Ennaltaehkäise sisäänkasvaneet varpaankynnet

Ennaltaehkäise sisäänkasvaneet varpaankynnet
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Sisäänkasvaneet varpaankynnet on yleinen ongelma monille. Vaikka vaiva on epämukava ja joskus vaikea hoitaa, hyvällä hygienialla ja pitkäjänteisellä hoidolla pääsee jo pitkälle. Sisäänkasvaneet varpaankynnet johtuu usein puristavista tai liian pienistä kengistä, jotka kohdistavat painetta suoraan kynteen.

Mitä ovat sisäänkasvaneet varpaankynnet

Sisäänkasvanut kynsi löytyy useimmiten ukkovarpaasta, joskus sitä esiintyy muissakin varpaissa tai jopa sormissa. Sisäänkasvanut varpaankynsi syntyy silloin, kun kynnen reuna kasvaa kynnenreunuskudoksen sisälle. 

Sisäänkasvaneet varpaankynnet aiheuttavat kipua, turvotusta ja joissain tapauksissa jopa tulehduksen. Näin voi käydä jos kynsi on leikattu huolimattomasti tai se on lohjennut vamman seurauksena. Sisäänkasvanut kynsi on ikävä vaiva, joka haittaa kävelyä ja joidenkin kenkien käyttöä.

Jos kärsit verenkierron ongelmista, diabeteksesta tai varpaiden puutumisesta, tulisi sinun pitää erityisen hyvää huolta siitä, ettei tätä ongelmaa pääse syntymään. Pahimmillaan tulehdus voi johtaa jopa varpaan amputointiin, mutta tämä on hyvin harvinaista.

Ennaltaehkäise sisäänkasvaneet varpaankynnet seuraavilla vinkeillä!

ehkäise sisäänkasvaneet varpaankynnet

1. Huolehdi hygieniasta – pidä varpaankynnet puhtaina

Varpaisiin tuijottelua harrastetaan harvoin ja ne saattavatkin usein unohtua viikkokausiksi ennen kuin ongelmia ilmenee. On tärkeää pitää varpaankynnet puhtaina, huoltaa niitä leikkaamalla ja tarkkailla niitä samalla. Säännöllisellä huollolla varmistat, että huomaat heti, jos niissä tapahtuu muutoksia.

Mikäli satutat varpaankyntesi tai siitä lohkeaa pala, muista puhdistaa alue perusteellisesti ja muotoilla kynsi niin, ettei siihen jää teräviä reunoja tai kohoumia. Vältä liiallista painetta kynnessä.

2. Käytä mukavia kenkiä

sisäänkasvaneet varpaankynnet vaatii mukavat kengät

Nykyään etenkin naisten kengät saattavat olla varpaista ahtaat ja kapenevat kärkeä kohti vieden varpailta tilaa ja puristaen ne yhteen. Vaikka tällaiset kengät ovatkin tyylikkäitä, on tärkeää, että varpaillasi on tarpeeksi tilaa liikkua kengässä ja näin myös happi pääsee kulkemaan vapaasti jalassa.

Jos kuitenkin haluat käyttää pelkästään kapeakärkisiä kenkiä, kannattaa varmistaa, että varpaillasi on vähintään puolisen senttiä liikkumavaraa kengässä. Ota myös huomioon se, että kengän yläosa ei saisi painautua kynteen voimakkaasti, sillä siitä voi aiheutua sisäänkasvaneita kynsiä.

Kokeilemalla erilaisia malleja löydät varmasti kenkäparin, joka on samalla sekä muodikas että mukava jalassa.

3. Suosi avonaisia kenkiä

Ikävin sisäänkasvaneen kynnen seuraus on tulehdus, joka usein aiheutuu huonosta hygieniasta tai tuuletuksen puutteesta kengässä. Nihkeän nahkeissa kengissä hautuvat jalat ovat todellinen bakteeripesäke.

Kesällä on helppo sujauttaa jalkaan avonaiset sandaalit tai hengittävät tossut, myös paljasjaloin kulkeminen tekee jaloille hyvää. Talvisin kannattaa riisua kengät sisätiloissa ja antaa jalkojen hengittää. Samaa kenkäparia ei tulisi käyttää kahta päivää peräkkäin, joten vaihtele kenkiä.

4. Käy jalkahoidossa säännöllisesti

Jalat

Jalkahoitaja on erikoistunut jalkojen ongelmiin ja niiden hoitoon. Jalkahoitajilta voi usein myös varata ajan pedikyyriin, ja tämä onkin hyvä vaihtoehto kauneussalongissa tehtävään hemmotteluun, sillä kaikilla pedikyyriä tekevillä ei ole kattavaa tietoa jalkojen hoidosta.

Jos jalkojaan ei hoidata ammattilaisella, se saattaa johtaa tulehduksiin sekä sisäänkasvaneisiin kynsiin.

5. Leikkaa kynnet kotona – mutta varovasti!

Vaikka suosittelemmekin jalkojen hoidattamista ammattilaisella, voi kynsien leikkuun hoitaa myös helposti kotona, kunhan muistaa muutamat perusniksit.

Leikkaa kynnen luonnollista reunaa pitkin, älä saksi liian läheltä ihoa tai jätä jälkeen röpelöistä tai lohkeilevaa pintaa, joka saattaa pureutua kynttä ympäröivään ihoon. Käytä kynsisaksia tai isohkoja kynsileikkureita.

Opi ennaltaehkäisemään sisäänkasvaneet varpaankynnet

ennaltaehkäise sisäänkasvaneet varpaankynnet

Kynsien huolto ei vaadi paljoa: kunhan huolehdit hygieniasta ja kynsien säännöllisestä leikkauksesta, tulisi jalkojesi pysyä hyvässä kunnossa kesät talvet. Jos huomaat kipua, märkimistä tai punoitusta kynsissäsi, joka ei kotikonstein hälvene, ota yhteys jalkahoitajaan tai lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez Sabater Antonio, Pascual Ruiz Mª Francisca. Valoración del riesgo de pie diabético en el paciente anciano en una consulta de enfermería. Gerokomos  [Internet]. 2009  Jun [citado  2018  Nov  18] ;  20( 2 ): 73-77. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-928X2009000200004&lng=es.
  • Vural, Secil et al. Risk Factors and Frequency of Ingrown Nails in Adult Diabetic Patients
    The Journal of Foot and Ankle Surgery , Volume 57 , Issue 2 , 289 – 295. Disponible en: https://www.jfas.org/article/S1067-2516(17)30582-3/fulltext
  • Wesley W. Flint, Jarrett D. Cain, Nail and Skin Disorders of the Foot, Medical Clinics of North America, Volume 98, Issue 2, 2014, Pages 213-225, ISSN 0025-7125, ISBN 9780323263986, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2013.11.002.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025712513001788)
  • Thakur V, Vinay K, Haneke E. Onychocryptosis – decrypting the controversies. Int J Dermatol. 2020 Jun;59(6):656-669.
  • Blatière V. L’ongle incarné ou onychocryptose [Ingrown nails or onychocryptosis]. Presse Med. 2014 Nov;43(11):1230-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.