Kotihoidot flunssaan

Flunssa voi aiheuttaa hyvin ärsyttäviä oireita, kuten tukkoista nenää, kurkkukipua tai yskää. Sitä voidaan kuitenkin lievittää perushoidolla kotona.
Kotihoidot flunssaan

Viimeisin päivitys: 06 kesäkuuta, 2022

Useimmissa tapauksissa flunssan hoitaminen ja siitä toipuminen onnistuu yksinkertaisesti kotoa käsin. Tämä sairaus voi iskeä kehen tahansa, eikä se yleensä aiheuta suuria komplikaatioita. Silti sen oireet ovat kiusallisia ja sairastuneen henkilön täytyy yleensä jäädä koulusta tai töistä kotiin muutamaksi päiväksi.

Flunssan tavanomaiset oireet, kuten nenän tukkoisuus, aivastelu ja yskä, aiheuttavat yleisen epämukavuuden tunteen, joka haittaa päivittäisten tehtävien tekemistä. Onneksi se yleensä paranee lyhyessä ajassa itsehoitotoimenpiteitä toteuttamalla. Jatka lukemista, niin saat tietää parhaat kotihoidot flunssaan.

Mikä on flunssa?

Flunssalla tarkoitetaan virustulehdusta, joka vaikuttaa hengitysteihin. Sen voivat aiheuttaa monet eri virustyypit. Arvioiden mukaan on olemassa noin 200 erilaista, mutta toisiinsa liittyvää virustyyppiä, kuten rinovirukset, adenovirukset, koronavirukset ynnä muut.

Asiantuntijat ovat kautta historian yrittäneet tunnistaa tekijöitä, jotka edesauttavat tämän patologian kehittymistä. Tutkimukset ovat esimerkiksi osoittaneet, että tartuntaa tapahtuu useimmin lapsilla, stressitilanteissa tai paikoissa, joissa ympäristö on kuiva ja kylmä.

Oireet ilmaantuvat yleensä kahdesta kolmeen päivää virukselle altistumisen jälkeen. Katsotaanpa joitakin niistä:

  • Nenän tukkoisuus
  • Aivastelu
  • Yleinen epämukavuus
  • Matala kuume (vain joissakin tapauksissa)
  • Yskä ja kurkkukipu
  • Päänsärky

Lima paksuuntuu taudin edetessä. Oireet paranevat kyllä ihan itsestään muutamassa päivässä, mutta olon helpottamiseksi ja nopeamman toipumisen kannalta on hyvä ottaa käyttöön joitakin yksinkertaisia hoito-ohjeita.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Poista nenän tukkoisuus viidellä luonnollisella hoidolla

Nuhainen nainen haluaa tietää, mitkä ovat parhaat kotihoidot flunssaan.

Yksinkertaiset kotihoidot flunssaan

Jos flunssa ei aiheuta suurempia komplikaatiota, muutama yksinkertainen apukeino riittää oireiden hoitamiseen. Niiden noudattaminen yhdistettynä riittävään lepoon lievittävät oireita jo melko lyhyessä ajassa.

Juo vettä ja muita terveellisiä nesteitä

Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä tukkoisuuden lievittämiseksi on riittävä nesteiden saanti. Kun juot paljon nestettä, lima sakeutuu ja sitä on helpompi poistaa joko aivastamalla, yskimällä tai niistämällä.

Suosittelemme juomaan sekä vettä että kuumaa teetä tai haudukkeita. Samoin keitot ja liemet tuovat usein paremman olon. On tärkeää, että vältät nestehukkaa edistäviä aineita, kuten alkoholi- ja kofeiinipitoisia juomia.

Valmista suolaliuosta

Suolaliuoksen käyttäminen voi auttaa sinua lievittämään epämukavuutta, kuten nenän tukkoisuutta ja kurkun ärsytystä. Riittää, että liuotat hyppysellisen (1/4 teelusikallista) suolaa lasilliseen lämmintä vettä. Käytä tätä nestettä nenähuuhteluun tai kurlaamiseen.

Jos et halua tehdä sitä itse, voit ostaa apteekista suolaliuossumutetta, merisuolaliuosta tai jonkinlaisia nenätippoja. Niitä käytetään sekä tukkoiseen nenään että liialliseen limaneritykseen, jotta oloa saadaan helpotettua. Vauvoille voi löytyä myös vain heille tarkoitettuja tuotteita, mutta luonnolliset nenätipat ovat aina hyvä vaihtoehto, ja nenäimuri auttaa tehokkaasti liman poistamisessa.

Parhaat kotihoidot flunssaan sisältävät nenäsumutteiden tai -tippojen käytön.

Pidä huolta ympäristöstä, jossa lepäät ja toivut

Kun hoidat flunssaa kotona, yksi tärkeimmistä asioista on asianmukainen, riittävä lepo. Sinun on kuitenkin varmistettava, ettei lepopaikassasi ole nenää ja hengitysteitä ärsyttäviä aineita, kuten tupakansavua, pölyä tai voimakkaan hajuisia kemikaaleja. Niille altistuminen voi pahentaa oireitasi.

Voit myös asentaa huoneeseen ilmankostuttimen, jotta ympäristö on kostea ja lämmin. Tämä auttaa vähentämään hengitysteiden ärsytystä ja lisää helpotuksen tunnetta.

Muut kotihoidot ja vinkit flunssaan

Edellä mainittujen asioiden toteuttamisen lisäksi on tärkeää muistaa tartuntariskin minimoinnin tärkeys. Sinun on peitettävä nenäsi ja suusi yskiessäsi tai aivastellessasi, jotta eritteiden hiukkaset eivät pääse tarttumaan muihin ihmisiin. Käsien säännöllinen pesu saippualla ja henkilökohtaisten esineiden yhteiskäytön välttäminen ovat myös hyödyllisiä toimenpiteitä.

Jos kärsit muista oireista, kuten päänsärystä tai yleisestä huonovointisuudesta, voit ottaa kipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Lisäksi on olemassa erilaisia yskänlääkkeitä, jotka auttavat ohentamaan limaa ja helpottamaan yskää. Jos olo ei millään tunnu helpottuvan tai se vain pahenee, paras vaihtoehto on käydä lääkärin vastaanotolla ja noudattaa hänen suosituksiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.