Logo image
Logo image

Iltahelokkiöljyn käyttötarkoitukset

3 minuuttia
Iltahelokkiöljyllä on joitakin ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyödyllisen joihinkin terveysongelmiin. Tässä selitämme, mitä ne ovat ja mitä riskejä sen kulutukseen liittyy.
Iltahelokkiöljyn käyttötarkoitukset
Cesar Paul González

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi Cesar Paul González

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2023

Iltahelokkiöljy on kullankeltainen, läpikuultava neste, jota käytetään ravintolisänä. Se uutetaan Oenothera biennis -kasvin siemenistä, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta.

Se tunnetaan myös “naisten öljynä”, koska sitä käytetään usein lievittämään premenstruaalisen oireyhtymän oireita. Siinä on E- vitamiinia ja siemenissä on gamma-linoleenihappoa tai GLA:ta – välttämätön Omega-6 -rasvahappo – 7-10%.

Iltahelokkiöljy sisältää välttämättömiä rasvahappoja

Uskotaan, että iltahelokkiöljy voi auttaa tuottamaan hedelmällistä kohdunkaulan nestettä suuremmissa määrin sekä parempaa laatua. Näitä etuja ei kuitenkaan ole vielä todistettu.

On tieteellisesti todistettu, että iltahelokkiöljyn sisältämät linoleenihappo ja gamma-linoleenihappo (GLA) auttavat tuottamaan prostaglandiineja, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja jotka ovat hyödyllisiä synnytyksen ja kohdun supistusten indusoinnissa.

Ne ovat myös elementtejä, jotka myötävaikuttavat tulehdustasapainon säätelyyn systeemisellä tasolla. Tämän todistaa International Immunology -lehdessä julkaistu tutkimus. Tämän ominaisuuden ansiosta sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisen riskiä voidaan vähentää.

Gamma-linolihappo luo lisääntyneen määrän prostaglandiineja, jotka voivat torjua fibrokystistä rintasairautta, kuukautisia edeltävää dysforista häiriötä ja endometrioosia.

On myös tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että GLA voi auttaa niveltulehduksen ja vaihdevuosien hoidossa. Yksi niistä on julkaistu Nutrients -lehdessä. Merkittävän vaikutuksen saavuttamiseksi nämä ravintoaineet on sisällytettävä terveelliseen ruokavalioon. On myös suositeltavaa tehdä voimaharjoittelua.

Tutkimukset viittaavat siihen, että äidin ravitsemus voi estää tai lykätä atooppisen ihottuman kehittymistä korkean riskin lapsilla. Tämä johtuu sen sisältämästä cis-tyyppisistä rasvahapoista muiden bioaktiivisten yhdisteiden lisäksi. Iltahelokkiöljy voi myös aiheuttaa sen pitoisuuden vuoksi tyydyttymättömiä lipidejä. Erityisiä kokeita tämän vahvistamiseksi ei kuitenkaan ole.

Some figure

Lue lisää: Eteerinen neroliöljy: käyttötarkoitukset, edut ja vasta-aiheet

Muut toimet premenstruaalisen oireyhtymän hoidossa

Vaikka jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että iltahelokkiöljy voisi olla hyödyllinen premenstruaalisen oireyhtymän hoidossa, on otettava huomioon, että on olemassa muitakin tapoja, joita voidaan käyttää samaan tarkoitukseen.

Säännöllinen voimaharjoittelu auttaa ehkäisemään lihaskipuja sekä luuntiheyden ja motoristen toimintojen vähenemistä. Lisäksi se auttaa myös moduloimaan tulehdusmekanismeja. Samoin on tärkeää maksimoida D-vitamiinin ja korkean biologisen arvon proteiinien saanti.

On myös tärkeää varmistaa, että välttämättömien hivenravinteiden, kuten kivennäisaineiden, vaatimukset täyttyvät. Rauta ehkäisee anemiaa, joka voi pahentaa väsymystä ja kroonista väsymystä. Sinkki puolestaan vähentää hengitysteiden infektiosairauksien ilmaantuvuutta. Tämä johtuu sen roolista lymfosyyttien erilaistumisessa.

Lopuksi on huomattava, että on välttämätöntä seurata C-vitamiinin saantia immuunijärjestelmän toiminnan parantamiseksi. E-vitamiini puolestaan rajoittaa hapettumista solutasolla ja pitää tulehdusprosessit hallinnassa.

Kuten edellä mainittiin, vihannesten, pähkinöiden ja kalan syönti on tänä aikana välttämätöntä haitallisten vaikutusten ja naisten terveyteen liittyvien muutosten rajoittamiseksi.

Varotoimenpiteet

Asiantuntijat eivät suosittele iltahelokkiöljyn nauttimista seuraavissa olosuhteissa:

 • Epilepsia
 • Raskaus
 • Imetys
 • Skitsofrenia
 • Kun käytät antikoagulanttilääkkeitä
 • Kun otat sydänlääkkeitä

Älä myöskään ota sitä ennen ja jälkeen leikkausta.

Iltahelokkiöljy tulee kuluttaa sinällään. Sitä ei sovi altistaa korkeille lämpötiloille, koska se voi saada aikaan rasvahappojen spatiaalisen muutoksen, jolloin syntyy trans-tyyppisiä yhdisteitä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Kuukautisten välinen kipu: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Näitä elementtejä pidetään terveydelle haitallisina, koska niillä on tulehduksellisia ominaisuuksia. Niiden säännöllinen saanti voi aiheuttaa monimutkaisten patologioiden, kuten sydän- ja verisuonitautien ja aineenvaihduntasairauksien kehittymistä. On tärkeää välttää niiden säännöllistä saantia.

On myös huomattava, että suurinta osaa iltahelokkiöljyn eduista ei ole todistettu vankasti, eikä myöskään sen riskejä. Tästä syystä vallitsee ennalta varautumisen periaate – potilaiden, joilla on monimutkaisia sairauksia tai jotka käyttävät erilaisia lääkkeitä, ei pidä ottaa sitä.

Haittavaikutuksia, joita helokkiöljy voi tuottaa, ovat pääasiassa päänsärky, pahoinvointi ja vatsakipu.

Iltahelokkiöljy, lupaava tuote

Muista, että tässä kuvatut hoidot eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa. Jos sinulla on endometrioosin, vaihdevuosien tai premenstruaalisen oireyhtymän oireita tai yrität tulla raskaaksi, on parasta kääntyä gynekologin puoleen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että iltahelokkiöljy voi auttaa lievittämään kuukautisia edeltävän oireyhtymän ja vaihdevuosien oireita, mutta sen käyttöä ei suositella ilman lääkärin lupaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Amalia N, Orchard D, Francis KL, King E. Systematic review and meta-analysis on the use of probiotic supplementation in pregnant mother, breastfeeding mother and infant for the prevention of atopic dermatitis in children. Australas J Dermatol. 2020 May;61(2):e158-e173.
 • Ahmad Adni LL, Norhayati MN, Mohd Rosli RR, Muhammad J. A Systematic Review and Meta-Analysis of the Efficacy of Evening Primrose Oil for Mastalgia Treatment. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jun 10;18(12):6295.
 • Bayles B, Usatine R. Evening primrose oil. Am Fam Physician. 2009 Dec 15;80(12):1405-8.
 • Christie, W. W. The analysis of evening primrose oil. Industrial Crops and Products- 1999; 10(2): 73-83.
 • Farzaneh F, Fatehi S, Sohrabi MR, Alizadeh K. The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. Arch Gynecol Obstet. 2013 Nov;288(5):1075-9.
 • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567.
 • Khorshidi M, Zarezadeh M, Moradi Moghaddam O, Emami MR, Kord-Varkaneh H, Mousavi SM, Alizadeh S, Heshmati J, Olang B, Aryaeian N. Effect of evening primrose oil supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2628-2638.
 • Majdinasab N, Namjoyan F, Taghizadeh M, Saki H. The effect of evening primrose oil on fatigue and quality of life in patients with multiple sclerosis. Neuropsychiatr Dis Treat. 2018 Jun 12;14:1505-1512.
 • Mahboubi M. Evening Primrose (Oenothera biennis) Oil in Management of Female Ailments. J Menopausal Med. 2019 Aug;25(2):74-82.
 • Moghadam MY, Nemat-Shahi M, Soroosh D, Nemat-Shahi M, Asadi A. Effect of evening primrose oil on postoperative pain after appendectomy: A double-blind, randomized, clinical trial. Biomedicine (Taipei). 2020 Mar 28;10(1):28-32.
 • Muggli R. Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. Int J Cosmet Sci. 2005 Aug;27(4):243-9.
 • Saki, M., Akbari, S., Saki, M., Tarrahi, M. J., Gholami, M., & Pirdadeh, S. The effect of primrose oil on the premenstrual syndrome among the female students in Lorestan University of Medical Sciences: A triple blind study. Journal of Nursing and Midwifery Sciences. 2015; 2(1): 20-26.
 • Sharif SN, Darsareh F. Impact of evening primrose oil consumption on psychological symptoms of postmenopausal women: a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial. Menopause. 2020 Feb;27(2):194-198.
 • Schölkens BA, Gehring D, Schlotte V, Weithmann U. Evening primrose oil, a dietary prostaglandin precursor, diminishes vascular reactivity to renin and angiotensin II in rats. Prostaglandins Leukot Med. 1982 Mar;8(3):273-85.
 • Timoszuk M, Bielawska K, Skrzydlewska E. Evening Primrose (Oenothera biennis) Biological Activity Dependent on Chemical Composition. Antioxidants (Basel). 2018 Aug 14;7(8):108.
 • Veselinovic M, Vasiljevic D, Vucic V, Arsic A, Petrovic S, Tomic-Lucic A, Savic M, Zivanovic S, Stojic V, Jakovljevic V. Clinical Benefits of n-3 PUFA and ɤ-Linolenic Acid in Patients with Rheumatoid Arthritis. Nutrients. 2017 Mar 25;9(4):325.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.