Logo image
Logo image

Eteerinen neroliöljy: käyttötarkoitukset, edut ja vasta-aiheet

5 minuuttia
Eteerinen neroliöljy on anti-inflammatorinen, antibakteerinen ja antioksidanttinen öljy. Tässä artikkelissa tarkastellaan sen tärkeimpiä käyttötarkoituksia ja vasta-aiheita.
Eteerinen neroliöljy: käyttötarkoitukset, edut ja vasta-aiheet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2023

Eteerinen neroliöljy on tuote, joka saadaan höyrytislaamalla karvasappelsiinipuun (Citrus aurantium ) valkoisista, vahamaisista kukista. Se tunnetaan myös appelsiininkukkaöljynä, ja sille on ominaista sen mieto kukkainen tuoksu, jossa on vivahteita sitrushedelmistä.

Koostumuksensa ja ominaisuuksiensa vuoksi sitä käytetään usein sekä luonnonlääketieteessä että kosmetiikassa. Erityisesti sillä katsotaan olevan anti-inflammatorisia, analgeettisia, antimikrobisia, anksiolyyttisiä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Haluatko tietää lisää sen eduista ja vasta-aiheista? Tässä artikkelissa kerromme sinulle niistä kaiken.

Eteerisen neroliöljyn käyttötarkoitukset ja edut

Perinteisessä lääketieteessä eteeristä neroliöljyä on käytetty adjuvanttina tulehdusta, kipua, vaihdevuosioireita ja ihosairauksia vastaan. Sen vaikutukset johtuvat suurelta osin sen ainesosista, joista erottuvat seuraavat:

 • Limoneeni (27,5 %)
 • (E)-nerolidoli (17,5 %)
 • Alfa-terpineoli (14 %)
 • Alfa-terpinyyliasetaatti (11,7 %)
 • (E,E)-farnesoli (8 %)

Tuote saadaan karvasappelsiinipuun (Citrus aurantium) tuoreista kukista, jotka on korjattava käsin. Kolhuja ja painaumia kukissa on vältettävä. Poimimisen jälkeen tislaus tulisi tehdä mahdollisimman pian, koska kukinnot menettävät yleensä öljynsä nopeasti.

Tähän mennessä monet tämän eteerisen öljyn sovellukset perustuvat edelleen anekdoottisiin todisteisiin. Ja vaikka jotkut tieteelliset tutkimukset tukevat tiettyjä ominaisuuksia, asiantuntijat vaativat lisää tietoa. Tästä syystä sen käytön tulisi olla vain täydentävää. Katsotaanpa seuraavaksi, mihin sitä käytetään.

Saatat nauttia myös tästä artikkelista: Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat?

Tulehdus ja kipu

Eteeristä neroliöljyä on käytetty paikallisesti liittolaisena tulehduksen ja kivun vähentämiseen. Sen uskotaan voivan vähentää lihasvammojen, nivelsairauksien ja neuropaattisen kivun oireita. Toistaiseksi tutkimuksia on kuitenkin tehty vain eläimillä.

Journal of Natural Medicines lehdessä raportoidussa rotilla tehdyssä tutkimuksessa eteerinen neroliöljy auttoi vähentämään akuuttia ja kroonista tulehdusta. Lisäksi sillä oli analgeettisia ominaisuuksia, sillä se vähensi keskus- ja perifeeristä kipuherkkyyttä.

Journal of Agricultural and Food Chemistry –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että tällä tuotteella on myös potentiaalia tulehdukseen liittyvien sairauksien torjunnassa, kun sitä käytetään elintarvikelisäaineena.

Vaihdevuosien oireet

Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa, joka julkaistiin Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine –lehdessä, eteerisen neroliöljyn hengittäminen todettiin hyödylliseksi vaihdevuosia läpikäyville naisille.

Se auttaa vähentämään tilaan liittyvien oireiden, kuten alhaisen seksihalun, korkean verenpaineen ja stressin, voimakkuutta. Havaintojen mukaan eteerinen neroliöljy auttaa tasapainottamaan seerumin kortisoli- ja estrogeenipitoisuuksia.

Some figure
Osana vaihdevuosien aromaterapiaa neroliöljy voi olla hyvä apu joihinkin oireisiin.

Apu synnytyksessä

Eteerinen neroliöljy on osoittanut hyötyjä synnyttävillä naisilla. Iranian Red Crescent Medical Journal –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ryhmälle synnyttämässä olevia naisia annettiin tällä tuotteella kasteltuja sideharsotyynyjä. Näitä käytettiin kaulassa ja uusittiin 30 minuutin välein.

Tutkimuksen tulokset kertoivat, että öljyn yhdisteet auttoivat stimuloimaan hajujärjestelmää ja vähentämään ahdistusta synnytyksen aikana. Tutkijat pitivät tätä “yksinkertaisena, halpana, ei-invasiivisena ja tehokkaana toimenpiteenä”.

Premenstruaalisen oireyhtymän oireet

Ei ole sattumaa, että tämä eteeristen öljyjen lajike on listattu “naisten terveyden liittolaiseksi”. Suosittu kirjallisuus kuvaa sen käyttöä aromaterapiassa lääkkeenä PMS-oireiden (kipu ja turvotus) vähentämiseksi.

Pienehkö tutkimus nuorilla yliopistotytöillä raportoi, että eteerisen neroliöljyn hengittäminen auttoi vähentämään PMS:n aiheuttamaa mielialaa, kipua ja turvotusta.

Antikonvulsiivinen potentiaali

Joidenkin Aasian maiden perinteisessä lääketieteessä eteeristä neroliöljyä käytetään luonnollisena antikonvulsanttina. Sen käyttö liittyy aivojen sähköisen toiminnan tasapainoon ja vapinan vähenemiseen.

Toistaiseksi ei ole todisteita näistä vaikutuksista ihmisiin. Natural Product Communications -lehdessä julkaistussa rottatutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että C. aurantiumin kukkien eteerisessä öljyssä biologisesti aktiiviset yhdisteet vaikuttavat kouristuksia estävästi.

Antimikrobinen ja antioksidanttivaikutus

Eteerisen neroliöljyn kemiallinen koostumus antaa antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Pakistan Journal of Biological Sciences –lehdessä raportoidussa in vitro –tutkimuksessa tämä tuote osoitti antimikrobista vaikutusta kuuteen bakteerityyppiin, erityisesti Pseudomonas aeruginosa –bakteeriin.

Se oli myös hyödyllinen kahdentyyppisiä hiivoja ja kolmea sientä vastaan. Sillä havaittiin muun muassa olevan antioksidanttipotentiaalia, mikä viittaa etuihin oksidatiivisen stressin aiheuttamia vaurioita vastaan.

Ihon hyvinvointi ja kauneus

Laaja valikoima kosmeettisia ihonhoitotuotteita sisältää eteeristä neroliöljyä. Flavonoidien, vitamiinien, kivennäisaineiden ja terpenoidien pitoisuuksien ansiosta sen paikallinen käyttö liittyy ihon suojaamiseen ja ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisyyn.

Erityisesti flavonoidit liittyvät valolta suojaavaan vaikutukseen. Kun ne ovat imeytyneet, ne auttavat absorboimaan ultraviolettivaloa ja estämään solujen ikääntymistä.

Lisäksi sen antimikrobiset ja antifungaaliset ominaisuudet liittyvät aknen ja muiden ihoinfektioiden ehkäisyyn. Se ravitsee ihoa ja edistää paranemisprosessia.

Some figure
Appelsiinipuun valkoiset kukat ovat neroliöljyn raaka-ainetta.

Eteerisen neroliöljyn turvallisuus ja vasta-aiheet

Useimmissa tapauksissa eteerinen neroliöljy on turvallinen ja hyvin siedetty. Sitä käytetään usein aromaterapiassa, hieronnassa ja paikallisesti käytettävissä lääkkeissä. Sen suoraa nauttimista ei suositella, vaikka se voidaan teollisesti sisällyttää joihinkin tuotteisiin elintarvikelisäaineena ilman riskiä.

Turvallisuussyistä tätä tuotetta ei tule käyttää laimentamattomana. Se on yhdistettävä kantajaöljyyn (esimerkiksi kookos-, manteli- tai oliiviöljyyn) ihon ärsyttämisen välttämiseksi. Lisäksi se ei saa joutua kosketuksiin limakalvojen kanssa.

Ennen kuin käytät eteeristä neroliöljyä paikallisesti, on suositeltavaa suorittaa laastaritesti jollekin ihoalueelle, kuten kyynärvarteen. Jos negatiivisia reaktioita ei esiinny muutaman tunnin kuluttua, sitä voidaan käyttää ongelmitta.

Sitä tulee välttää seuraavissa tapauksissa:

 • Nuoret lapset
 • Avoimet ihovauriot
 • Iho, joka on alttiina suoralle auringonvalolle tai solariumille

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea tämän: Olkikukan eteerinen öljy: hyödyt ja käyttö

Eteerisen neroliöljyn käyttötavat

Eteeristä neroliöljyä voi ostaa yrttikaupoista tai verkosta. Sitä käytetään pääasiassa diffuusorien, suihkeiden tai kylvyn muodossa.

Rauhoittavana ja rentouttavana öljynä sitä voidaan levittää vanupallolle tai nenäliinalle. Sitten sen aromi hengitetään sisään.

Sen vaikutuksen tehostamiseksi se voidaan yhdistää yhteen tai useampaan eteeriseen öljyyn, kuten seuraaviin:

 • Kamomilla
 • Salvia
 • Geranium
 • Inkivääri
 • Greippi
 • Jasmiini
 • Kataja
 • Laventeli
 • Sitruuna
 • Tangeriini
 • Mirha
 • Oranssi
 • Palmarosa
 • Santelipuu
 • Ylang ylang

Hierontaa tai ihohoitoja varten on välttämätöntä yhdistää se kantajaöljyyn. Suhde on yleensä 5 tippaa eteeristä öljyä 20 millilitraan kantajaöljyä.

Mitä muistaa neroliöljystä

Eteerinen neroliöljy on yksi kolmesta öljylajikkeesta, joita saadaan karvasappelsiinipuusta (Citrus aurantium). Erityisesti se on valmistettu höyrytislaamalla sen tuoreita lehtiä. Tuloksena on runsaasti antioksidantteja sisältävä tuote, joka on ihanteellinen ihonhoitoon ja joidenkin sairauksien vähentämiseen.

Toistaiseksi sen tehoa tukevat tutkimukset ovat rajallisia, ja ne on tehty suurelta osin eläimillä ja laboratorioissa. Joka tapauksessa se on turvallinen ainesosa, jota voidaan käyttää lisäaineena vähentämään kipua, ahdistusta, aknea ja tulehdusta muiden sairauksien ohella.

Lisäksi sitä löytyy usein kosmeettisista tuotteista ja yrttiseoksista stressin vähentämiseksi. Haluaisitko kokeilla sitä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
 • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
 • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
 • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
 • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
 • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
 • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
 • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
 • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.