Logo image
Logo image

Kuinka leikata kynnet ja ehkäistä niiden sisäänkasvua

3 minuuttia
Liota ensin käsiä ja jalkoja lämpimän veden ja karkean suolan seoksessa, jotta kynnet pehmittyvät.
Kuinka leikata kynnet ja ehkäistä niiden sisäänkasvua
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kynnet täytyy osata leikata oikealla tavalla terveyden ja hygienian sekä tietysti kauneuden ylläpitämiseksi. Pitkät kynnet eivät ole terveydelle eduksi eivätkä viehättävän näköisetkään – ei vain siksi, että niiden alle kertyy likaa ja bakteereja, vaan myös siksi, että ne altistavat kynnet niiden sisäänkasvulle. Sisäänkasvaneet kynnet voivat olla todellinen riesa ja aiheuttaa myös sietämätöntä kipua. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit leikata kynnet oikeaoppisesti.

Sopiva kynsien pituus on terveydelle sekä käsien ja jalkojen luontaiselle kauneudelle eduksi, ja lisäksi se ehkäisee mahdollisia kivuliaita komplikaatioita myöhemmin. Parasta on se, että sinun ei tarvitse investoida suuria summia rahaa kauneushoitolan manikyyriin ja pedikyyriin. Voit nimittäin hoitaa kynnet itse, jos opit oikean menetelmän sen tekemiseksi. Se ei vie kovin kauaa eikä maksa kynsileikkuria enempää.

Lue myös: 5 luontaishoitoa sisäänkasvaneiden kynsien hoitamiseksi

Kuinka leikata kynnet oikein

Kynsien leikkaaminen on helppoa, ja tarvitset siihen vain oikeanlaiset välineet ja tahtoa tehdä sen oikein:

 • Hiovia ainesosia ja välineitä kuorintaa varten
 • Kynsinauhan pehmennysainetta
 • Appelsiinipuutikun kynsinauhojen työntämiseen
 • Manikyyriin ja pedikyyriin tarkoitetut kynsileikkurit ja kynsinauhatrimmerin
 • Kynsi- ja kiillotusviiloja

Ennen kuin aloitat

Hoito on parasta aloittaa liottamalla kynsiä ainakin 15 minuuttia lämpimässä vedessä, jotta ne pehmenevät ja ovat helpompia leikata. Muista, että varpaiden ja sormien kynnet ovat erilaiset, joten opettele leikkaamaan ne omalla tavallaan.

Kuinka leikata sormenkynnet

Some figure
 • Käytä kuorivaa saippuaa käsien liottamisen aikana ennen kynsien leikkaamista. Hiero käsiä samalla kun poistat kuollutta ihosolukkoa.
 • Levitä pieni määrä kynsinauhan poisto- tai pehmennysainetta kynnen kasvavaan osaan ja jatka käsien liottamista.
 • Irrota varovasti kynsinauha appelsiinipuutikulla työntämällä sitä taaksepäin tikun litteällä päällä.
 • Poista ylimääräinen kynsinauha kynsinauhatrimmerillä tai kynsileikkurilla. Jälkimmäistä voi käyttää myös kynnen ja sormen välisen tilan avaamiseen.
 • Leikkaa kynnet tavallisella kynsileikkurilla kaartuvaan tai suoraan muotoon jättäen hieman kynttä leikkauskohdan ja sormien välille.
 • Tasoita kynnet viilalla ja muotoile ne haluamallasi tavalla.

Kuinka leikata varpaankynnet

 • Uita jalkoja ja kuori ne saippualla sekä kynsinauhan poisto- tai pehmennysaineella. Toista sitten sama kuin edellisessä kohdassa poistaaksesi ylimääräisen kynsinauhan ja nahan kynnen ympäriltä.
 • Leikkaa varpaankynnet varovasti, sillä ne ovat yleensä alttiit kasvamaan ihon sisään.
 • Leikkaa varpaankynnet suoraan, sillä niiden tulisi olla neliönmuotoiset. Katso, ettei kynsiin jää rosoisia reunoja tai kulmia. On myös tärkeää jättää hieman kynttä varpaiden suojaksi.
 • Viilaa kynnet varovasti pyrkien säilyttämään niiden neliömäisen muodon.

Kuinka ehkäistä varpaankynsien sisäänkasvu

 

Some figure

Sisäänkasvaneet kynnet ovat tavallisesti seurausta vääränlaisesta kynsien leikkaamisesta tai sitten tiukkojen ja suippokärkisten kenkien käytöstä, pallon potkimisesta (kuten jalkapalloa pelatessa) tai jopa perintötekijöistä.

Sisäänkasvanut kynsi tulee hoitaa mahdollisimman varhain, sillä muutoin siitä voi tulla kivulias ja mahdollisesti jopa leikkausta vaativa ongelma.

Saatat pitää myös: Valkosipulimurska hoitaa sisäänkasvaneen varpaankynnen

Kuinka hoitaa sisäänkasvanut varpaankynsi

Kun kynsi kasvaa ihon sisään, alue usein punoittaa, turpoaa ja voi osoittaa merkkejä tulehduksesta tai jopa märkiä. Jalkoja suositellaan liotettavan ja pehmitettävän lämpimässä vedessä, johon on sekoitettu karkeaa suolaa. Näin sisäänkasvanut kynsi on helpompi irrottaa ihosta kynsileikkurilla tai kynsinauhatrimmerillä ja sitten leikata se sisäänkasvun estämiseksi uudelleen.

Kuinka leikata kynnet niiden sisäänkasvun ehkäisemiseksi

Kynsien sisäänkasvu on helppo ehkäistä päivittäisellä kynsienhoidolla. Kiinnitä huomiota seuraaviin suosituksiin siinäkin tapauksessa, että olet jo ratkaissut aiemmin vastaavan ongelman:

 • Leikkaa kynnet usein.
 • Liota kynsiä ennen leikkausta niiden pehmittämiseksi.
 • Vältä ahtaiden ja kapeakärkisten kenkien käyttöä.
 • Tee ajanvaraus jalkahoitolaan, mikäli et itse saa leikattua kynsiäsi oikein.

Toivottavasti pidit tästä artikkelista!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.