Logo image
Logo image

Onko mahdollista tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat?

3 minuuttia
Kuukautiset ovat merkki siitä, että ovulaatiovaihe on ohi, ja siksi kuukautisten puuttuminen huolestuttaakin monia. Oletko koskaan kuullut kuukautisten poisjäämisestä? Oletko koskaan pohtinut, onko silti mahdollista tulla raskaaksi? Lue lisää alta.
Onko mahdollista tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat?
Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2021

Kuukautisten poisjäänti, joka tunnetaan myös termillä amenorrea, on huolestuttava aihe monelle naiselle. Tämä johtuu siitä, että se yhdistetään usein hedelmättömyyteen. Siksi monet pohtivatkin, onko raskaaksi tuleminen mahdollista vaikka kuukautiset puuttuisivat. Jatka lukemista, niin saat selville.

Kuten varmaan jo tiesitkin, naisilla on ovulaatio joka kuukausi, mikä mahdollistaa raskaaksi tulemisen jos harrastaa suojaamatonta yhdyntää tänä aikana. Ovulaatiovaihe on ohi kun kuukautiset alkavat, jolloin kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona.

Mikä on amenorrea?

Yksinkertaisin selitys amenorrealle on se, että kuukautiset ovat jääneet pois. Tämä on yksi suurimmista syistä miksi naiset hakeutuvat gynekologille, ja se aiheuttaa suurta huolta niille jotka siitä kärsivät.

Useimmissa tapauksissa amenorrea on merkki siitä, että ovulaatiota ei tapahtunut kyseisenä kuukautena. Siksi se usein yhdistetään hedelmättömyyteen, vaikka aina näin ei ole.

Kuukautiset voivat jäädä pois fysiologisista syistä, kuten raskauden, imettämisen, synnytyksen, esivaihdevuosien ja menopaussin vuoksi.

Some figure
Kuukautiset voivat olla hyvin epäsäännölliset murrosiässä.

Erityyppiset amenorreat ja niiden syyt

Naiset käyvät läpi kuukautiskierron suurimman osan elämästään, ja siksi asiantuntijat ovat jakaneet amenorrean kahteen eri tyyppiin; ikään perustuvat syyt ja muut aiheuttajat.

Kivulias ovulaatio – mitä voit tehdä sen helpottamiseksi?

Primaarinen amenorrea

Tämä merkitsee ensimmäisten kuukautisten puuttumista normaalin fyysisen kehityksen omaavilla 16-vuotiailla nuorilla naisilla. On silti todennäköistä, että heillä saattaa olla amenorrea, mikäli häpykarvoitusta ei ole kasvanut 13. ikävuoteen mennessä.

Suurimmat syyt murrosikäisen primaariselle amenorrealle ovat geneettiset muutokset tai synnynnäiset epämuodostumat. Tässä yleisimmät syyt:

 • Reiätön immenkalvo
 • Kohdun tai emättimen epämuodostumat, jotka estävät veren ulosvirtauksen
 • Aivolisäkkeen tai hypotalamuksen kasvain
 • Emättimen ja kohdun synnynnäinen puuttuminen (MRKH-syndrooma)
 • Turnerin oireyhtymä

Sekundaarinen amenorrea

Sekundaarisesta amenorreasta puhutaan silloin, kun kuukautiset ovat jääneet pois vähintään kolmeksi kuukaudeksi naisilla, joilla on aiemmin ollut säännölliset kuukautiset. Usein kyseessä on 25-35 -vuotiaat naiset.

Suurin syy tähän on raskaaksi tuleminen, sillä raskaana olevat naiset eivät ovuloi koko odotusaikana. Vaikkakin syynä voi myös olla imetys, vaihdevuodet ja ehkäisypillerien käyttö. Lisäksi on olemassa tiettyjä altistavia tekijöitä, kuten liikalihavuus, stressi, ahdistuneisuus ja liian intensiivinen liikunta.

Silloin kuin amenorrean syy ei ole fysiologinen, on mahdollista että syy löytyy jostain sairaudesta. Syynä voi olla joku näistä:

Voiko siis tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat?

Nyt kun tiedät mikä amenorrea on ja mistä se voi johtua, voimme vastata tähän kysymykseen. Vastaus riippuu paljolti siitä, minkä tyyppinen ongelma on ja mikä on sen taustasyy.

Nainen voi tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat, jos primaarinen amenorrea johtuu synnynnäisestä epämuodostumasta tai umpinaisesta immenkalvosta. Ovulaatio tapahtuu normaalisti kuukausittain, vaikka kuukautisvuotoa ei tule. Ratkaisu on yleensä kirurginen toimenpide.

Toisaalta, raskaaksi ei ole mahdollista tulla jos primaarin amenorrean syynä on synnynnäiset kehityshäiriöt, kuten Turnerin syndrooma. Keinohedelmöityksen turvin lahjoitetulla munasolulla on kuitenkin mahdollista tulla raskaaksi.

Syyn löytäminen on tarpeen sekundaarisessa amenorreassa, mikäli se johtuu lääkkeistä tai muista altistavista tekijöistä, jotta kuukautiskierto normalisoituisi ja siten hedelmöitys olisi mahdollista. Toisaalta, jos se johtuu munasarjojen monirakkulataudista tai kilpirauhasen vajaa- tai ylitoiminnasta, niin silloin on paljon vaikeampaa tulla raskaaksi.

Se ei kuitenkaan ole täysin mahdotonta. Nainen, joka kärsii näistä ongelmista, vaatii säännöllistä lääkärissäkäyntiä jotta taustalla oleva tauti saadaan hoidettua.

Viimeiseksi, on otettava huomioon useita tekijöitä, varsinkin silloin kun amenorrea johtuu prolaktiinia erittävän aivolisäkkeen tai hypotalamuksen kasvaimesta. Tämä johtuu siitä, että raskaus on mahdollista vain, jos kyseessä on mikroadenooma tai pieni kasvain. Lisäksi naisen on aloitettava lääkehoito yrittääkseen hallita sitä.

 

Some figure
Amenorrea vaatii erityisasiantuntijalla käymistä, jotta syy selviää.

Lue tämäkin: Hedelmällisten päivien laskeminen

Amenorrea ei aina estä raskaaksi tulemista

Amenorrea ei aina ole merkki hedelmättömyydestä. Hedelmöitys on jonkin verran haastavampaa, mutta on erittäin tärkeää eliminoida amenorrean syyt, jotta kuukautiskierto normalisoituu ja hedelmöitys voi onnistua. Useimmissa tapauksissa naisen tarvitsee vain hakeutua hoitoon ja käydä tarkastuksissa säännöllisesti.

Lisäksi, keinohedelmöitys on aina vaihtoehto jos normaali raskaus ei ole mahdollista, kuten Turnerin oireyhtymässä. Tällä hetkellä lääketieteellinen kehitys ja kirurgiset vaihtoehdot mahdollistavat paremman ennusteen eri sairauksista kärsiville, joka ei aiemmin ollut mahdollista.

Kiitos, että luit artikkelin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
 • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
 • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
 • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
 • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
 • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
 • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
 • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
 • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
 • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.