Logo image
Logo image

7 tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita

4 minuuttia
Kynnen sieni-infektioita on hankala hoitaa. Niitä kannattaakin ehkäistä ja hoitaa heti kun ne ilmaantuvat. Lue lisää tästä artikkelista!
7 tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kynnen sieni-infektioita ei pidetä vakavana terveysongelmana, mutta vaiva voi aiheuttaa paljon epämukavuutta. Lisäksi infektiota on hankala hävittää sen jo tartuttua, ja vaikka siinä onnistuisikin, se voi suurella todennäköisyydellä uusiutua. Tässä artikkelissa jaamme seitsemän tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita.

Kynnen sieni-infektiot tunnetaan myös nimellä onykomykoosi, ja ne johtuvat dermatofyytti-nimisistä mikro-organismeista. Ne käyttävät ravinnokseen keratiinia, kynsissä ja hiuksissa olevaa proteiinia.

Nämä mikro-organismit viihtyvät parhaiten pimeissä, lämpimissä ja kosteissa paikoissa, minkä vuoksi kenkien sisäpuoli on niille otollinen kasvuympäristö.

On arvioitu, että jopa 14 prosentilla maailman väestöstä on kynnen sieni-infektio.

7 tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita

Some figure
Ehkäisy on avainasemassa, sillä sieni-infektion häätäminen on usein hankalaa.

Kynnen sieni-infektioita on aina parempi pyrkiä ehkäisemään kuin joutua hoitamaan, sillä hoito vaatii paljon aikaa ja sitkeyttä. Paras tapa ehkäistä kynsisientä on noudattamalla eräitä yksinkertaisia varotoimia, kuten seuraavia. Alta löydät seitsemän tapaa ehkäistä kynnen sieni-infektioita!

1. Jalkojen suojaaminen on keino ehkäistä kynnen sieni-infektioita

Paljain jaloin ei kannata kävellä etenkään lämpimillä ja kosteilla alueilla, kuten uimahallissa, kuntosalilla, kylpylässä, julkisissa suihkutiloissa jne. Näillä pinnoilla voi olla sientä, joka tarttuu sitten ihoon.

2. Leikkaa kynnet hyvin

Varpaankynnet tulisi pitää lyhyinä. Ne kannattaa leikata mieluiten kynsisaksilla tai kynsileikkurilla, jotka tulisi aina desinfioida ennen käyttöä. Kynnet tulisi leikata suoraan, ja tarvittaessa terävät reunat tulisi vielä viilata tasaisiksi. Nämä välineet ovat vain henkilökohtaiseen käyttöön, eikä niitä tulisi jakaa muiden kanssa.

3. Jauheen laittaminen kenkiin on keino ehkäistä sieni-infektioita

Yksi tehokas tapa ehkäistä kynnen sieni-infektioita on laittaa kenkiin sientä torjuvaa jauhetta. Sama tulisi tehdä sukille. Tämä kannattaa tehdä aina ennen näiden asusteiden pukemista, sillä tämä ehkäisee sieni-itiöiden kasvua.

4. Suosituksia jalkineita koskien

Jalkineiden hyvä huolto on ratkaiseva tekijä kynnen sieni-infektioiden ehkäisemisessä. Suositukset ovat seuraavat:

 • Käytä kunnollisia jalkineita. Varpaankynsien ei tulisi olla suorassa kosketuksissa kenkiin. Käytä siis oikeankokoisia kenkiä, jotka jättävät riittävästi tilaa varpaiden ympärille.
 • Hengittävät materiaalit. Kangas- ja nahkakengät antavat jalkojen hengittää paremmin ja vähentävät sieni-infektioiden riskiä.
 • Vaihtele kenkiä. Samaa kenkäparia ei kannata käyttää kahtena päivänä peräkkäin, erityisesti jos ne ovat hiestä kosteat. Kannattaa mieluummin kierrättää useampia kenkäpareja.
 • Antibakteerinen suihke. Kengät kannattaa suihkuttaa antibakteerisella suihkeella, erityisesti jos niitä on käytetty ilman sukkia.
 • Heitä kengät menemään. Sieni-infektiohoidon loputtua on parasta heittää infektion aikana käytetyt kengät menemään.

Lue myös: Kuinka tehokkaita kynsisienihoidot todella ovat?

5. Jalkojen hyvä hygienia on avainasia

Jalat kannattaa pestä päivittäin saippualla ja vedellä ja sitten kuivata hyvin pyyhkeellä. Tämä pätee myös varpaanväleihin.

Myös sientä torjuvien jauheiden käyttö auttaa vähentämään kosteutta alueella. Sukat tulisi lisäksi pestä päivittäin ja vaihtaa aina kun ne kastuvat.

6. Kynsien puhdistaminen on keino ehkäistä kynnen sieni-infektioita

Käsiä ja jalkoja pestessäsi muista pestä myös kynnet. Niitä kannattaa hangata saippualla infektioriskin ehkäisemiseksi. Kynsiharja voi olla hyvä vaihtoehto, sillä monet sienet asettuvat kynsien alle. Infektoituneen kynnen koskettamisen jälkeen kädet tulee aina pestä.

7. Muutama muu tapa ehkäistä kynnen sieni-infektioita

Jos jalkojesi iho halkeilee kuivuudesta johtuen, sitä tulee kosteuttaa. Sieni voi päästä asettumaan jalkoihin näiden halkeamien kautta. Myös kynsiä ympäröivät ihovauriot tulisi hoitaa nopeasti alta, sillä niiden kautta mikro-organismit voivat päästä sisään.

Kynsisienen aikana ei ole suositeltavaa käyttää kynsilakkaa eikä tekokynsiä. Itse asiassa näitä tuotteita ei kannattaisi käyttää koskaan, sillä ne edistävät tällaisten mikro-organismien kasvua. On tärkeää myös varmistaa, että käymässäsi kauneushoitolassa huolehditaan asianmukaisista hygieniavarotoimista, jos menet manikyyriin tai pedikyyriin.

Älä jätä lukematta: Pehmitä kuivat kyynärpäät ja jalat yhdessä viikossa

Kuinka kynnen sieni-infektion tunnistaa

Merkkejä kynnen sieni-infektiosta ovat nämä:

 • Kynnen väri muuttuu. Valkoinen piste tai ruskea tai keltainen juova on merkki sienestä. Joskus kynnet näyttävät tummilta johtuen jäämien kertymisestä kynnen alle.
 • Rakenteen muutokset. Paksuuntuneet, hauraat, liuskoittuvat tai pinnaltaan epätasaiset kynnet viittaavat sieneen.
 • Muodon muuttuminen. Kynnen epänormaali muoto saattaa viitata sieni-infektioon.
 • Kipu tai turvotus kynnen ympärillä.
 • Kutiseva tunne alueella.
 • Kynnen paha haju.

Kynsisieni-infektioiden riskitekijät

Some figure
Vaikka sieni-infektioriski on suurempi vanhemmilla ihmisillä, kuka tahansa voi kärsiä tästä vaivasta.

Vanhemmilla ihmisillä on suurempi riski saada kynnen sieni-infektio, sillä kynnen kasvu on heillä hitaampaa, verenkierto on heikentynyt ja sienille on altistuttu elämän aikana enemmän.

Myös diabetesta sairastavat ja heikon immuunijärjestelmän omaavat ihmiset ovat alttiimpia saamaan kynsisienen. Jalkasilsasta kärsivät ihmiset usein siirtävät sienen iholta kynsiinsä.

Suurempi riski on myös ihmisillä, joilla on jokin ihovaurioita aiheuttava sairaus, esimerkiksi psoriaasi. Myös pitkäaikainen antibioottien käyttö lisää kynsisienen riskiä, kuten tekee myös ylipaino, liikahikoilu, virtsanpidätyskyvyttömyys ja raskaus.

Ehkäisy on paras lääke kynsisieni-infektioihin

Kynnen sieni-infektioita on hankala hoitaa. Yleensä ihmiset turvautuvat ensin kotikonsteihin päästäkseen niistä eroon.

Jos kotikonsteista ei ole apua, on parasta mennä lääkäriin. Tällöin saatetaan tarvita järeämpää hoitoa.

Joskus infektion hävittämiseksi tarvitaan sienilääkkeitä. Vaikeimmissa tapauksissa kynsi saatetaan joutua poistamaan kokonaan leikkauksella ongelman hoitamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
 • Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
 • Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.