Bergamotin eteerinen öljy

Bergamotin eteerinen öljy on luonnontuote, jota käytetään lääketieteellisiin ja kosmeettisiin tarkoituksiin. Haluatko tietää lisää sen käytön eduista? Tänään kerromme sinulle siitä kaiken!
Bergamotin eteerinen öljy

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Bergamotin eteerinen öljy tulee bergamotappelsiinin (Citrus bergamia) kuoresta. Sille on ominaista sen erityinen sitrushedelmien tuoksu, jossa on kukkaisia ​​vivahteita, ja sitä käytetään usein aromaterapiassa. Lisäksi sen sisältämien ravintoaineiden ja antioksidanttien vuoksi sitä pidetään liittolaisena ihonhoidossa.

Kuten Frontiers in Pharmacology -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, kyseinen hedelmä on katkeran appelsiinin ja sitruunan hybridi, jonka uutteita käytetään hajuvesien, kosmetiikan, ruoan ja makeisten valmistuksessa. Sinun tulee kuitenkin käyttää sitä varoen, koska se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Jatka lukemista saadaksesi tietää enemmän!

Bergamotin eteerinen öljy: käyttötarkoitukset ja ominaisuudet

Sitruuna-aromin ja farmakologisen koostumuksensa ansiosta eteeristä bergamottiöljyä löytyy monenlaisista kosmetiikkatuotteista. Erityisesti sitä käytetään erilaisissa partavesissä, saippuoissa, vartalovoiteissa ja kosmetiikassa. Elintarviketeollisuus käyttää sitä myös aromiaineena, ja sitä löytyy myös lisäravinteista.

Flavor and Fragrance Journalissa raportoitujen tietojen mukaan öljy sisältää bioaktiivisia molekyylejä, joilla on mahdollisia terveyshyötyjä. Sen haihtuva osuus on 93–96 % kokonaismäärästä, ja haihtumaton osuus on näinollen 4–7 % kokonaismäärästä.

Sen pääyhdisteet ovat seuraavat:

  • Limoneeni
  • Linalool
  • Linalyyliasetaatti
  • Gamma-terpiini
  • Beeta-pineeni
  • Pigmentit
  • vahat
  • Kumariinit
  • Psoralens

Vaikka tätä tuotetta koskevia kliinisiä tutkimuksia on tehty vain vähän, sillä on havaittu olevan antibakteerisia, antiseptisiä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Samoin tutkimukset ovat paljastaneet antioksidanttisia, analgeettisia ja hermoja suojaavia vaikutuksia.

Bergamotin eteerisen öljyn edut

Luonnonlääketieteessä bergamotin eteeristä öljyä käytetään adjuvanttina stressin, ahdistuksen ja muiden mielenterveysongelmien oireiden lieventämiseen. Sen sanotaan myös tuottavan positiivisia vaikutuksia korkean kolesteron, korkean verenpaineen ja kivun hoidossa. Millaisia todisteita meillä on?

Bergamontin eteerisellä öljyllä on todettu olevan ominaisuuksia, jotka alentavat veren kolesterolitasoja ja näin ollen auttavat sydän-ja verisuonitautien ehkäisyssä sekä hoidossa.

Mieliala

Aromaterapian asiantuntijat sanovat, että eteeristen öljyjen hengittäminen voi välittää signaaleja limbiseen järjestelmään, aivojen alueelle, joka säätelee tunteita. Näin ollen se saa aikaan fysiologisia vaikutuksia, jotka heijastuvat stressin, ahdistuksen ja sydämen rytmihäiriöiden vähenemisenä.

Current Drug Targets -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että aromaterapia bergamotin ja muiden eteeristen öljyjen kanssa stimuloi serotoniinin ja dopamiinin vapautumista. Ne tunnetaan yleisesti hyvinvointihormoneina. Tämän vuoksi se edistää masennuksen ja muiden mielialahäiriöiden oireiden hoitoa.

Kolesteroli

Bergamotti sisältää antioksidanttisia yhdisteitä, jotka ovat hyödyllisiä kolesterolitason säätelyssä. Phytomedicinen jakamassa tutkimuksessa kasviuutteet osoittivat lipidejä alentavia vaikutuksia sen flavonoidipitoisuuden vuoksi.

Nutrients -lehdessä julkaistu eläintutkimus vahvistaa nämä ominaisuudet ja lisää, että kasvin polyfenoleilla on anti-inflammatorinen ja diabetesta ehkäisevä vaikutus. Toistaiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia sisäisten mekanismien selvittämiseksi.

Ruokamyrkytys

Yksi bergamotin eteerisen öljyn sisältämistä aineista, linalooli, on ollut tutkimuksen kohteena sen antibakteerisista ominaisuuksien vuoksi. Erityisesti havainnot ovat osoittaneet, että se voi estää joidenkin ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerityyppien, kuten Staphylococcus aureuksen ja Escherichia colin, kasvua.

Journal of Applied Microbiology -lehdessä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että bergamotin eteerisen öljyn yhdisteet voivat auttaa tuhoamaan useita kanan ihossa ja kaalin lehdissä olevia bakteerikantoja. Mainitut mikro-organismit olivat seuraavat:

  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Escherichia coli O157
  • Campylobacter jejuni

Tutkimukset ovat vielä kesken ja tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa se voisi olla avain näiden infektioiden hoidolle. Toistaiseksi sitä ei kuitenkaan käytetä ensisijaisena hoitomuotona.

Kipu ja tulehdus

Kaksi bergamotin eteerisen öljyn yhdistettä, linalooli ja karvakroli, liittyvät kipua lievittäviin ja tulehdusta ehkäiseviin vaikutuksiin. International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa katsauksessa tutkimuksista nämä yhdisteet paransivat kipuvastetta ja auttoivat vähentämään tulehdusta. Lisäksi tutkijat havaitsivat kouristuksia estävän vaikutuksen.

Aromaterapian ammattilaiset yhdistävät usein tämän öljyn kantajaöljyyn (mm. kookos-, manteli- tai oliiviöljyyn) niveltulehduksen ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien oireiden lievittämiseksi. Tätä tarkoitusta varten sitä käytetään usein hieronnan yhteydessä.

Kosmetiikka ja ihon terveys

Tämän eteerisen öljyn anti-inflammatoriset ja antibakteeriset ominaisuudet ovat hyödyllisiä ihon terveyden parantamisessa. Sen käyttö (yhdessä kantajaöljyn kanssa) vähentää aknen, kystien ja mustapäiden esiintymistä. Asiantuntijat uskovat myös, että se edistää ekseeman, silsan ja psoriaasin paranemista.

Anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että bergamotti voi pehmentää hiuksia ja estää hiusten pörröisyyttä. Sen sanotaan jopa rauhoittavan ärtynyttä päänahkaa. Tätä varten voit lisätä 6-8 tippaa öljyä tavalliseen shampooseen. Voit myös yhdistää 2 tai 3 tippaa kantajaöljyyn hierontaa varten.

Bergamot öljyn riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset

Puhdas bergamotin eteerinen öljy ärsyttää ihoa. Siksi sinun ei pitäisi laittaa sitä suoraan iholle.

Sen sijaan voit yhdistää sen johonkin kantajaöljyyn tai muuhun vastaavaan tuotteeseen. Herkkäihoisten tulee tehdä pieni testi ennen käyttöä. Jos 24 tunnin kuluttua ei ole merkkejä reaktiosta, voit käyttää sitä ilman ongelmia.

Yksi tämän tuotteen aineista, bergapteeni, on fototoksinen. Tämä tarkoittaa, että se lisää herkkyyttä ultraviolettisäteilylle, mikä johtaa ongelmiin, kuten fotodermatiittiin. Siksi iho on huuhdeltava huolellisesti öljyn käytön jälkeen ja iholle on levitettävä runsaasti aurinkovoidetta.

Turvallisuussyistä lapset, raskaana olevat naiset, hypoglykemiasta kärsivät tai potilaat, jotka käyttävät auringonvalolle herkkyyttä lisääviä lääkkeitä (kuten siprofloksasiinia), eivät saa käyttää bergamotin eteeristä öljyä. Jos sinulla on epäilyksiä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Bergamotin eteerinen öljy ja aurinko eivät sovi yhteen.
Aurinkosuojan levittäminen iholle on tärkeää sen jälkeen, kun olet käyttänyt bergamontin eteeristä öljyä sisältävää tuotetta.

Kuinka käyttää bergamotin eteeristä öljyä

Bergamotin eteerisen öljyn ominaisuuksien hyödyntämiseksi on olemassa useita vaihtoehtoja. Ensimmäinen on aromadiffuusorin kautta, joka on ihanteellinen aromaterapiaistuntoihin. Voit korvata jälkimmäisen laimentamalla öljyä kiehuvaan veteen (josta hengität höyryä).

Se on myös hyvä sekoittaa kantoöljyyn hierontaa varten. Lopuksi sitä on mahdollista löytää ravintolisistä suun kautta nautittavaksi. Muista, että on tärkeää käyttää vain hyväksyttyjä lisäravinteita, ei puhdasta öljyä.

Bergamotin eteerinen öljy: muista tämä

Bergamotin eteerinen öljy on tuote, jossa on paljon farmakologisia yhdisteitä, joilla on positiivisia terveysvaikutuksia. Enemmän näyttöä tarvitaan kuitenkin oletettujen hyötyjen sekä turvallisen annoskoon ja mahdollisten sivuvaikutusten vahvistamiseksi.

Siksi sinun ei pitäisi tavoitella sitä sairauksien ensilinjan hoitona. Aina kun mahdollista, ota yhteyttä lääkäriin ennen kuin käytät sitä lisä- tai ihonhoitotuotteena.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitkä kasviöljyt ovat hyödyllisiä terveydelle?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitkä kasviöljyt ovat hyödyllisiä terveydelle?

Oliiviöljyä on nimitetty usein terveellisimmäksi kasviöljyksi, mutta mitkä kasviöljyt ovat todellisuudessa terveyden kannalta parhaimpia valintoja?



  • Navarra M, Mannucci C, Delbò M, Calapai G. Citrus bergamia essential oil: from basic research to clinical application. Front Pharmacol. 2015 Mar 2;6:36. doi: 10.3389/fphar.2015.00036. PMID: 25784877; PMCID: PMC4345801.
  • Zhang Y, Wu Y, Chen T, et al. Assessing the metabolic effects of aromatherapy in human volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:356381. doi:10.1155/2013/356381
  • Giglio RV, Patti AM, Nikolic D, Li Volti G, Al-Rasadi K, Katsiki N, Mikhailidis DP, Montalto G, Ivanova E, Orekhov AN, Rizzo M. The effect of bergamot on dyslipidemia. Phytomedicine. 2016 Oct 15;23(11):1175-81. doi: 10.1016/j.phymed.2015.12.005. Epub 2015 Dec 30. PMID: 26851838.
  • Parafati M, Lascala A, La Russa D, Mignogna C, Trimboli F, Morittu VM, Riillo C, Macirella R, Mollace V, Brunelli E, Janda E. Bergamot Polyphenols Boost Therapeutic Effects of the Diet on Non-Alcoholic Steatohepatitis (NASH) Induced by “Junk Food”: Evidence for Anti-Inflammatory Activity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1604. doi: 10.3390/nu10111604. PMID: 30388763; PMCID: PMC6267059.
  • Fisher K, Phillips CA. The effect of lemon, orange and bergamot essential oils and their components on the survival of Campylobacter jejuni, Escherichia coli O157, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus in vitro and in food systems. J Appl Microbiol. 2006 Dec;101(6):1232-40. doi: 10.1111/j.1365-2672.2006.03035.x. PMID: 17105553.
  • Lazarotto, M., Valério, A., Boligon, A., Tres, M., Scapinello, J., Magro, J.D., & Oliveira, J.V. (2018). Chemical Composition and Antibacterial Activity of Bergamot Peel Oil from Supercritical CO2 and Compressed Propane Extraction. The Open Food Science Journal, 10, 16-23.
  • Perna S, Spadaccini D, Botteri L, Girometta C, Riva A, Allegrini P, Petrangolini G, Infantino V, Rondanelli M. Efficacy of bergamot: From anti-inflammatory and anti-oxidative mechanisms to clinical applications as preventive agent for cardiovascular morbidity, skin diseases, and mood alterations. Food Sci Nutr. 2019 Jan 25;7(2):369-384. doi: 10.1002/fsn3.903. PMID: 30847114; PMCID: PMC6392855.
  • Clark SM, Wilkinson SM. Phototoxic contact dermatitis from 5-methoxypsoralen in aromatherapy oil. Contact Dermatitis. 1998 May;38(5):289-90. doi: 10.1111/j.1600-0536.1998.tb05752.x. PMID: 9667455.