Logo image
Logo image

Kuukautisten välinen kipu: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

3 minuuttia
Useimmat naiset kokevat erilaista epämukavuutta kuukautisten aikana, mutta tämä ei ole ainoa vaihe kuukautiskiertoa, kun näitä ikäviä oireita syntyy. Joillakin naisilla voi esiintyä myös kuukautisten välistä kipua, joka viittaa – kuten sen nimikin jo kertoo – kipuun, jota esiintyy kuukautisten välillä.
Kuukautisten välinen kipu: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuukautisten välistä kipua esiintyy yleensä vain vatsan toisella puolella nimensä mukaisesti keskellä kuukautiskierron ovulaation aikana tai juuri silloin, kun ovulaatio on tapahtumassa. Kuukautisten välinen kipu voi olla erittäin ärsyttävää silloin, kun siitä tulee toistuvaa.

Kuukautisten välinen kipu on oire, jota esiintyy yleensä ovulaatiota edeltävinä päivinä tai samaan aikaan ovulaation kanssa – toisin sanoen kuukautiskierron 14. päivän yhteydessä. Ovulaatio on elimistön luonnollinen prosessi, jolloin munasolu irtoaa munarakkulasta ja kulkeutuu munasarjoja pitkin munanjohtimeen. 

Tähän prosessiin liittyy elimistön tulehdustila, jolloin hormonitasot nousevat ja naisen elimistö alkaa käymään läpi joukon erilaisia tapahtumia, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta vatsassa. On arvioitu, että lähes 20% naisista kärsii tai on kärsinyt kuukautisten välisestä kivusta. Tässä artikkelissa selitämme tarkemmin, mitä sinun tulisi tästä ilmiöstä tietää.

Mitä kuukautisten välinen kipu tarkoittaa?

Kuukautisten välinen kipu on peräisin ovulaatioon liittyvästä prosessista. Ovulaatio ajoittuu kuukautiskierron keskivaiheeseen. Loogisesti sitä esiintyy vain hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, joilla on kuukautiset.

Ovulaation aikana munarakkulan sisällä kasvaa yksi munasolu. Tällöin munasarjan seinät laajentuvat ja tulehtuvat, ja kun aika tulee, kypsynyt munasolua irtoaa.

Tähän munasolun irtoamiseen ja vapautumiseen liittyy monissa tapauksissa verta ja muita nesteitä. Ovulaation yhteydessä nämä nesteet saavuttavat vatsaontelossa sijaitsevan vatsakalvon. Tästä johtuen vatsakalvo ärsyyntyy ja voi alkaa tuottamaan kipua. 

Tästä syystä kuukautisten välinen kipu ei tapahdu aina täsmälleen ovulaation aikana, vaan sitä voi esiintyä sekä ennen ovulaatiota että kipu voi jatkua myös ovulaation jälkeen. Jokaisen kuukautiskierron aikana ovulaatio tapahtuu vain toisessa kahdesta munasarjasta. Tällä tavoin kuukautisten välistä kipua voidaan havaita vain yhdellä puolen vatsaa.

Monet naiset kärsivät kuukautisten välisestä kivusta  jokaisen kuukautiskierron aikana, siinä missä toiset kokevat kipua vain tietyissä tilanteissa. Lisäksi jokaisen kuukautiskierron aikana kipu voi muuttaa puolta. Jopa sen kesto on vaihtelevaa, sillä toiset kärsivät siitä vain hetkellisesti, kun taas toisia kipu voi vaivata jopa tuntikausien ajan.

Kuukautisten välisen kivun erottamiseksi muista patologioista on tärkeää, että jokainen tuntisi oman kuukautiskiertonsa mahdollisimman hyvin. Jos kipu on pistävää ja tapahtuu vain alavatsan toisella puolella, ja kipu voidaan ajoittaa ovulaation yhteyteen, diagnoosi on näiden oireiden pohjalta yleensä varsin selvä.

Some figure

Sinua voi myös kiinnostaa: Onko mahdollista tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat?

Miten kuukautisten välistä kipua kannattaa hoitaa?

Kivun tai epämukavuuden tunteen tapauksessa ihanteellisinta olisi kääntyä lääkärin puoleen oikean diagnoosin selvittämiseksi. On tärkeää, että kuvailet kipua mahdollisimman tarkkaan lääkärille, sillä oireiden pohjalta lääkäri pystyy diagnosoimaan, onko kyseessä kuukautiskiertoon liittyvää kipua vai jokin toinen samankaltaisia oireita aiheuttava patologia. Joskus gynekologisten tutkimusten ja ultraäänitutkimuksen suorittaminen voi olla tarpeen. Tämä siksi, että tarkempien tutkimusten avulla muut patologiat voidaan sulkea pois.

Kuukautisten välisen kivun hoitoon on olemassa tiettyjä yleisiä toimenpiteitä, jotka voivat auttaa lievittämään kipua. Voit esimerkiksi levittää vatsan alueelle lämmitetyn pyyhkeen tai kuumavesipullon ja asettua levolle niin pitkäksi ajaksi, että kipu helpottuu. Vaikka oire aiheuttaa epämukavuutta, useimmat naiset eivät onneksi tarvitse kivun lievitykseen juurikaan muuta hoitoa.

Jos kipu on kovaa, voit myös turvautua lääkitykseen. Tässä tapauksessa parasta olisi käyttää ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID), kuten ibuprofeenia. Ne edistävät merkittävästi tulehduksen ja kivun lievitystä, ja niitä myydään apteekissa ilman reseptiä. 

Kolmas vaihtoehto kuukautisten välisen kivun hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi on käyttää suun kautta otettavia ehkäisyvalmisteita. Näiden ehkäisyvalmisteiden teho perustuu siihen, että ne estävät ovulaation synnyn, jolloin myös kaikki ovulaation aikana esiintyvät oireet ja kivut poistuvat ehkäisyvalmisteen käytön mukana.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Progestiiniehkäisyn hyödyt ja sivuvaikutukset

Lopuksi

Yhteenvetona voimme todeta, että kuukautisten välinen kipu on yksi kuukautiskierron aiheuttamista ikävistä sivuvaikutuksista. On hyvä pitää mielessä, että jokaisen naisen elimistö toimii eri tavalla, ja tämän vuoksi noin 20 % naisista kärsii kuukautisten välisestä kivusta. Lisäksi oireiden ajoitus, kivun intensiteetti ja kesto voivat vaihdella kuukautiskiertojen välissä. 

Tästä syystä on tärkeää tietää, millaisesta oireesta kuukautisten välisessä kivussa on kyse, jolloin se on myös helpompi erottaa muista samankaltaisia oireita aiheuttavista patologioista. Jos kipu alkaa häiritä elämää tai siitä tulee lamauttavaa, on välttämätöntä kääntyä aina lääkärin puoleen, jolloin lääkäri voi määrätä diagnoosin pohjalta oikeanlaiset hoitomenetelmät kivun lievitykseen potilaskohtaisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Qué es el dolor pélvico intermenstrual? – Mi bebé y yo. (n.d.). Retrieved January 10, 2020, from https://mibebeyyo.elmundo.es/mujer-actual/salud-mujeres/dolor-pelvico-intermenstrual
  • Dolor abdomino-pélvico en ginecología. (n.d.). Retrieved January 10, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272009000200006
  • Dolor Intermenstrual Care Guide Information En Espanol. (n.d.). Retrieved January 10, 2020, from https://www.drugs.com/cg_esp/dolor-intermenstrual.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.