Logo image
Logo image

Korkean verenpaineen eli hypertension seuraukset

4 minuuttia
Korkealla verenpaineella eli hypertensiolla on monia seurauksia, jotka ovat usein myös pitkäaikaisia. Osteoporoosista aivohalvaukseen, erilaiset sairaudet johtuvat huonosta verenpaineen hoidosta.
Korkean verenpaineen eli hypertension seuraukset
Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2022

Hypertension seuraukset voivat olla vakavia ja usein ne kehittyvät kroonisiksi. Tämä tila lisää merkittävästi sydänsairauksien, enkefalopatian, munuaissairauksien ja muiden pitkä-aikaisten sairauksien riskiä. Arviot osoittavat, että kuudesosa maailman väestöstä kärsii korkeasta verenpaineesta.

Huolestuttavaa on myös se, että vain joka viides verenpainetautia sairastava saa ongelman hallintaan. Kuten voit kuvitella, se on tärkeä tekijä useille pitkäaikaisille terveyteen liittyville häiriöille.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja siitä, mitkä ovat hypertension seuraukset terveydellemme.

Mikä on verenpainetauti ja miten se vaikuttaa kehoon?

Hypertensio eli verenpainetauti voidaan määritellä jatkuvana korkeana verenpaineena systeemisissä valtimoissa. Hypertensio jaetaan yleensä kahteen luokkaan:

 • Systolinen paine on suurin paine, jonka veri aiheuttaa valtimon seinämään sydämen supistuessa. Raja-arvo hypertension pois sulkemiseksi on 140 elohopeamillimetriä (mmHg), mutta normaaliarvo on 120 mmHg. Yli 180 mmHg: n henkilö vaatii välitöntä lääkärinhoitoa.
 • Diastolinen paine on verenpaine, joka mitataan sydämen kammioiden rentoutuessa. Normaaliarvo on enintään 80 mmHg. Kohonneessa verenpaineessa se on 90 mmHg ja hyvä syy lähteä päivystykseen on 120 mmHg.

Näin ollen raja-arvo on 140/90 mmHg. Joka tapauksessa, kuten HHS Public Access -portaali osoittaa, jopa 95 %:lla potilaista on heterogeeninen essentiaalinen hypertensio. Sairauden kehittymiseen vaikuttaa moni asia, geneettiset sekä ympäristöön liittyvät tekijät.

Fundación Española del Corazónin mukaan verenpaine tappaa vuosittain 7,5 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Se edustaa 13 % kaikista maailmanlaajuisesti vuosittain tapahtuvista kuolemista, jos sitä katsotaan tästä näkökulmasta.

1. Korkea verenpaine sydämessä ja verenkiertoelimistössä

Valtimoiden seinämät vaurioituvat hitaasti mutta vähitellen yhä enemmän taudin edetessä. Mayo Clinic huomauttaa, että tämän sairauden kehitys on yleensä hidasta alkuvaiheessa. Silti hypertension seuraukset ovat melko tuhoisia.

Valtimot

Valtimoiden seinämät heikkenevät ajan myötä jatkuvan paineen vuoksi, ja niiden halkaisija kapenee lipidien kerrostumisen sekä verihiutaleiden kertymisen vuoksi. Tätä prosessia kutsutaan ateroskleroosiksi. Se on usein useimpien iskeemisten aivohalvausten ja muiden verenkiertohäiriöiden syy.

Lisäksi verenpaine edistää aneurysmien kehittymistä. Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto määrittelee nämä muodostumat valtimon seinämien epänormaaliksi laajentumiksi. Ne muistuttavat riippuvaa rypäleterttua.

Jotkut aneurysmat ovat synnynnäisiä, kun taas toiset kehittyvät tupakoinnista, verenpaineesta tai korkeasta kolesterolista. Aneurysmat voivat repeytyä sekä vuotaa verta ympäröivään kudokseen tai vaihtoehtoisesti olla aiheuttamatta ongelmia ihmisen elämän aikana.

Rikkoutunut aortan aneurysma on tappava. 80 % potilaista kuolee siihen – puolet ennen kuin he saapuvat sairaalaan.

Some figure
Aneurysmat ovat verisuonten laajentumia, mitkä vaikeuttavat verenkiertoa ja voivat repeytyä.

Sydän

Hypertensio aiheuttaa sydämen hypertrofiaa. Sydämen on pumpattava voimakkaammin, jotta veri pääsee kaikkiin kudoksiin valtimoiden kaventumisen sekä vaurioiden vuoksi.

Kuten mikä tahansa lihas, joka on jatkuvasti ylikuormitettu, sydämen kudos paksuuntuu lopulta patologisesti.

Sydän ei vain sakeudu vaikeimmissa vaiheissa, vaan sen kammiot laajenevat. Tämän seurauksena tämän elimen on yhä vaikeampi pumpata verta, mikä johtaa erilaisiin hypertensiivisiin sydänsairauksiin. Lisäksi se voi aiheuttaa angina pectorista, sydämen vajaatoimintaa, sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

2. Hypertension seuraukset aivoihin ja hermostoon

Sociedad Argentina de Hipertensión Arterial tarjoaa mielenkiintoista tietoa, joka korreloi aivot korkeaan verenpaineeseen. Aivojen yleinen verenkierto voi supistua suppeasti verenpainepotilailla ja se voi johtaa muistin menetykseen pitkällä aikavälillä.

Edellä mainittu lähde asettaa verenpaineen dementian tärkeimmäksi riskitekijäksi. Tämän lisäksi, kuten edellä mainitsimme, verenkierron väheneminen edistää iskeemisen aivohalvauksen ilmaantumista. Se on vastuussa 80 % aivohalvauksista.

Tässä tilanteessa neuronit, jotka saavat verta tukkeutuneesta tai kaventuneesta valtimosta, eivät enää saa tarvitsemaansa happea. Näin neuronit kuolevat muutamassa minuutissa. On myös todennäköistä, että kohonnut verenpaine johtaa hemorragiseen aivohalvaukseen edellä mainittujen aneurysmien vuoksi.

3. Hypertension seuraukset näköön

Kuten Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto osoittaa, hypertension seuraukset voivat vahingoittaa verkkokalvoa ravitsevia verisuonia. Verkkokalvo on vastuussa kuvien heijastamisesta hermolle. Se vie informaation aivoihin. Siten verkkokalvon vauriot voivat olla haitallisia näkökyvylle.

Esimerkiksi näköhermo surkastuu peruuttamattomasti, jos silmään ei pääse tarpeeksi verta. Tämän hermon vaurioita ei voida korjata, joten ainoa mahdollinen hoito on estää sitä tapahtumasta.

Hypertensio vahingoittaa myös verkkokalvon ympärillä olevia hauraita verisuonia. Lisäksi se lisää niiden läpäisevyyttä ja siten verta vuotaa ulos.

Henkilö, jolla on korkea verenpaine, voi kokea verenvuotoja ja silmävuotoja, jotka vahingoittavat pysyvästi.

4. Virtsatiet

Go Red for Women -sivusto huomauttaa, että hypertensio on toiseksi suurin syy munuaisten vajaatoimintaan maailmanlaajuisesti. Tämä johtuu luultavasti siitä, että kohonnut verenpaine kaventaa ja kovettaa nefronien (munuaisten perusyksiköt) verisuonia.

Tämän todistaa yleensä kliininen tapahtuma, joka tunnetaan nimellä proteinuria. Henkilö jolla on tämä tila, erittää proteiinia virtsaan.

Sitten virtsan proteiinipitoisuus, joka on suurempi tai yhtä suuri kuin 300 milligrammaa 24 tunnissa, voi johtaa viitata munuaisten vajaatoimintaan. Vaurioituneet munuaisverisuonet eivät ehkä suodata kuona-aineita, joita kehon pitäisi hävittää. Kuten huomaat, myrkyllisten aineiden kertyminen elimistöön voi ilmetä monin tavoin.

Some figure
Proteinuria, biokemiallinen oire, ilmenee kun valtimoverenpaine vahingoittaa munuaisia.

5. Hypertension muut seuraukset ja siihen liittyvät sairaudet

Verenpaineen vaikutukset kehoon eivät pääty munuaisvaurioon. Seuraava luettelo sisältää muita siitä mahdollisesti seuraavia komplikaatioita:

 • Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat. Munuaisvaurio sallii kalsiumin pääsyn virtsaan ja poistaa sen väärin. Siten veren kalsiumin puutteen (hypokalsemia) kompensoimiseksi luusolut voivat turvautua luukudoksen imeytymiseen. Se johtaa osteoporoosiin.
 • Hengityselimet. Valtimoiden halkaisijan pieneneminen voi edistää trombin (verihyytymä) kehittymistä. Lisäksi siitä tulee embolia (veritulppa), jos se irtoaa ja alkaa kulkea verenkiertojärjestelmän läpi. Keuhkoembolia tapahtuu, kun embolia saavuttaa kriittisen verisuonen ja estää veren virtauksen.
 • Seksuaalinen epäonnistuminen. Penis vaatii nopeaa ja tehokasta verenkiertoa erektion saamiseksi. Kuten voit kuvitella, korkea verenpaine johtaa erektiohäiriöihin miehillä.

Kaksi tapaa estää hypertension seuraukset terveydelle

Hypertensio vaatii hoitoa kahdella eri rintamalla: farmakologisella ja elämäntyyliin liittyvillä.

Valitettavasti korkeaa verenpainetta ei voida täysin hoitaa vain terveellisillä elintavoilla, vaan myös farmakologista hoitoa tarvitaan potilaan terveyden takaamiseksi. Siksi potilas saattaa joutua ottamaan verenpainelääkkeitä, kuten diureetteja tai adrenergisiä salpaajia loppuelämän ajan.

Farmakologian lisäksi oireiden vähentäminen on myös potilaan käsissä. Oireita voidaan lievittää säännöllisellä liikunnalla, painonpudotuksella (jos potilas on ylipainoinen), tupakoinnin lopettamisella, stressin välttämisellä ja psykologisella hoidolla.

On hyvä tietää, ettet ole yksin taistelussa korkean verenpainetta vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hypertension, HHS Public Access. Recogido a 20 de abril en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477925/
 • La hipertensión mata cada año a 7,5 millones de personas en el mundo, Fundación Española del Corazón (FEC). Recogido a 20 de abril en https://fundaciondelcorazon.com/prensa/notas-de-prensa/2567-hipertension-mata-cada-ano-a-75-millones-de-personas-en-el-mundo.html#:~:text=Con%20motivo%20de%20la%20conmemoraci%C3%B3n,World%20Health%20Organization%20(WHO).
 • High blood pressure dangers: Hypertension’s effects on your body, Mayo Clinic. Recogido a 20 de abril en https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868#:~:text=High%20blood%20pressure%20forces%20your,failure%20and%20sudden%20cardiac%20death.
 • Aneurisma, Medlineplus.gov. Recogido a 20 de abril en https://medlineplus.gov/spanish/aneurysms.html
 • Causas y efectos de la hipertensión arterial, Quirón Salud. Recogido a 20 de abril en https://www.quironsalud.es/blogs/es/corazon/causas-efectos-hipertension-arterial
 • La hipertensión arterial puede afectar seriamente a la salud cerebral, SAHA. Recogido a 20 de abril en http://www.saha.org.ar/prensa/detalle/la-hipertension-arterial-puede-afectar-seriamente-a-la-salud-cerebral
 • Hipertensión y daño ocular, medlineplus.gov. Recogido a 20 de abril en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000999.htm#:~:text=La%20presi%C3%B3n%20arterial%20alta%20puede,que%20se%20env%C3%ADan%20al%20cerebro.
 • Cómo puede la hipertensión arterial provocar daño o insuficiencia renal, Go Red For Women. Recogido a 20 de abril en https://www.goredforwomen.org/es/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/how-high-blood-pressure-can-lead-to-kidney-damage-or-failure#:~:text=Cuando%20los%20vasos%20sangu%C3%ADneos%20se,causa%20principal%20de%20insuficiencia%20renal.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.