Logo image
Logo image

Rosmariinin uskomattomat käyttötavat ja hyödyt

3 minuuttia
Tiesitkö että rosmariini voi olla, sekä ulkoisesti että sisäisesti nautittuna, hyödyksi verenkierron ja ihon terveyteen liittyvissä ongelmissa hyvän ihon saamiseksi?
Rosmariinin uskomattomat käyttötavat ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2019

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on yksi yleisimmin käytetyistä kasveista monien maiden muinaisissa terveyden- ja kauneudenhoitorutiineissa. Tässä artikkelissa esittelemme rosmariinin käyttötavat ja hyödyt – jatka ihmeessä lukemista!

Tämä aromaattinen kasvi on hyödyllinen monissa sairauksissa. Rosmariinin edut tekevät siitä elintärkeän luonnonkosmetiikassa ja hyödyllisen kodin siivouksessa.

Ennen vanhaan rosmariini oli myös symbolinen kasvi. Sen lisäksi, että se oli hyvä yleinen puhdistusaine, se yhdistettiin myös onneen, rehellisyyteen ja hyvään uskoon.

Tämä kasvi on täynnä aktiivisia ainesosia. Sen pääravintoaineita ovat A-, B2-, B6- ja C-vitamiinit ja se sisältää mineraaleja kuten rautaa, magnesiumia, sinkkiä, fosforia ja kalsiumia.

Rosmariinin lehtiä voidaan käyttää joko tuoreina tai kuivattuina ja myös sen kukkia voidaan käyttää. Tässä artikkelissa kerromme sinulle rosmariinin monista käyttötavoista ja hyödyistä.

Rosmariinin hyödyt 

Some figure

Rosmariini on aromaattinen kasvi, joka kasvaa monissa maailman osissa. Ihmiset ovat käyttäneet rosmariinia jo antiikin ajoilta lähtien lääkinnällisenä yrttinä monien sairauksien hoidossa.

Kaksi rosmariinin pääominaisuutta ovat sen apu muistin parantamisessa ja apu hengitysongelmien lievittämisessä. 

Kosmeettiset ominaisuudet 

Rosmariinin pääasialliset kosmeettiset ominaisuudet johtuvat sen antioksidanttisista ominaisuuksista sekä tulehduksen vastaisista rakenneosista, jotka voivat parantaa ihon terveyttä monella tapaa.

 • Nämä aineet stimuloivat verenkiertoa, etenkin kehon alaosassa ja minimoivat suonikohjujen, selluliitin ja raskausarpien esiintymistä.
 • Rosmariinista valmistettu eteerinen öljy toimii luonnollisena kiinteyttäjänä, joka kiinteyttää löysää ihoa.

Sitä voidaan käyttää hieronnassa tehostamassa lymfaattista prosessia. Se auttaa poistamaan myrkkyjä ja nesteitä, jotka ovat pääosassa ihonystyröiden muodostumisessa.

Yleisesti ottaen se parantaa verenkiertoa ja auttaa pitämään ihosi kiinteänä ja kauniina.

Some figure

Muita hyötyjä 

 • Rosmariini sisältää runsaasti kahvihappoa ja rosmariinihappoa. Niillä on tehokas antioksidanttinen vaikutus. 
 • Sen öljy parantaa hiusten kasvua lisäämällä verenkiertoa. 
 • Rosmariini ehkäisee vaarallisten bakteerien muodostumista in vitro –tutkimustekniikassa, jossa todetaan, että sitä voitaisiin käyttää ruokamyrkytystapauksissa.
 • Rosmariiniuutetta käytetään aromaterapiassa ahdistuksen hoitoon, mielentilan parantamiseksi, kivun tunteen poistamiseksi ja hälytysvalmiuden parantamiseksi.
 • Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että se vähentää stressitasoa 
 • Rosmariinin sisäänhengittäminen parantaa henkistä suoritusta. Se auttaa aivoja prosessoimaan tietoa nopeammin ja tehokkaammin.

Ennen rosmariinin käyttöä sinun tulisi tarkistaa lääkärisi kanssa, että et ole allerginen rosmariinille. 

Rosmariinin käyttötavat 

Hoitokeino hiustenlähtöön 

Rosmariini on luonnollinen ratkaisu kaikille, jotka kärsivät alopekiasta, tai jotka haluavat ehkäistä lisääntynyttä hiustenlähtöä keväisin tai syksyisin.

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, se on hyödyllinen verenkierron hoidossa ja sen myötä se on hyvä luonnollinen hoitokeino hiustenkasvun nopeuttamisessa.   

Ainesosat 

 • 3 rkl kuivattuja rosmariinin lehtiä
 • 500 ml vettä

Valmistus 

 • Kaada ensin vesi kattilaan ja kiehauta.  
 • Kun vesi kiehuu, ota pois liedeltä ja lisää rosmariini.  
 • Peitä kattila anna hautua 10 minuutin ajan.  
 • Levitä uutetta päänahkaasi ja hiero sormenpäilläsi. 
 • Huuhtele lopuksi runsaalla vedellä.  

Rosmariinin käyttö ihon kiinteyttämiseksi 

Ihmiset ovat käyttäneet rosmariinia jo vuosikymmenten ajan saadakseen nuoren, kiinteän ja ruusuisen ihon. Se on erinomainen kasvovesi ja siten hyvä hoitokeino löysän, kalpean tai ryppyisen ihon hoitoon.  

Tämä luonnollinen kasvovesi toimii myös nopeana apuna, jos näytät hieman väsyneeltä. Se on täydellinen aamuisin käytettäväksi.

Some figure

Ainesosat 

 • 6 rkl rosmariinia 
 • 250 ml valkoviiniä 

Valmistus 

 • Kaada viini kannelliseen astiaan. 
 • Lisää sitten rosmariini (voit sisällyttää myös kukat lehtineen) ja anna vetäytyä 10 päivän ajan viileässä paikassa.
 • Sen jälkeen voit levittää sitä suoraan kasvoillesi hieroen sormenpäilläsi.  

Käyttö ruoanlaitossa 

Tätä aromaattista kasvia käytetään säännöllisesti ruoanlaitossa ja se tekee siitä erinomaisen raaka-aineen. Se sopii erityisen hyvin lihan kanssa ja kastikkeisiin. Sen voimakkaan ja herkullisen maun vuoksi siitä on tullut yksi  käytetyimmistä mausteista ruoanlaitossa.

Rosmariinin käyttötavat ja hyödyt ovat lukuisat. Pidä sitä aina hieman saatavilla ja nauti kaikista sen tarjoamista ominaisuuksista ja käyttötavoista!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.