Kuinka vähentää luukipua raskausaikana

Nivel- ja luukipu on yleistä raskausaikana ja voi pahentua raskauden loppua kohden. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit vähentää luukipua eräillä päivittäisillä tottumuksilla.
Kuinka vähentää luukipua raskausaikana

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Raskauden aikana kehossa tapahtuu monia muutoksia. Raskaana olevan naisen maha kasvaa vähitellen ja painonnousu voi vaikuttaa haitallisesti polviin, lantioon ja luihin yleisesti. Tästä syystä on tärkeää tuntea ne menetelmät, joiden avulla odottava äiti voi vähentää luukipua raskausaikana.

Kuten aina sanomme, ennen minkäänlaisen hoidon aloittamista tulisi kysyä lääkärin mielipidettä, vaikka kyseessä olisikin luontaishoito. Syynä on se, että jokaisen ihmisen keho on ainutlaatuinen, ja se mikä saattaa lievittää yhden henkilön kipua ei välttämättä toimi toisen kohdalla.

Alta löydät keinoja vähentää luukipua raskausaikana.

Miksi raskausaikana ilmenee luukipua?

Raskauden aikana nainen voi kärsiä luukivusta
Luukipua ilmenee raskausaikana pääasiassa jaloissa, selässä ja lantiossa.

Raskausaikana naisen keho käy läpi monia erilaisia muutoksia. Vauvan kasvu kohdussa liikuttaa elimiä ja johtaa myös painonnousuun.

Ei siis ole mitenkään yllättävää, että raskaana olevat naiset tuntevat nivel- ja lihaskipua, erityisesti polvissa, selässä ja lantiossa. Monet naiset tuntevat epämukavuutta lisäksi muillakin kehon alueilla.

Yllä mainitut kolme kehonosaa ovat vastuussa sekä raskaana olevan naisen että hänen vauvansa painon kannattelemisesta. Tästä syystä ne kärsivät usein eniten raskauden viimeisten kuukausien aikana.

Raskaudelle tyypillinen nesteturvotus voi lisäksi aiheuttaa suurempaa painonnousua ja pahentaa rannekanavaoireyhtymää, joka ilmenee kihelmöintinä ja kipuna sormissa.

Kuten näet, luukipu raskausaikana on melko yleistä ja sille on looginen selitys: se johtuu täysin painonnoususta ja nesteturvotuksesta. Monikkoraskauksissa luukipua voi esiintyä jo ennen raskauden viimeistä kolmannesta.

Jos huomaat turvotusta kämmenissäsi, kasvoissasi tai muilla kehosi alueilla, mene lääkäriin. Lääkäri selvittää, onko kyseessä normaali raskauden viimeisen kolmanneksen oire vai kärsitkö sen sijaan jostakin lääkehoitoa vaativasta vaivasta.

Kuinka vähentää luukipua raskausaikana?

1. Harrasta liikuntaa

Liikunta voi vähentää luukipua raskausaikana
Raskausajan jooga voi auttaa lievittämään luukipua.

Asiantuntijat suosittelevat suuresti matalatehoisia liikuntaharjoituksia raskauden aikana useista syistä:

  • Ne auttavat pitämään nivelet joustavina ja lihakset vahvoina.
  • Ne voivat vähentää luukipua raskausaikana.
  • Ne auttavat raskaana olevaa naista pysymään terveessä painossa.

Keskustele tästä huolimatta lääkärisi kanssa suositeltavimmista harjoituksista omalla kohdallasi. Yleensä asiantuntijat suosittelevat kävelyä, uintia tai joogaa. Lääkäri on kuitenkin se ammattilainen, joka pystyy antamaan sinulle parhaat neuvot.

Ei kannata jättää lukematta tätä artikkelia: Raskaudenaikaisen kystiitin hoitaminen kotikonstein

2. Hieronta voi vähentää luukipua raskausaikana

Hellävarainen selkä- ja jalkahieronta voi vähentää luukipua raskausaikana. Jos menet hierojalle, varmista että hänellä on kokemusta raskaana olevien naisten hoitamisesta, sillä on erittäin tärkeää, että raskausaikana vältetään äkillisiä tai voimakkaita liikkeitä.

3. Ota Omega-3 osaksi ruokavaliotasi

Omega-3:a sisältävät ruoat ovat hyväksi nivelille ja lihaksilla raskausaikana
Omega-3 auttaa pitämään lihakset ja nivelet terveinä.

Säännöllinen kalan ja pähkinöiden syönti voi auttaa torjumaan luukipua raskauden aikana. Tämä johtuu siitä, että viimeisimpien tutkimusten mukaan Omega-3 -rasvahapot vaikuttavat luiden aineenvaihduntaan ja saattavat ehkäistä nivelten sairauksia, nivelreumaa ja osteoporoosia. 

4. Lämpö- tai kylmähoito

Lämpö- tai kylmähoito voi auttaa lievittämään nivelkipua. Voit laittaa jäätä pyyhkeeseen käärittynä tai lämpötyynyn esimerkiksi polvien päälle.

5. Nosta jalat ylös

Jos kärsit nesteturvotuksesta ja/tai jalkakrampeista, asiantuntijat suosittelevat nostamaan jalat ylös kerran päivässä verenkierron parantamiseksi, mieluiten ennen nukkumaanmenoa.

Tee tämä makaamalla sängyssä tyyny pään alla ja lepuuttamalla jalkojasi seinää vasten. Pidä tämä asento noin 10 minuuttia.

6. Riittävä lepo voi lievittää luukipua raskausaikana

Lepohetket voivat vähentää luukipua raskausaikana
Lepääminen ja pitkäaikaisen seisomisen välttäminen voi auttaa vähentämään kipuja.

Uni on erittäin tärkeää, mutta emme tarkoita nyt vain nukkumista. Sinun kannattaa nauttia myös rentouttavista lepohetkistä nostamalla jalat ylös ja venyttämällä selkää. Pidä pari taukoa päivän aikana rentouttaaksesi kehosi.

7. Vältä korkokenkien käyttöä

Haluat tietysti tuntea itsesi kauniiksi, mutta jos kärsit luukivusta raskausaikana, asiantuntijat suosittelevat unohtamaan korkokenkien käytön, ainakin joksikin aikaa. Muista, että tässä vaiheessa mikään ei ole tärkeämpää kuin sinun ja vauvasi terveys.

Jos nämä vinkit eivät auta lievittämään luukipua raskausaikana, mene lääkäriin tai farmaseutin puheille, sillä he voivat suositella paikallisia voiteita levitettäväksi kyseisille alueille. Älä lääkitse itseäsi! Muista, että monia ainesosia ei suositella raskauden aikana.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?

Naisen ensimmäinen raskaus on yleensä rankka kokemus, mutta toinen raskaus on sitten usein rauhallisempaa aikaa kuin ensimmäinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.