7 parasta tapaa parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa

7 parasta tapaa parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kun pääset kotiin pitkän päivän jälkeen, on helpoin ja yksinkertaisin tapa parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa nostaa ne ylös muutamaksi minuutiksi.

Verenkiertoon vaikuttavat useat tekijät, kuten muun muassa ikä. Kun vanhenet, saatat tuntea ja nähdä jalkojen huonon verenkierron vaikutukset. Raskaat jalat, suonikohjut ja selluliitti ovat merkkejä huonosta verenkierrosta. Jalkojen hyvässä verenkierrossa ei siis ole kyse ainoastaan terveydestä, vaan myös esteettisyydestä.

Tässä artikkelissa kerromme seitsemän parasta vinkkiä, joilla voit taistella jalkojen huonoa verenkiertoa vastaan. Omaksumalla nämä helpot menetelmät voit auttaa parantamaan yleistä terveyttä sekä auttaa jalkoja tulemaan hoikemmiksi ja kiinteämmiksi.

Miten parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa

1. Välttele vähän liikkuvaa elämäntyyliä

Ensimmäinen askel kohti jalkojen verenkierron parantamista on niiden liikuttaminen. Valitettavasti yhä useammat ihmiset elävät vähän liikkuvaa elämäntyyliä. Nykyään ihmiset viettävät tunteja paikoillaan istuen nousematta tai liikkumatta lainkaan, mikä on erittäin vaarallista pitkäaikaisen terveyden kannalta.

Sinun ei tulisi viettää suurinta osaa ajasta istualteen. Voit jopa laittaa hälytyksen päälle tai ladata sovelluksen, joka muistuttaa sinua nousemaan ja liikkumaan vähintään kerran tunnissa. Riittää, kun vain nouset ylös ja kävelet muutaman minuutin ajan tai teet muutaman venytysliikkeen. Voit käyttää tämän ajan myös tehokkaasti – tekemällä askareita, käymällä vessassa, juomalla vettä ja niin edelleen.

2. Paranna ryhtiä

Toisaalta ihmisten, jotka viettävät useita tunteja seisten, tulee olla tietoisia ryhdistään. Se on erityisen tärkeää tarjoilijoille, myyjille ja niin edelleen. On kuitenkin tärkeää huomata, että sekä istuminen tai seisominen huonossa ryhdissä on yhtä paha asia.

Jos sinulla on todella huono ryhti, voit käydä terapiassa, joka auttaa sinua opettelemaan uudestaan kuinka kävellään, seistään, taivutetaan, pidellään painoja ja hengitetään oikealla tavalla. Ryhti vaikuttaa suureen osaan kehoa, joten tämän muutoksen avulla voit myös parantaa jalkojen huonoa verenkiertoa.

Suosittelemme myös lukemaan: Näin voit korjata ryhtiäsi liikkumalla

3. Kävele, hypi ja käytä portaita

Aina kun vain voit, sinun pitäisi valita liikkuminen. Kuvittele liukuportaiden, hissien ja lepotuolien olevan vihollisia. Sinun täytyy antaa jaloille enemmän aktiivista aikaa, joten käytä portaita liukuportaiden tai hissin sijaan. Voit myös pitää pienen tauon milloin vain päivän aikana käydäksesi kävelyllä, tehdäksesi haarahyppyjä tai kävelläksesi rappuja ylösalas.

Vaikka harrastaisitkin liikuntaa tai urheilisit muutaman kerran viikossa, on tärkeää pysyä aktiivisena päivän aikana. Mieti vaikka lapsia, jotka istuvat hetken ja juoksevat sitten pian. Kokeile samanlaista dynaamista asennetta. 

4. Syö punaisia marjoja ja vihanneksia

Ruoissa on erilaisia ravinto-ominaisuuksia, jotka voidaan tunnistaa niiden värin perusteella. Esimerkiksi punaiset ruoat parantavat verenkiertoa, auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja, toimivat antioksidantteina sekä auttavat ehkäisemään virtsatietulehdusta. Tällaiset ruoat ovat myös täynnä lykopeenia ja antosyaaneja.

Sinun tulisikin siis kokeilla syödä joitakin näistä ruoista joka päivä:

  • Marjat
  • Tomaatit
  • Vesimeloni
  • Kirsikat
  • Punaiset viinirypäleet
  • Punaiset paprikat
  • Retiisit
  • Punaiset omenat

5. Juo vettä tunnin välein

Vedenjuonti voi parantaa monia asioita, joten tätä vinkkiä ei tule aliarvioida! Keho vaatii vettä hyvän verenkierron ja kehon nesteiden kulkeutumiseen. On siis tärkeää juoda vettä tunnin välein.

Sinun pitäisi juoda vähintään 6-8 lasillista vettä päivässä. Jos et pidä veden mausta, voit aina juoda teetä tai sitruunavettä. Varmista kuitenkin, että et lisää lainkaan sokeria.

On tärkeää pitää vesilasia tai -pulloa aina lähettyvillä. Sillä tavalla muistat ottaa kulauksen aina sitä katsoessasi.

6. Käytä oikeanlaisia kenkiä

sopivat kengät estävät jalkojen huonoa verenkiertoa

Vääränlaiset kengät voivat usein aiheuttaa ongelmia jalkojen verenkierrossa. Sitä voivat aiheuttaa korkokengät, liian kapeat tai liian leveät kengät sekä liian isot tai liian pienet kengät.

Kengät tukevat jalkaa ja toimivat perustana, joka tukee koko kehonpainoa. Huonojen kenkien käyttäminen voi siis vaikuttaa jalkojen huonon verenkierron lisäksi myös muihin kehonosiin.

On tärkeää käyttää oikeanlaisia kenkiä verenkierron parantamiseksi. Kengät tulisi myös ottaa pois ajoittain ja nauttia paljain jaloin kävelemisestä. Se tuo paljon tarvittua helpotusta jaloille.

7. Rentoudu, kun pääset kotiin

Kun lopulta pääset kotiin, voit käydä kylmässä suihkussa tai vain huuhdella jalkoja kylmällä vedellä. Voit myös levittää öljyä tai voidetta, jotka sisältävät verenkiertoa parantavia ainesosia, kuten sypressiä, rosmariinia, kanelia, taikapähkinää, hevoskastanjaa ja niin edelleen. Nämä kaikki auttavat parantamaan jalkojen verenkiertoa.

Ennen nukkumaanmenoa voit myös nostaa jalat ylös hetkeksi aikaa. Voit jopa pitää niitä pystyssä kohtisuorasti seinää vasten. Voit myös nukkua jalat hieman tyynyn avulla kohotettuina. On jopa tiettyjä tyynyjä ja pehmikkeitä juuri tähän tarkoitukseen ja ne voivat auttaa helpottamaan jalkojen oloa sekä herättämään meidät kevein, rentoutunein jaloin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
  • Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8
  • Phillips, B., Young, T., Finn, L., Asher, K., Hening, W. A., & Purvis, C. (2000). Epidemiology of restless legs symptoms in adults. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.160.14.2137
  • Comella, C. L. (2014). Treatment of Restless Legs Syndrome. Neurotherapeutics. https://doi.org/10.1007/s13311-013-0247-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.