Logo image
Logo image

Flunssaan liittyvän yskän hoito luonnollisesti

3 minuuttia
Yskä auttaa poistamaan eritteitä ja vieraita partikkeleja hengitysteistä. Erityisesti flunssaan liittyvä yskä voi olla kuivaa, limaista tai molempia.
Flunssaan liittyvän yskän hoito luonnollisesti
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Flunssaan liittyvä yskä on yksi tavallisimmista oireista talvisaikaan. Se ei kuitenkaan ole ainoastaan sairauden oire, vaan myös yksi elimistömme puolustusmekanismeista, joka auttaa poistamaan mahdollisia eritteitä ja vieraita partikkeleja hengitysteistämme. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka flunssaan liittyvän yskän hoito onnistuu luonnollisesti kasvilääkinnän avulla.

Yskä voi johtua eri syistä, mukaan lukien seuraavat:

 • Tarttuvien tautien aiheuttamista tulehdusprosesseista hengitysteissä
 • Ärsyttävien ja haitallisten aineiden sisäänhengityksestä
 • Kroonisesta hengitysteiden sairaudesta
 • Lääkkeiden sekundaarisesta vaikutuksesta

Flunssaan liittyvä yskä voi olla erilaista

Kuiva yskä

Kuiva yskä on seurausta ärsykkeistä nielussa, kurkunpäässä ja ylemmissä hengitysteissä. Usein itse yskäkin lisää ärsytystä ja yskimisen tarvetta saaden aikaan noidankehän ja tehden kurkusta entistä ärtyneemmän.

Näissä tapauksissa hoito tähtää vähentämään yskän voimakkuutta ja yskimiskertoja. Yleensä siihen kuuluu paikallisesti tai perifeerisesti vaikuttavia yskänlääkkeitä. Siihen voi kuulua myös luonnollisia aineksia, jotka suojaavat limakalvoa ärsyttäviltä tekijöiltä.

Produktiivinen yskä

Produktiivinen eli limainen yskä on seurausta alempien hengitysteiden hermojen ärsytyksestä, ja sen mukana tulee limaa. Liman koostumuksesta riippuen se voi olla enemmän tai vähemmän vaikea yskiä pois.

Tällaista yskää ei kannata pyrkiä hillitsemään, koska se on puolustusmekanismi sitä aiheuttavien tekijöiden poistamiseksi. Limaiseen yskään voidaan kuitenkin käyttää hoitoja, jotka ohentavat limaa, vähentävät sen sitkeyttä ja helpottavat sen irtoamista.

Kuiva yskä, joka kehittyy limaiseksi yskäksi

Yskä on alkuvaiheissaan tavallisesti kuivaa yskää, joka on seurausta ärsytystä aiheuttavista tulehdusprosesseista. Kun tämä prosessi etenee, hengitysteiden tulehdus johtaa lisääntyneeseen limantuotantoon.

Lima muuttuu paksuksi ja sitkeäksi, yskän muuttuessa produktiiviseksi puolustusmekanismina liman poistamiseksi. Tämä on flunssaan liittyvän yskän luontainen kehityskulku, eikä se normaalisti ole syy huoleen.

Some figure
On normaalia, että yskä alkaa kuivana yskänä ja kehittyy myöhemmin produktiiviseksi, limaiseksi yskäksi.

Tutustu: Näin lievität limaista yskää luonnollisesti

Flunssaan liittyvän yskän hoito kasvilääkinnän avulla

Kasvilääkinnässä käytetään joitakin kasvilajeja ja muita luonnollisia aineksia, jotka auttavat erityyppisten yskien hoidossa. Jotkut niistä tehoavat yksinään, kun taas osa toimii yhdessä muiden ainesten kanssa. Ne voivat tehota yskään kolmella eri tavalla:

 • Rauhoittava ja suojaava
 • Hillitsevä
 • Limaa irrottava

Näiden hoitojen yleisimmät ainesosat kasvilääkinnässä ovat kasvien liima-aine, saponiinit, flavonoidit ja eteeriset öljyt.

Kasvien liima-aineet

Kasvien liima-aineet ovat polysakkarideja, joilla on suojaava ja rauhoittava vaikutus limakalvoon ärsytystä aiheuttavia tekijöitä vastaan. Samalla ne tuovat nestettä limakalvolle ja kosteuttavat sitä. Tämä ohentaa limaa, mikä helpottaa sen irtoamista.

Kasviliimoja käytetään sekä kuivaan että limaiseen yskään tarkoitetuissa valmisteissa. Kasviliimoja sisältäviä kasveja ovat muun muassa aloe vera, rohtosalkoruusu, unikko, tulikukat, ratamo ja malva.

Flunssaan liittyvän yskän hoito: saponiinit

Saponiinit toimivat pääasiassa limaa irrottavina aineina kahden eri mekanismin kautta. Yhdeltä osin vagushermon välittämän refleksiivisen vaikutuksen kautta, mikä käynnistää keuhkoputkien erityksen. Toisaalta saponiinit ohentavat limaa joutuessaan kosketuksiin sen kanssa, mikä auttaa sen irtoamisessa.

Tärkeimmät kasvit, joita hyödynnetään limanirrottajina niiden saponiinipitoisuuden takia, ovat muratti, linnunruohot, kääpiöesikko ja lakritsi. Näistä muratti on yleisimmin käytetty kasvi, vaikkakaan sen toimintamekanismia ei täysin tunneta.

Euroopan lääkeviraston (EMA) raportin mukaan viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin valaisseet asiaa. Ne osoittavat, että muratin lehtien saponiini edistää keuhkoputkien laajenemista ja stimuloi limaneritystä.

Some figure

Kannattaa lukea myös: Lapsen yöllinen yskä: 7 luontaishoitoa

Eteeriset öljyt

Eteerisille öljyille, joita ihmiset voivat käyttää flunssaan liittyvän yskän hoidossa, on yhteistä niiden antimikrobinen vaikutus. Koostumuksensa ansiosta eteerisillä öljyillä on monia erilaisia hoitavia ominaisuuksia, joihin kuuluvat rauhoittavat, hillitsevät ja limaa irrottavat ominaisuudet. Suun kautta otettuna nämä öljyt vaikuttavat paikallisesti hengitysteissä.

Hengitysteiden vaivojen hoidossa eteerisistä öljyistä voidaan käyttää mäntyä, ravensaraa ja oreganoa joko yksin tai sekoitettuna keskenään. Lisäksi niistä ei ole apua ainoastaan sairauksien hoidossa, vaan myös niiden ehkäisyssä.

Flunssaan liittyvän yskän hoito – yhteenveto

Tavanomaisten lääkehoitojen lisäksi kasvilääkintä voi olla varteenotettava vaihtoehto flunssaan liittyvän yskän hoidossa. Kasvilääkintä on paitsi turvallista myös erittäin tehokasta. Lisäksi monet kasviaineet auttavat hoitamaan sekä kuivaa että limaista yskää.

Apteekeissakin myydään itse asiassa kaupallisia tuotteita, jotka koostuvat luonnollisista aineksista. Joka tapauksessa on aina hakeuduttava lääkäriin, mikäli yskä jatkuu sinnikkäästi tai lima on ulkonäöltään poikkeavaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
 • CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
 • Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung198(1), 13-21.
 • Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.