Lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua?

Tiettyjen eteeristen öljyjen tuoksulla näyttäisi olevan rauhoittava vaikutus joihinkin vaivoihin, kuten kuukautiskipuun. Kerromme mitä tutkimukset sanovat tästä ja kuinka hyödynnät aromaterapiaa kotona.
Lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aromaterapiaa käytettiin jo muinaisaikoina lisäapuna kuukautiskivun ja muun tyyppisten kipujen lievittämiseen. Siinä käytetään eteerisiä öljyjä eri kasveista, joilla on joidenkin tutkimusten mukaan tulehdusta torjuvia ja rauhoittavia vaikutuksia. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua.

Vaikka aromaterapia ei olekaan ensisijainen hoitomuoto kuukautiskipuun, monet naiset käyttävät sitä vuodon ensimmäisinä päivinä, koska he saavat siitä mukavaa helpotusta vaivaan. Mitä tutkimukset sanovat tästä? Ja kuinka voit hyödyntää aromaterapiaa kotona? Jatka lukemista!

Mitä aromaterapia on?

Aromaterapia on vaihtoehtoinen hoitomuoto, jossa käytetään useita kasviyhdisteitä ja eteerisiä öljyjä, joiden ominaisuudet rentouttavat ja lievittävät kipua. Niiden käyttötapoja ovat sisäänhengitys ja levittäminen iholle (yhdessä jonkin pohjaöljyn kanssa).

Aromaterapia on suosittua perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, sillä sen uskotaan lievittävän osaltaan nivelreumaa, lihaskipua ja hengityselimistön ongelmia monien muiden vaivojen lisäksi. Sen ei kuitenkaan katsota kuuluvan tavanomaiseen lääketieteeseen johtuen siitä, että sen vaikutusten tueksi ei ole tieteellistä näyttöä.

Aromaterapiasta saattaa olla hyötyä erilaisiin vaivoihin
Eteerisistä öljyistä lähtee tuoksuja, joiden sekoittaminen ja käyttö tarjoaa erilaisia hyötyjä.

Lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua?

Yksi merkittävimmistä aromaterapian käyttötarkoituksista liittyy kuukautiskivun lievitykseen. Jo vuosien ajan monet primaarisesta dysmenorreasta kärsivät naiset ovat käyttäneet kyseistä menetelmää lisäapuna oireiden lievityksessä. Ja vaikka sen tehon osoittamiseksi puuttuukin tutkimuksia, monet anekdoottiset todisteet kertovat sen hyödyistä.

Aromaterapia voi auttaa vähentämään kuukautiskivun ja muiden kuukautisiin liittyvien oireiden voimakkuutta sekä sisäänhengityksen että hieronnan kautta. Kuinka tämä tapahtuu? Joidenkin tutkijoiden mukaan selitys piilee sen lumevaikutuksessa.

Jotkut hypoteesit kuitenkin esittävät, että käytetyillä öljyillä todella on kipua ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, minkä seurauksena ne auttaisivat vähentämään vatsan kipua ja tulehdusta kuukautisten aikana.

 Lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua – mitä tutkimukset sanovat?

Kuten jo mainittiin, aromaterapian kuukautiskipua lievittävästä vaikutuksesta ei ole riittävästi näyttöä. Tästäkin huolimatta jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että sillä olisi suotuisia vaikutuksia kuukautiskipuun.

Esimerkiksi Journal of Clinical Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että eteeristen öljyjen käyttö aromaterapiassa terapeuttisiin tarkoituksiin voi hillitä primaarista dysmenorreaa. Nämä vaikutukset ilmenevät sekä hieronnassa että sisäänhengityksessä.

Sitä vastoin satunnaistettu kontrolloitu tutkimus, joka julkaistiin Journal of Alternative and Complementary Medicine -lehdessä, havaitsi, että paikallinen aromaterapia laventelilla, salvialla ja ruusulla on tehokas kuukautiskivun lievittäjä.

Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että hieronta eteeristen öljyjen (kaneli, neilikka, ruusu ja laventeli) ja manteliöljyn seoksella auttoi vähentämään kipua ja jopa liian runsasta vuotoa kuukautisten aikana. Toistaiseksi tämän vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin enemmän tutkimuksia.

Kuinka hyödynnät aromaterapiaa kotona?

Yksi aromaterapian merkittävimmistä eduista on se, että sitä pidetään turvallisena useimmille ihmisille. Lisäksi voit hyödyntää sitä kotona vain muutaman aineksen avulla. Tarvitset ainoastaan eteeriset perusöljyt ja jonkin pohjaöljyn, kuten oliivi-, kookos- tai manteliöljyn.

Tarvittavat ainekset

 • 5 tippaa eteeristä öljyä (laventeli, ruusu, salvia, kamomilla)
 • 1 rkl pohjaöljyä

Ohjeet

 • Sekoita ensin viisi tippaa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen pohjaöljyä (kookos-, oliivi- tai manteliöljy).
 • Kun seos on valmis, hiero öljyä hellävaraisesti vatsan alueelle.
 • Tee pyöriviä liikkeitä 5-10 minuutin ajan.
 • Jos kipu jatkuu, voit toistaa hieronnan 3-5 kertaa päivässä.

Toinen vaihtoehto

 • Liota 5-10 tippaa eteeristä öljyä kattilalliseen kiehuvaa vettä.
 • Hengitä sitten kattilasta lähtevää höyryä.
 • Saman voi tehdä aromaterapiaan tarkoitetulla diffuusorilla.
Vielä tarvitaan lisää tutkimuksia siitä, lievittääkö aromaterapia kuukautiskipua
Kuukautiskivut ovat epämukavia monelle naiselle ja estävät jopa hoitamasta arjen askareita.

Käy lukemassa myös: Luontaishoitoja kuukautiskipuihin

Varoituksia aromaterapiaa koskien

Useimmiten aromaterapia on turvallista. Tästä huolimatta on parasta suorittaa pieni testi öljyillä ennen niiden täydellistä käyttöä. Tee tämä hieromalla hyvin vähäinen määrä öljyä iholle ja odota vuorokauden ajan. Jos tämän ajan jälkeen iholla ei näy merkkejä ärsytyksestä eikä muutakaan epämukavuutta esiinny, öljyä voidaan käyttää ongelmitta.

Jotkut sisäänhengitettävät öljyt voivat myös aiheuttaa allergisia reaktioita tietyillä ihmisillä. Jos siis niiden käytön aikana ilmenee tukkoisuutta, aivastelua tai muita allergiaoireita, käyttö on parasta lopettaa.

Aromaterapia: lisäapu kuukautiskipuun

Aromaterapia voi olla hyödyllinen lisäapu kuukautiskivun lievittämiseen. Se ei kuitenkaan ole ensisijainen hoitovaihtoehto ja sen vaikutukset saattavat olla vain väliaikaisia.

Jos kuukautiskipu on toistuvaa ja lamaannuttavaa, on parasta mennä lääkäriin. Lääkäri selvittää tarvitaanko lisätutkimuksia ja neuvoo sinulle muita hoitovaihtoehtoja.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Epäsäännölliset kuukautiset – mitä voit tehdä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Epäsäännölliset kuukautiset – mitä voit tehdä?

Mikäli sinulla on vaivanasi epäsäännölliset kuukautiset, lue tlisää, niin saat tietää, kuinka voit edistää kuukautisten säännöllisyyttä luonnollise...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.