Olkikukan eteerinen öljy: hyödyt ja käyttö

Olkikukan eteeristä öljyä käytetään luontaislääketieteessä apuna ihonhoidossa. Mitkä ovat sen pääasialliset käyttötavat? Kerromme siitä tässä artikkelissa.
Olkikukan eteerinen öljy: hyödyt ja käyttö

Viimeisin päivitys: 23 joulukuuta, 2022

Olkikukan eteerinen öljy on tuote, jota saadaan Helichrysum italicum -nimisen kasvin tislauksesta. Tätä Välimeren seudulta ja eteläisestä Euroopasta peräisin olevaa kasvia käytetään usein lääkinnällisiin tarkoituksiin johtuen sen antibakteerisista, tulehdusta torjuvista ja sieniä tappavista ominaisuuksista.

Erityisesti sen kukat ja lehdet sisältävät farmakologisia yhdisteitä, joita voidaan käyttää oheishoitona muun muassa allergioihin, ihosairauksiin, infektioihin ja tulehduksiin. kuten kerrotaan Journal of Ethnopharmacology -lehden katsauksessa.

Sen eteeristä öljyä käytetään haavojen parantamiseen, kivun rauhoittamiseen, flunssaoireiden lievittämiseen ja joidenkin ruoansulatushäiriöiden vähentämiseen. Haluatko tietää siitä lisää? Alla kerromme tarkemmin sen pääasiallisista käyttötavoista, tieteen näkemyksistä ja käyttöön liittyvistä varoituksista.

Olkikukan eteerinen öljy: mahdolliset hyödyt

Olkikukan eteerisellä öljyllä on pitkä historia luontaishoitona. Koska siinä on runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, sitä käytetään usein perinteisessä lääketieteessä hoitona useisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tästäkin huolimatta on syytä huomioida, että se ei ole ensisijainen hoitovaihtoehto.

Toistaiseksi sen ominaisuuksista on vain vähän näyttöä.

Useimmat sen käyttöä tukevat tutkimukset on tehty in vitro -menetelmällä tai eläimillä, eli tarvetta ihmisillä tehtäviin tutkimuksiin on edelleen. Sen merkittävimmät vaikuttavat aineet on kuitenkin syytä huomioida:

 • Seskviterpeenilaktonit
 • Ftalaatit, pyraanijohdannaiset ja triterpeenit
 • Kahvi- ja ursolihappo (kukinnoissa)
 • Beetasitosteroli (pääosin kukinnoissa)
 • Flavonoidit (0,5 %) – erityisesti helicrisina A ja B
 • Eteerinen öljy (0,05-0,15 %), jossa on nerolia, alfaa ja beetapyreenia, eugenolia, linalolia ja inositolia (kukinnoissa)

Tämä vaikuttavien aineiden runsaus selittää tietysti sen lääkitsevän kyvyn. Kuten Plants -lehdessä kerrotaan, sen ominaisuuksia voidaan hyödyntää sekä ulkoisesti että sisäisesti, sillä sen nielemistä siedetään yleensä hyvin eikä siihen liity riskejä. Katsotaanpa seuraavaksi sen käyttötapoja.

Ihon terveys

Olkikukan eteerisen öljyn pääasialliset käyttötavat liittyvät ihon terveyteen. Ensiksikin sen on havaittu torjuvan ihoärsytystä ja uudistavan ihoa.

Journal of Ethnopharmacology -lehden tutkimuksessa selvisi, että olkikukkauutteen paikallinen käyttö suojaa dermistä esimerkiksi veden hupenemiselta, epätasapainoiselta pH:lta ja punoitukselta.

Eräässä laboratoriotutkimuksessa taas havaittiin, että olkikukan eteerisellä öljyllä on anti-inflammatorinen vaikutus. Tämä saattaisi selittää sen kyvyn torjua ihotulehdusta ja siihen liittyviä oireita, kuten ärsytystä ja punoitusta. Tämän vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

Haavojen parantaminen

Perinteisessä lääketieteessä olkikukan eteeristä öljyä on käytetty apuna haavojen parantamiseen. Anekdoottiset todisteet viittaavat siihen, että sen antioksidantit ja rasvat auttavat korjaamaan vaurioitunutta kudosta. Tämän osoitukseksi ei kuitenkaan ole ihmisillä tehtyjä kliinisiä tutkimuksia.

Rotilla tehdyssä tutkimuksessa, josta raportoitiin Biomedicine & Pharmacotherapy -lehdessä, puolestaan tehtiin lupaavia havaintoja. Olkikukan eteeristä öljyä sisältävä voide auttoi lisäämään kollageenisäikeiden tiheyttä ja nopeutti näin ihon paranemista.

Eräässä aiemmassa tutkimuksessa tehtiin samansuuntaisia havaintoja. Pharmaceuticals -lehdessä julkaistussa artikkelissa olkikukan eteeristä öljyä sisältävät paikalliseen käyttöön tarkoitetut valmistemuodot (geeli ja salva) auttoivat edistämään haavojen paranemista diabetesta sairastavilla rotilla. Tutkijat uskovat, että näitä vaikutuksia voi ilmetä myös ihmisen iholla, mutta tämän vahvistamiseksi tarvitaan tutkimuksia.

Olkikukan eteeristä öljyä sisältävä voide paransi tutkimuksissa ihon paranemista.
Olkikukkavalmisteiden paikallinen käyttö saattaa nopeuttaa ihon paranemista. Tästä ei kuitenkaan ole lopullista näyttöä ihmisillä.

Tulehdukset

Olkikukan eteerisen öljyn antimikrobisia, sientä torjuvia ja virusta tuhoavia ominaisuuksia on käytetty erityyppisten infektioiden ehkäisyyn ja hoitoon:

 • International Journal of Antimicrobial Agents -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa raportoitiin, että olkikukkauute auttoi estämään Staphylococcus aureus -bakteereiden kasvua. Nämä bakteerit on yhdistetty hengityselinten ja ihon infektioihin.
 • Natural Product Research -lehden tutkimuksessa taas selvisi, että olkikukan eteerinen öljy pysäytti tai hidasti Candida spp. -sienen kasvua. Tämä sieni on yhdistetty aftoihin, ihosairauksiin ja muihin infektioihin.
 • Tämän eteerisen öljyn flavonoideilla ja floroglusinoleilla on viruksia tappavia ominaisuuksia. Ne tuovat näin helpotusta flunssaa ja huuliherpekseen.

Vatsavaivat

Kansanlääkinnässä olkikukkaa käytetään useiden ruoansulatusvaivojen hoitoon. Sekä siitä valmistettu tee että eteerinen öljy auttavat stimuloimaan mahanesteen tuotantoa. Sen nauttiminen on yhdistetty vatsakivun, liikahappoisuuden, ruoansulausvaivojen, dyspepsian ja ummetuksen lievittymiseen.

Tähän liittyen Journal of Ethnopharmacology -lehden tutkimuksessa raportoitiin, että olkikukan eteerisellä öljyllä on antispasmodinen kyky. Se auttaa erityisesti suolen kramppeihin, vatsakipuun ja turvotukseen.

Koska nämä havainnot tehtiin laboratoriossa hiiritutkimuksissa, lisää näyttöä tarvitaan.

Muut käyttötavat

Koska olkikukan eteerisellä öljyllä on varsin kiintoisia ominaisuuksia, sitä käytetään usein muihinkin tarkoituksiin. Näidenkin hyötyjen vahvistamiseksi tarvitaan vankempia ja kattavampia tutkimuksia.

 • Tulehdusta torjuvan kykynsä vuoksi olkikukan eteeristä öljyä käytetään tavallisesti voiteissa ja luontaishoidoissa lihas- ja nivelkivun lievittämiseen.
 • Sitä voidaan käyttää oheishoitona akneen. Sen antimikrobiset ominaisuudet on yhdistetty aknea aiheuttavien bakteerien kuolemiseen. Lisäksi sen hoitavat ominaisuudet edistävät vaurioituneen ihon toipumista. Tämän hyödyn osalta tarvitaan konkreettisia tutkimuksia.
 • Vaikka tutkimusnäyttöä ei ole, olkikukan eteeristä öljyä käytetään aromaterapiassa ja hieronnassa unettomuuden selättämiseen. Tämä hyöty on yhdistetty sen rentouttavaan vaikutukseen.

Miten olkikukan eteeristä öljyä käytetään?

Olkikukan eteeristä öljyä saa usein käyttövalmiina tuotteina paikalliseen käyttöön. Esimerkiksi voiteina tai rasvoina.

Myös puhdasta öljyä voi käyttää sekoitettuna pohjaöljyyn, kuten kookos-, manteli– tai oliiviöljyyn. Tässä tapauksessa 3-5 tippaa öljyä laimennetaan 30 millilitraan pohjaöljyä.

Tuotetta käytetään myös haudukkeena. Lisää vain viisi tippaa öljyä kupilliseen kuumaa vettä, anna hautua ja juo.

Jotkut käyttävät sitä aromaterapiassa diffuuserien avulla. Tässä tapauksessa höyryä tulee hengittää sen ominaisuuksien hyödyntämiseksi. Lemmikkieläinten ja lasten tulisi välttää suoraa kontaktia tähän tuotteeseen, koska se voi aiheuttaa ärsytystä.

Olkikukan eteerinen öljy sopii aromaterapiaan.
Kun olkikukan eteeristä öljyä käytetään aromaterapiassa, tulee varoa sen ärsytystä aiheuttavaa kykyä, erityisesti lasten ja lemmikkieläinten kohdalla.

Varoitukset olkikukan eteerisen öljyn käyttöä koskien

Useimmille terveille aikuisille olkikukan eteerinen öljy on turvallista. Ennen sen käyttöä hoitona on viisainta kuitenkin tehdä testi pienelle ihoalueelle vähäisellä määrällä öljyä. Jos muutaman tunnin kuluessa haittavaikutuksia ei ilmene, öljyä voidaan käyttää ongelmitta.

Vuoden 2013 tutkimuksessa yhdellä naisella ilmeni allergisen kosketusihottuman oireita hänen käytettyään tämän kasvin uutteita sisältävää voidetta. Ei kuitenkaan tiedetä, oliko tämä syy reaktioon, sillä muilla tutkimukseen osallistuneilla ei ilmennyt mitään sivuvaikutuksia.

Öljyä ei kuitenkaan saa käyttää seuraavissa tapauksissa:

 • Pienet lapset
 • Raskaus ja imetys
 • Maksasairaudesta kärsivät potilaat
 • Ihmiset, jotka käyttävät maksalääkkeitä

Lue lisää eteerisistä öljyistä: Mitä ovat eteeriset öljyt ja miten ne toimivat?

Mitä olkikukan eteerisestä öljystä tulee muistaa

Jossakin päin Eurooppaa ja Välimeren seudulla olkikukan eteeristä öljyä käytetään lisäravinteena parantamaan ihon kuntoa, torjumaan infektioita ja edistämään paranemista. Jotkut eläin- ja laboratoriotutkimukset tukevat sen hyötyjä. Tutkijat painottavat kuitenkin vahvan tutkimusnäytön tarvetta ihmisillä.

Olkikukan eteerinen öljy onkin aine, jota tulisi käyttää kohtuudella, mieluiten valmiina tuotteina. Sen ei tulisi olla ensisijainen hoito, ja sitä neuvotaan käyttämään erityisesti paikallisesti tai ulkoisesti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Moringaöljyn ominaisuudet ja käyttö
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Moringaöljyn ominaisuudet ja käyttö

Moringaöljyn ihonhoito-ominaisuudet ovat monille tuttuja. Se puhdistaa, kosteuttaa ja voi jopa estää mahdollisen aknen ilmestymistä.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.