Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat?

Eteerisiä öljyjä käytetään luonnonlääketieteessä niiden fyysisten sekä psyykkisten ominaisuuksien vuoksi. Tässä artikkelissa tarkastelemme niiden käyttöä erilaisten terveysongelmien hoidossa.
Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat? Muinaisista ajoista lähtien eteeriset öljyt ovat olleet läsnä monissa kulttuureissa ympäri maailmaa. On olemassa muistiinpanoja, jotka viittaavat niiden käyttöön muinaisessa Egyptissä, joten niitä on arvioitu olleen käytössä jo 3 500 vuotta eaa.

Yleensä niitä arvostetaan niiden aromaattisten ominaisuuksiensa sekä mielenkiintoisten terveyshyötyjensä vuoksi. Koostumuksensa ansiosta niitä käytetään usein apuvälineenä muun muassa vähentämään stressiä, rauhoittamaan iho-ongelmia ja vähentämään infektioriskiä.

On kuitenkin monia luonnontuotteita, joita sinun tulee käyttää varoen ja kohtuudella. Vaikka on totta, että niiden ominaisuudet hyödyttävät terveyttä, ne voivat myös aiheuttaa sivuoireita. Tässä artikkelissa kerromme, mihin niitä käytetään ja mitkä ovat niistä ovat suosituimmat.

Mitä eteeriset öljyt ovat?

Olet ehkä joskus ihmetellyt, mitä eteeriset öljyt ovat. Näitä ainesosia on käytetty luonnonlääketieteessä tuhansien vuosien ajan. Ne ovat haihtuvia esansseja, jotka uutetaan aromaattisista puista sekä kasveista tislaamalla tai kylmäpuristamalla.

Niitä ei pidä sekoittaa kaupallisiin öljyihin, jotka tuotetaan kemiallisilla menetelmillä, koska niiden koostumus on erilainen. Usein puhdas eteerinen öljy yhdistetään kantajaöljyyn, jotta se soveltuu käytettäväksi.

Kuten Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistiin artikkeli, jossa kerrottiin kuinka eteerisiä öljyjä käytetään usein desinfiointiaineina ja piristeinä. Niiden on myös havaittu toimivan tulehduskipulääkkeinä, mikrobilääkkeinä ja kipulääkkeinä.

Miten eteeriset öljyt toimivat?

Eteeriset öljyt eivät sovellu nautittavaksi; niiden ominaisuuksia käytetään hengitettynä tai paikallisesti (yhdistettynä kantajaöljyyn). International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan eteerisillä öljyillä on kolme mahdollista vaikutusmekanismia.

Ensimmäinen sisältää nenän hajureseptoreiden aktivoinnin, jotka sitten lähettävät hajusignaaleja aivoihin. Näin ne vaikuttavat elimistön limbiseen järjestelmään. Se on aivojen alue, joka osallistuu tunteiden, käyttäytymisen ja pitkäaikaisen muistin säätelyyn.

Kaksi muuta mahdollista mekanismia sisältävät niiden molekyylien suoran tunkeutumisen hajuhermon kautta aivoalueille ja niiden yhdisteiden imeytymisen keuhkoihin verenkiertoon, jotka näyttävät ylittävän veri-aivoesteen ärsykkeen muodostamiseksi.

Iholle levitettynä terveydelle hyödylliset fytokemikaalit imeytyvät ihon kautta elimistöön. Tältä osin Pharmazien tutkimus toteaa, ettei ole epäilystäkään siitä, että öljyjen komponentit voivat tunkeutua ihmisen ihon läpi.

Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten niitä käytetään?

Eteeristen öljyjen tärkeimmät ominaisuudet

Eteeristen öljyjen vaikutukset vaihtelevat riippuen alkuperäkasvista ja niiden valmistuksessa käytetystä prosessista. Yleisellä tasolla puhuttaessa niillä kaikilla on seuraavanlaisia ominaisuudet:

  • Antiviraalinen
  • Antibiootti
  • Antimikrobinen
  • Anti-inflammatorinen
  • Uudistuva ja parantava
  • Antioksidantit
  • Adaptogeeninen
  • Rauhoittava lääke

Useimmissa tapauksissa näitä vaikutuksia hyödynnetään aromaterapiassa. Eteeristen öljyjen hengittäminen stimuloi solujen uusiutumista, hermostoa ja verenkiertoa. Siten se luo fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tunteen.

Yleisimmin käytetyt eteeriset öljyt

On arvioitu, että eteerisiä öljyjä on yli 90 lajiketta. Suurin osa niistä on käytössä aromaterapiassa, mutta osaa käytetään myös kosmetiikassa ja elintarviketeollisuudessa.

Tässä ovat yleisimmin käytetyt eteeriset öljyt ja niiden ominaisuudet:

  • Piparminttu: Alimentary Pharmacology & Therapeuticsin tietojen mukaan tämä öljy rentouttaa sileitä lihaksia ja sillä on antimikrobisia, anti-inflammatorisia ja ruoansulatusta parantavia ominaisuuksia.
  • Timjami: Taistelee bakteereita sekä viruksia vastaan. Sopii myös yskänlääkkeeksi.
  • Laventeli on yksi eteerisistä öljyistä, joita käytetään stressin ja ahdistuksen hoidossa. Se liittyy myös fyysisen kivun lievitykseen.
  • Oregano: Molecules -lehti kertoo, että sillä on diabeteksen vastainen, antimikrobinen, anti-inflammatorinen ja antioksidanttipotentiaali.
  • Eukalyptus: Tätä käytetään usein apuaineena hengityselinsairauksia vastaan. Se sopii myös desinfiointiin.
  • Kamferi: Kansanlääketieteessä kamferia käytetään lievittämään ärsytystä ja kipua. Todisteet tukevat sen anti-inflammatorisia, hyönteismyrkkymäisiä ja antiviraalisia ominaisuuksia.
  • Basilikalla on anti-inflammatorista ja antioksidanttista aktiivisuutta Journal of Food Science and Technology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan.
  • Santelipuu: Vaikka tätä voidaan käyttää hermoston säätelyyn, sitä voidaan käyttää myös erilaisten iho-ongelmien hoitoon.
  • Bergamotti: Todisteet viittaavat siihen, että se auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta.
  • Ruusua pidetään masennuslääkkeenä, rentouttavana aineena ja seksuaalisena stimulanttina. Siitä on hyötyä myös ihon terveydelle.
  • Kamomilla parantaa mielialaa ja edistää ihon hyvinvointia.
  • Ylang-ylangia voidaan käyttää päänsäryn hoitoon, verenpaineen alentamiseen ja immuunijärjestelmän vahvistamiseen.
  • Teepuu on yksi suosituimmista erilaisten ihoinfektioiden ehkäisyssä ja hoidossa.
  • Jasmiini: Tätä voidaan käyttää stimuloimaan libidoa, edistämään rauhan tunnetta ja parantamaan mielialaa.
  • Sitruuna auttaa ehkäisemään infektioita. Sen uskotaan myös auttavan ruuansulatuselimistöä ja hermostoa.

Suosituksia eteeristen öljyjen valintaan

Eteerisiä öljyjä ostettaessa on otettava huomioon useita asioita. Tällä hetkellä monet kaupat myyvät erilaisia tuotteita, jotka eivät aina ole parasta laatua.

Jotkut näistä tuotteista eivät ole puhtaita ja ne sekoitetaan muihin öljyihin. Ja vaikka niillä voi olla miellyttävä aromi, ne eivät tuota toivottuja vaikutuksia.

Siksi kannattaa pitää mielessä seuraavat asiat:

  • Valitse erittäin puhtaita öljyjä: Niissä on yleensä kasvin kasvitieteellinen nimi etiketissä. Ne eivät sisällä mitään lisäaineita.
  • Tarkista uuttoprosessi: Onko se tislaus vai kylmäpuristus? Jos siihen liittyy muita toimenpiteitä, eteerinen öljy ei todennäköisesti ole puhdas kuin sen pitäisi olla.
  • Valitse luotettava merkki: Joillakin on pitkä historia valmistajina.

Eteeristen öljyjen riskit ja sivuvaikutukset

Se, että tuote on luonnollinen, ei tarkoita, että se on turvallinen.

Eteeriset öljyt eivät ole poikkeus. Itse asiassa väärinkäyttö voi johtaa erilaisiin sivuvaikutuksiin, jotka vaihtelevat lievistä vakaviin. Yleisimmät ovat seuraavat:

Kuten myös niiden terveydelle hyödylliset ominaisuudet, nämä reaktiot vaihtelevat kunkin öljytyypin koostumuksen mukaan. Joka tapauksessa varovaisuutta suositellaan seuraavissa erityistapauksissa:

  • Imeväiset ja lapset
  • Raskaus ja imetys
  • Munuaisten, maksan tai sydämen vajaatoiminta
  • Ihmiset, jotka saavat lääkehoitoa krooniseen sairauteen

Edellä mainituista tapauksista on eteeristen öljyjen käytöstä ensin neuvoteltava lääkärin kanssa. Ammattilainen päättää, onko niiden käyttö turvallista vai aiheuttavatko ne riskin. Terveydenhoidon ammattilaiset voivat myös antaa ohjeita niiden käyttöön.

Kuinka käyttää niitä turvallisesti?

Yleisin tapa käyttää eteerisiä öljyjä on diffuusori. Nämä hajottavat aromit ja antavat sinun nauttia miellyttävästä tuoksusta. Jotkut ihmiset lisäävät niitä myös kuumaan veteen hengittääkseen höyryjä ja saadakseen samanlaisia ​​vaikutuksia.

Niiden paikallisessa käytössä tulee olla tarkempi. On tärkeää yhdistää muutama tippa öljyä (5 tai 6) lusikalliseen kantajaöljyä (15 ml), joka voi olla kookos-, manteli-, avokado- tai oliiviöljy. Tätä levitetään hieronnan avulla eri kehonosiin.

Ole kuitenkin varovainen, jos ihosi on rasvainen tai akneen taipuvainen, sillä komedogeenisten öljyjen käyttö voi pahentaa tilannetta. Toinen vaihtoehtoinen tapa on lisätä muutama tippa kylpyammeeseen tai valmisteisiin kompressien levittämiseksi.

On aina hyvä tehdä allergiatesti mahdollisten ikävien reaktioiden mahdollisuuden poissulkemiseksi. Levitä tätä varten pieni määrä tuotetta iholle ja anna vaikuttaa 6-12 tuntia. Jos ärsytystä tai epämukavuutta ei ilmene, tuotetta voidaan käyttää ilman ongelmia.

Lopuksi 3-5 tippaa valittua öljyä voidaan lisätä shampoon, kylpygeelin, voiteen tai muun tavallisen hoitotuotteen joukkoon. Tietenkin on aina ensin selvitettävä, ovatko ne yhteensopivia.

Mitä muistaa näistä tuotteista?

Markkinoilla on laaja valikoima eteerisiä öljyjä, joilla on mielenkiintoisia ominaisuuksia. Useimpia niistä käytetään aromaterapiassa rentoutumisen edistämiseen, stressin vähentämiseen ja tiettyjen vaivojen hoitoon. Niillä voi kuitenkin olla myös muita positiivisia vaikutuksia hermostoon, sydän- ja verisuonijärjestelmään ja verenkiertoelimiin.

On kuitenkin tärkeää käyttää niitä varoen, sillä niillä voi olla ei-toivottuja vaikutuksia, kun niitä käytetään liiallisina määrinä tai väärin. Tässä suhteessa on suositeltavaa lukea etiketti ja noudattaa valmistajan suosituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Firenzuoli, Fabio et al. “Essential oils: new perspectives in human health and wellness.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2014 (2014): 467363. doi:10.1155/2014/467363
  • Fung TKH, Lau BWM, Ngai SPC, Tsang HWH. Therapeutic Effect and Mechanisms of Essential Oils in Mood Disorders: Interaction between the Nervous and Respiratory Systems. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4844. Published 2021 May 3. doi:10.3390/ijms22094844
  • Herman A, Herman AP. Essential oils and their constituents as skin penetration enhancer for transdermal drug delivery: a review. J Pharm Pharmacol. 2015 Apr;67(4):473-85. doi: 10.1111/jphp.12334. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25557808.
  • Schmitt S, Schaefer U, Sporer F, Reichling J. Comparative study on the in vitro human skin permeation of monoterpenes and phenylpropanoids applied in rose oil and in form of neat single compounds. Pharmazie. 2010 Feb;65(2):102-5. PMID: 20225652.
  • Ramsey JT, Shropshire BC, Nagy TR, Chambers KD, Li Y, Korach KS. Essential Oils and Health. Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):291-305. PMID: 32607090; PMCID: PMC7309671.
  • de Groot AC, Schmidt E. Essential Oils, Part I: Introduction. Dermatitis. 2016 Mar-Apr;27(2):39-42. doi: 10.1097/DER.0000000000000175. PMID: 26983089.
  • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(6):738-752. doi:10.1111/apt.14519
  • Kowalczyk, Adam et al. “Thymol and Thyme Essential Oil-New Insights into Selected Therapeutic Applications.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 25,18 4125. 9 Sep. 2020, doi:10.3390/molecules25184125
  • Koulivand, Peir Hossein et al. “Lavender and the nervous system.” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2013 (2013): 681304. doi:10.1155/2013/681304
  • Leyva-López, Nayely et al. “Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 22,6 989. 14 Jun. 2017, doi:10.3390/molecules22060989
  • Jun YS, Kang P, Min SS, Lee JM, Kim HK, Seol GH. Effect of eucalyptus oil inhalation on pain and inflammatory responses after total knee replacement: a randomized clinical trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:502727. doi:10.1155/2013/502727
  • Chen W, Vermaak I, Viljoen A. Camphor–a fumigant during the Black Death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon–a review. Molecules. 2013 May 10;18(5):5434-54. doi: 10.3390/molecules18055434. PMID: 23666009; PMCID: PMC6270224.
  • Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x
  • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(10):34-39.
  • Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9. doi: 10.1159/000380989. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25824404.
  • Mohebitabar, Safieh et al. “Therapeutic efficacy of rose oil: A comprehensive review of clinical evidence.” Avicenna journal of phytomedicine vol. 7,3 (2017): 206-213.
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Tan, Loh Teng Hern et al. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang).” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2015 (2015): 896314. doi:10.1155/2015/896314
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50-62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Hongratanaworakit T. Stimulating effect of aromatherapy massage with jasmine oil. Nat Prod Commun. 2010 Jan;5(1):157-62. PMID: 20184043.
  • Ben Hsouna A, Ben Halima N, Smaoui S, Hamdi N. Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Lipids Health Dis. 2017;16(1):146. Published 2017 Aug 3. doi:10.1186/s12944-017-0487-5
  • Hammer KA, Carson CF, Riley TV, Nielsen JB. A review of the toxicity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil. Food Chem Toxicol. 2006 May;44(5):616-25. doi: 10.1016/j.fct.2005.09.001. Epub 2005 Oct 21. PMID: 16243420.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.