Logo image
Logo image

Influenssaoireiden lievitys kolmella tehokkaalla haudukkeella

4 minuuttia
Jos päätät kokeilla inkiväärin tehoa influenssaoireiden lievittämiseksi, on tärkeää ensin kysyä neuvoa asiantuntijalta. Inkiväärillä saattaa nimittäin olla elimistössäsi haitallisia vaikutuksia, mikäli käytät samaan aikaan jotakin lääkitystä.
Influenssaoireiden lievitys kolmella tehokkaalla haudukkeella
Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2019

Moni haluaisi korvata perinteiset lääkkeet ja hoidot luonnollisilla tuotteilla, mukaanlukien influenssaoireiden hoidossa.

Jos menet sairauden iskettyä lääkäriin, hän antaa tilanteeseen parhaiten sopivia lääkkeitä ja ohjeita epämukavuuden vähentämiseksi. Voit käyttää seuraavia haudukkeita lisänä, mikäli lääkäri vahvistaa etteivät ne häiritse mahdollista lääkitystä.

Jatka lukemista ja kokeile näitä kolmea hauduketta, jos olet kiinnostunut kokeilemaan luonnollisia tuotteita influnssaoireiden vähentämiseksi.

Mitä kaikkea influnssaoireiden joukkoon kuuluu?

Some figure

Influenssa on sairaus, jonka aiheuttaa influenssavirus, tarkemmin ottaen ortomyksovirus.

On olemassa kolmen tyyppistä influenssavirusta: A-, B- ja C-tyyppiä. Suurin osa influenssaviruksen aiheuttamista epidemioista ovat A-tyyppiä, kun taas B-tyyppi tuottaa pienempiä epidemioita ja lievempää sairautta. C-tyypin kohdalla on kyse harvemmin ilmenevästä ja nopeammin ohi menevästä ilmiöstä.

Influenssa on sairaus, joka leviää ihmisestä toiseen yleensä hengitysteiden eritteiden välityksellä, eli yskimisen ja aivastelun vuoksi. Siksi se on erittäin tarttuva tauti, ja se vaikuttaa ihmisen hengityselinten järjestelmään ja tuottaa myös joukon yleisiä oireita, joihin kuuluvat etenkin seuraavat:

  • päänsärky
  • kuume
  • hengitysteiden oireet, kuten yskä, kipeä kurkku ja vuotava nenä
  • ruoansulatusongelmat
  • yleisesti ottaen huono vointi

Vaikka normaalisti tämä sairaus onkin vain lievä, eikä etene kovin pitkälle, se saattaa joissakin tapauksissa olla hyvin vakava tila. Ikääntyneillä ihmisillä tai henkilöillä, joilla on kroonisia sairauksia – hengitysteiden tai muita – tämä tauti voi itse asiassa olla erittäin vaarallinen.

Koska influenssan alkuperä on viruksessa, antibioottien käyttöä ei suositella ollenkaan. Niitä ei koskaan tule käyttää influenssan yhteydessä, sillä ne hoidon sijasta lisäävät komplikaatioiden riskiä.

Miten influenssaa voidaan torjua?

On useita keinoja, joiden avulla tätä sairautta voidaan estää tarttumasta elimistöön.

C-vitamiinin ottaminen säännöllisesti on hyvä tottumus, jotta voisit vahvistaa vastustuskykyäsi. Tällä tavalla kehosi pystyy paremmin kohtaamaan erilaiset tartuntoja aiheuttavat mikro-organismit.

Lisäksi voit hyödyntää rokotetta, joka suojaa influenssalta. Tällaisella rokotteella on erikoinen ominaisuus, sillä sen tarvitsee yhdistyä vuosittain epäaktiivisten virusten kanssa, jotka riippuvat siitä, minkä tyyppinen virus aiheutti epidemian edellisenä talvena. Tätä rokotetta suositellaan sellaisille henkilöille, joilla on suuri riski saada influenssa ja kärsiä sen haitoista hyvin voimakkaasti. Näitä ryhmiä ovat esimerkiksi yli 65-vuotiaat, hengityselinten ongelmista kärsivät sekä terveydenhuollon alalla töissä olevat ihmiset.

Kyseisen rokotteen avulla pystyt korottamaan suojaustasi virusta vastaan 50-80 %:iin. Rokotetta on tarjolla yleensä syyskuun ja marraskuun välisenä aikana, mutta tämä riippuu ensimmäisten tapauksien ilmenemisen ajankohdasta sekä viruksen kehittymisestä.

Joskus on tarjolla myös sellainen influenssan torjunnan ratkaisu, joka koostuu virusta estävien lääkkeiden antamisesta. Nämä lääkkeet toimivat parhaiten, jos niitä otetaan kahden päivän sisällä sairastumisesta.

Lue aiheesta lisää: Flunssa vai influenssa? Nämä ovat tärkeimmät erot

Miten influenssaoireiden lievitys onnistuu kotona?

Some figure

Sen lisäksi, että hyödynnät ammattilaisten tarjoamaa hoitoa influenssaan, kannattaa kokeilla seuraavia kolmea hauduketta. Niiden luonnolliset ainekset voivat vaikuttaa tehokkaasti influenssan oireisiin ja auttaa selviytymään paremmin sairauden pahimpina päivinä.

1. Seljahauduke

Koska seljassa on runsaasti C-vitamiinia, tämä hauduke on todella hyvä apu influenssan aiemmin mainittujen oireiden lievittämiseksi. C-vitamiini nimittäin vahvistaa ihmisen vastustuskykyä ja siinä on paljon antioksidantteja.

Seljan aktiivinen ainesosa, nimeltään sambunigrin, on loistava tulehtuneisuuden lievittäjä, joten sitä kannattaa hyödyntää tavallisten influenssaoireiden hoidossa. Lisäksi seljassa on toista aktiivista tekijää, nimeltään sambucina, joka puolestaan parantaa ihmisen kehon nesteiden poistumista.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että seljaa ei saa käyttää raskauden aikana tai naisen imettäessä. Kasvin kukat ja siemenet eivät ole myrkyllisiä, mutta sen muut osat (kuten varsi, kaarna, juuret, lehdet ja kypsymättömät hedelmät) kylläkin ovat.

Lue aiheesta lisää: Kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun

2. Sitruunaa sisältävä hauduke

Some figure

Aivan kuten selja, sitruunakin tarjoaa runsaan annoksen C-vitamiinia, ja kuten mainittu, tämä tekijä on erittäin hyödyllinen apu sekä influenssan prosessien torjunnassa että niiden hoitamisessa paranemisen vauhdittamiseksi.

Sen lisäksi, että pystyt sitruunan avulla parantamaan kehosi kykyä torjua sairauksia, tämä hedelmä vaikuttaa myös antiseptisesti. Sitruunan nestettä poistava vaikutus on hyväksi influenssan aikana siksi, että näin kehosi pystyy poistamaan paremmin sen sisällä olevia myrkyllisiä tekijöitä.

Jotta voisit valmistaa sitruunaa sisältävän haudukkeen influenssaoireiden hoitoon, tarvitset vain seuraavat ainekset:

  • kupillisen kiehuvaa vettä
  • 1 sitruunateepussi
  • 1 sitruunan mehu puristettuna
  • hunajaa, jotta juoma saisi hiukan makeutta

3. Inkiväärinjuurta sisältävä hauduke

Kolmantena ja viimeisenä sitten inkivääri, joka tunnetaan loistavista hoitavista ominaisuuksistaan. Tämä juuri toimii tehokkaasti myös influenssan kohdalla.

Inkivääri vaikuttaa viruksia torjuen, yskänlääkkeenä sekä tulehtuneisuutta lievittäen. Siten se on hyvä apu tukkoisuuden ja kurkun kipeyden vähentämiseksi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että ennen inkiväärin käyttöä luontaishoitona influenssan hoitamiseksi on oltava yhteydessä lääkäriin, mikäli käytät jotakin lääkitystä. Se voi nimittäin aiheuttaa haittaa eräiden lääkkeiden yhteydessä.

Muita vinkkejä influenssaoireiden lievittämiseksi kotikonstein

Jos sairastut flunssaan tai influenssaan, on erittäin tärkeää pitää kiinni terveellisestä elämäntavasta syömällä kevyesti ja terveellisesti – tällöin tarvitaan ravintoa, jossa on riittävästi vitamiineja ja mineraaleja, jotka voimistavat kehon vastustuskykyä. Samoin lepo on tärkeää sairauden aikana, jotta keho voisi paremmin kestää tämän tartunnan vaikutukset.

Jos olet huolissasi siitä, sopivatko nyt mainitsemamme tai muut luontaishoidot influenssan lievitykseen omalla kohdallasi, ole yhteydessä lääkäriin tai apteekkiin. Näin saat varmaa tietoa itsellesi sopivista lisähoidoista tämän sairauden yhteydessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.