaalisista muutoksista ja rasvakudoksen kerääntymisestä.
 • Pahoinvointi ja oksentaminen. Moni nainen kokee näitä oireita raskauden ensimmäisten päivien aikana. Hyvin usein pahoinvointia ilmenee aamuisin, vaikkakin sitä voi ilmetä mihin aikaan päivästä tahansa.
 • Väsymys ja uupumus.  Raskaana oleva nainen tuntee olonsa väsyneemmäksi kuin normaalisti. Väsymys iskee yhtäkkiä ja johtuu kehossa tapahtuvista monista raskaudenaikaisista prosesseista.
 • Hajuaistissa tapahtuvat muutokset. Hajuaisti voi muuttua hyvin herkäksi ja se saattaa saada aikaan myös sen, että jotkut hajut saattavat ällöttää.
 • Vatsaongelmat. Kohdun pikkuhiljaa tapahtuva kasvaminen saattaa tuntua joistakin naisista siltä, että vatsaa vääntää tai vatsa tuntuu raskaalta. Joillakin saattaa ilmetä yhtäkkistä närästystä, mikä on hyvinkin ärsyttävää.
 • Ruokahalun muutokset. Joskus nainen saattaa olla todella nälkäinen ja toisinaan hänellä ei ole yhtään nälkä. Ei ole myöskään harvinaista se, että normaalisti miellyttävät ruuat ällöttävät raskaana olevaa naista.
 • Tihentynyt virtsaaminen.
 • Säryt ja kivut. Joskus selkä saattaa olla kipeä, toisinaan alavatsa.
 • Erikoinen maku suussa. Nainen saattaa jatkuvasti maistaa suussaan metallimaista makua.
 • Vähäistä veristä vuotoa emättimestä. Tätä niukkaa, tummaa veristä vuotoa kutsutaan myös kiinnittymisvuodoksi.

Raskauden psykologiset oireet

Some figure

Jotkut naiset alkavat tuntea olonsa oudoksi tai erilaiseksi. Heillä saattaa olla tunne, että jokin heissä on muuttunut, ja tämä saattaa saada aikaan epämukavan tunteen. Mielialanvaihtelut ovat yleisiä, jolloin voi ilmetä voimakasta surullisuutta tai ärtyneisyyttä. Tunteenpurkaukset ovat hyvin yleisiä ja tavallisia.

Kaikki nämä tuntemukset yhdessä saattavat saada aikaan hämmentävät olotilan. On havaittavia sekä ei-havaittavia muutoksia, jotka lopulta saavat aikaan häkellyttävän tunteen, eikä nainen välttämättä osaa sanoa miksi. Tämä tunne on voimakkaampi niiden naisten kohdalla, jotka eivät ole odottaneet raskautta tai eivät tiedä paljoa raskauteen liittyvistä asioista.

Ääritapauksissa saattaa myös ilmetä ilmiötä, jossa raskaus kielletään täysin. Lääkärit kutsuvat tätä “kryptiseksi raskaudeksi” tai “kielletyksi raskaudeksi”. Nämä termit liittyvät siihen, että nainen tiedostamattaan päättää olla huomioimatta kehossaan tapahtuvia muutoksia. Näin todetaan Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa, jonka on suorittanut Paisleyn Royal Alexandra Hospitalin tutkimustiimi.

Myös päinvastainen ilmiö voi tapahtua: nainen saattaa ajatella olevansa raskaana vaikka ei ole, ja hänellä saattaa ilmetä raskaudelle tyypillisiä oireita. Tätä tilaa kutsutaan psykologiseksi raskaudeksi tai valeraskaudeksi.

Käy lääkärillä

Tässä artikkelissa esittelimme joitakin klassisia varhaisraskauden oireita. Niistä ei kannata murehtia, vaan niitä kannattaa tarkkailla ja miettiä, milloin viimeisimmät kuukautisesi sekä hedelmällisimmät päivät olivat.

Jos jotkut näistä oireista ovat liian voimakkaita, lääkärit voivat käyttää niiden hoitoon erityisiä ja turvallisia hoitomenetelmiä, jotka eivät vahingoita vauvaa. Jos epäilet tai tiedät olevasi raskaana ja ensimmäisen raskauskolmanneksen oireet hämmentävät sinua, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista peruana de Ginecología y Obstetricia, 56(1), 57-69.
 • VV.AA. (2011).Denial of pregnancy – a literature review and discussion of ethical and legal issues. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128877/

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.