Hypotensio: kohota alhaista verenpainetta terveellisesti

Hypotensio voi olla hälyttävä merkki. Oireet voivat vaihdella ja pääaiheuttajia ovat nestevaje ja korkealle lämpötilalle altistuminen.
Hypotensio: kohota alhaista verenpainetta terveellisesti

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Normaali verenpaine on noin 120-80 mmHg (systolinen/diastolinen paine). Hypotensio määritellään verenpaineena, jossa systolinen paine on alle 90 mmHg ja diastolinen paine alle 60 mmHg. Terveillä yksilöillä, kuten urheilijoilla, suhteellisen alhainen verenpaine on osoitus hyvästä sydän- ja verisuonijärjestelmän terveydestä.

Hypotensio voi kuitenkin olla myös varoitusmerkki, varsinkin iäkkäämpien ihmisten tapauksessa. Alhaisempi verenpaine pumppaa vähemmän verta elintärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja aivoihin. Tässä mielessä se pitäisi tarkistaa säännöllisesti ja lääkärin pitäisi myös tarkkailla sitä. Jos kärsit hypotensiosta, on olemassa terveellisiä tapoja, joilla voit nostaa verenpainetta.

Alhaisen verenpaineen oireet

Hypotension oireet ovat moniulotteiset. Heikkous, väsymys, uneliaisuus, huimaus ja tajunnanmenetys ovat joitakin niistä.

Jos hypotensio saa ihmisen pyörtymään tai menettämään tajuntansa, hänen pitäisi käydä lääkärissä niin pian kuin vain mahdollista. Tee peruselvytys (CPR), mikäli henkilö ei hengitä tai hänellä ei ole pulssia.

Jos seuraavia kliinisiä merkkejä esiintyy, tulisi henkilön mennä välittömästi terveyskeskukseen tarkastukseen: tumma tai tummanpunainen uloste, rintakipu, huimaus ja yli 38,5 asteen kuume.

Lue myös tämä artikkeli: Tietyt juomat voi kohottaa verenpainetta

Hypotension aiheuttajat

verenpaineen mittaus

Hypotension aiheuttajia ovat muun muassa diabetes, raskaus, korkealle lämpötilalle altistuminen, nestevaje, alkoholi sekä tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset. Lisäksi muita aiheuttajia voivat olla maksan toiminnan vaihtelu, peräpukamat, oksentelu, ripuli, anafylaksia, sydämen rytmihäiriöt, veren infektiot sekä liian pitkään paikoillaan makaaminen.

Nestevaje ja korkealle lämpötilalle (kuumuus) altistuminen ovat hypotension pääaiheuttajia.

Onko verenpaineen nostamiseen tervettä tapaa?

vanhuksen verenpainetta mitataan

Alla olemme tarkastelleet joitakin tapoja ja luontaishoitoja, jotka voivat auttaa nostamaan verenpainetta terveellisellä tavalla:

 1. Vesi: juo riittävästi vettä, sillä hypotensio yhdistetään yleensä nestevajeeseen.
 2. Hypertoniset juomat: nämä juomat sisältävät elektrolyyttejä (mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia ja magnesiumia). Ne ovat erinomainen tapa verenpaineen nostamiseksi.
 3. Suola: lisää suolaa ruokaan pienissä määrin, vain hieman enemmän kuin mitä normaalisti käyttäisit. Sinun pitäisi syödä sitä muiden ruokien kanssa, joissa on paljon B-vitamiinia. Sen puute voi aiheuttaa hypotensiota.
 4. Hedelmät ja vihannekset: näiden vitamiini- ja mineraalipitoisten ruokien syöminen parantaa verenkiertoa. Ne myös pitävät veren määrän tasapainossa.
 5. Luonnolliset mehut: pyri juomaan luonnollisia hedelmä- ja vihannesmehuja – kuten appelsiini-, kiivi-, tomaatti- tai punajuurimehua. Niiden suuren C-vitamiinipitoisuuden ansiosta ne ovat mainio tapa korjata alhainen verenpaine.

Muita vaihtoehtoja

 1. Suolavesi: lasillinen suolavettä (yksi teelusikallinen suolaa) voi nostaa verenpainetta melkein välittömästi.
 2. Kitkerä suklaa: tällaista suklaata suositellaan hypotensioon sen kofeiini- ja teobromiinipitoisuuden ansiosta. Molemmat luonnolliset aineet kohottavat hieman verenpainetta.
 3. Tee tai kahvi: näiden juomien käyttö kohtuullisessa määrin nostaa hieman verenpainetta, varsinkin kahvin.
 4. Kylmät leikkeleet ja suolatut makkarat: vakavan hypotension tapauksessa nämä ruoat tekevät yleensä tehtävänsä. Sinun ei pitäisi syödä niitä suuressa määrin, sillä ne sisältävät runsaasti kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvoja.
 5. Ginseng: tämän kotihoitokeinon käyttö voi nostaa verenpainetta. Hyvä yhdistelmä on kokeilla ginsengia, rosmariinia ja mausteita.
 6. Inkiväärihoito: kokeile tätä tahnaa, jossa käytetään inkivääriä, ruokasoodaa, paprikaa ja cayennepippuria. Se on luonnollinen ja tehokas hoitokeino. Se on hyvä tapa nostaa alhaista verenpainetta luonnollisesti.
 7. Nosta jalkasi ylös: siten sydämeesi pääsee taas virtaamaan enemmän verta.

Hypotensiota ehkäisevät toimenpiteet

ehkäise hypotensio juomalla paljon vettä

Mitä tulee kaikkiin sairauksiin, on parasta aina niiden hoitamisen sijaan ehkäistä niitä.

 • Juo paljon nesteitä, vettä ja luonnollisia mehuja, jos vain mahdollista. Älä koskaan käytä liikaa alkoholia tai sokerisia, hiilihappopitoisia juomia.
 • Välttele liiallista alkoholin nauttimista, sillä se toimii verisuonien laajentajana. Se siis tekee verestä juoksevampaa, mikä vähentää verenpainetta.
 • Harrasta säännöllistä liikuntaa.
 • Yritä välttää aterioiden jättämistä väliin.
 • Noudata ruokavaliota, joka ei ole äärimmäisen rajoittava. Tiettyjen ravintoaineiden puute voi vaikuttaa suoraan verenpaineeseen.
 • Vältä pitkittynyttä altistumista korkealle lämpötilalle.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.