Progestiiniehkäisyn hyödyt ja sivuvaikutukset

Tärkein ero progestiiniehkäisyn ja muiden suun kautta otettavien ehkäisymenetelmien välillä on se, ettei progestiiniehkäisy sisällä lainkaan estrogeenia. Tämä on eduksi etenkin niille naisille, jotka haluavat välttää tämän ainesosan ottamista tai ajattelevat sen vaikuttavan omaan terveyteensä.
Progestiiniehkäisyn hyödyt ja sivuvaikutukset

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Progestiiniehkäisy eli minipillerit ovat suun kautta otettava raskauden ehkäisyvalmiste, joka sisältää vähemmän hormoneja kuin perinteinen hormoniehkäisyvalmiste. Toisin kuin muut hormoniehkäisyt, progestiiniehkäisy ei sisällä lainkaan estrogeenia. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat progestiiniehkäisyn hyödyt ja sivuvaikutukset.

Kyse on pienestä ehkäisypilleristä, joka oikein käytettynä on 99 % tehokas ehkäisemään raskautta. Sen käytön suhteen ei kukaan voi kuitenkaan olla täysin täydellinen, joten tavallisesti minipillerin tehokkuus on 91 %.

Miten progestiiniehkäisy toimii?

Progestiiniehkäisyn hyödyt: minipillerit sopii naiselle, joka ei halua kehoonsa estrogenia.
Minipillerit ehkäisevät ovulaation alhaisemmalla hormoniannoksella kuin perinteisemmät ehkäisymuodot.

Aivan kuten muutkin suun kautta käytettävät ehkäisyvalmisteet, myös minipillerit ehkäisevät ovulaatiota tapahtumasta. Tämä tarkoittaa sitä, että ehkäisyn vaikutus estää munasolujen irtoamista. Joten kun munasoluja ei ole, ei raskauskaan ole mahdollinen. 

Progestiiniehkäisy ei ole yhtä tehokas ehkäisemään ovulaatiota kuin perinteisemmät ehkäisymuodot. Sillä on kuitenkin kaksi vaikutusta, jotka hyvittävät tätä vajavaisuutta sekä lisäävät sen tehokkuutta hedelmöittymisen estämisessä.

Nämä vaikutukset ovat seuraavanlaisia:

  • Progestiiniehkäisy paksuntaa kohdunkaulan limakalvoa niin, että siittiösolujen on vaikeaa päästä sen läpi ja saavuttaa munanjohtimet hedelmöittääkseen munasolun.
  • Se ohentaa kohdun sisäpintaa niin että mikäli siittiösolu pääsee hedelmöittämään munasolun, munasolun kiinnittyminen kohtuun on liian vaikeaa, joten olisi epätodennäköistä että raskaus pääsisi alkamaan.

Kenelle progestiiniehkäisyä suositellaan?

Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta, kuka tahansa voi käyttää progestiiniehkäisyä. Usein sitä käyttävät erityisesti imettävät äidit, sillä ajatellaan että perinteinen ehkäisymuoto saattaa estää rintamaidon tuotantoa, vaikkakaan tälle väitteelle ei ole olemassa todisteita.

Lääkäri suosittelee minipillereitä myös sellaisille naisille, joilla on ollut jaloissaan tai keuhkoissaan veritulppia. Niitä voidaan suositella myös silloin, jos naisella ei vielä ole ollut veritulppia, mutta on niille kohonnut riski.

Jotkut naiset ovat varovaisia ehkäisyvalmisteiden sisältämää estrogeenia kohtaan sen mahdollisten sivuvaikutuksten vuoksi. Tällaisissa tapauksissa minipillerit voivat olla hyvä vaihtoehto. Minipillerit voidaan määrätä myös silloin, mikäli naisella ilmenee kuukautiskiertoon liittyvää ihotulehdusta.

Kuinka minipillerit tulisi ottaa?

Minipilleri tulisi ottaa kuukautisten ensimmäisenä päivänä, sillä silloin niillä on suurempi ehkäisevä vaikutus. Jos perinteisestä ehkäisyvalmisteesta vaihdetaan progestiiniehkäisyyn, vaihto tehdään ilman taukoja eli minipilleri otetaan heti seuraavana päivänä tavallisen ehkäisypillerin ottamisen jälkeen. Jotta progestiiniehkäisy olisi tehokas, kannattaa seurata seuraavia ohjeita:

  • Ota yksi minipilleri joka päivä samaan aikaan. Jos tämä ei ole mahdollista, pillerin ottamista ei kannata venyttää kolmea tuntia pidemmäksi normaalista pillerin ottohetkestä.
  • Minipillereiden ottamista ei tule keskeyttää. On siis tärkeä uusia resepti hyvissä ajoin, jotta näin ei pääse tapahtumaan.
  • Jos minipillerin ottaminen ei ole mahdollista kuukautisten ensimmäisen päivän aikana, kannattaa yhdynnän aikana käyttää kondomia seuraavien seitsemän päivän aikana.
  • Imettävät naiset voivat alkaa käyttää progestiiniehkäisyä kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen.
  • Jos olet käyttänyt aiemmin injektioehkäisyä, tulee ensimmäinen minipilleri ottaa sinä päivänä, kun seuraava injektioehkäisy olisi normaalisti annettu.

Mitä tehdä, jos minipillerin unohtaa ottaa yhtenä päivänä?

Mikäli nainen unohtaa ottaa minipillerin tavalliseen aikaan, tulee hänen ottaa se mahdollisimman pian. Minipillereitä olisikin hyvä kantaa aina mukanaan, jotta sen voisi ottaa milloin tahansa, myös silloin kun nainen ei ole kotona.

Jos olet unohtanut ottaa pillerin, ja aikaa on tästä kulunut jo yli kolme tuntia, parasta olisi ottaa pilleri niin pian kuin mahdollista. Tämän lisäksi yhdynnässä tulee käyttää kondomia seuraavan kahden päivän ajan. Jos unohdat ottaa pillerin ja aikaa on kulunut jo yli 12 tuntia, silloin kondomia tulee käyttää seuraavien seitsemän päivän aikana.

Minipilleri tulisi ottaa joka päivä samaan aikaan.
Jos unohdat ottaa ehkäisyn, tulee minipillerin ottamisen lisäksi muistaa käyttää myös kondomia yhdynnässä.

Progestiiniehkäisyn hyödyt

Yksi progestiiniehkäisyn tärkeimmistä hyödyistä on se, ettei se sisällä estrogeenia toisin kuin muut suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet. Tämä on ihanteellinen ehkäisymuoto sellaisille naisille, jotka eivät halua kehoonsa estrogeenihormonia, joko johtuen omista mieltymyksistä tai terveydellisistä syistä.

Muut progestiiniehkäisyn hyödyt ovat seuraavanlaisia:

  • On tehokkaampi kuin estomenetelmät, kuten kondomi ja pessaari.
  • Minipillerit tuottavat yleensä vähemmän sivuvaikutuksia kuin tavalliset suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet.
  • Ovat turvallisia käyttää imetyksen yhteydessä.
  • Eivät vaadi seksuaalisen kanssakäymisen välttämistä niitä käytettäessä.
  • Tekevät joidenkin naisten kuukautiskierrosta säännöllisemmän, lyhyemmän, vuodosta niukemman sekä kuukautisista kivuttomammat.
  • Se on väliaikainen ehkäisymenetelmä, mikä tarkoittaa sitä että voit keskeyttää sen milloin tahansa, eikä se vaikuta hedelmällisyyteen.

Progestiiniehkäisyn haittapuolet

Myös minipillereillä on omat haittansa.

Tärkein vaatimus niiden käytölle on se, että niiden ottamisen kanssa pitää olla tarkkana. Jotta minipillerit voivat olla 99 % tehokkaita, pilleri tulisi ottaa joka päivä täysin samaan aikaan, mikä voi olla hankalaa joillekin naisille.

Muita haittoja ovat esimerkiksi:

  • Joillakin naisilla progestiiniehkäisy voi aiheuttaa epäsäännöllistä kuukautiskiertoa. Toisin sanoen kuukautiset voivat jäädä pois tai voi esiintyä tiputteluvuotoa kuukautisten välillä.
  • Se voi aiheuttaa mielialanvaihteluja. Myös seksuaalinen halukkuus voi kärsiä.
  • Joissakin tapauksissa voi saada painon nousemaan.
  • Ei suojaa seksiteitse tarttuvilta taudeilta. Jos seksikumppanin terveydestä ilmenee epävarmuutta, kannattaa minipillereiden lisäksi käyttää kondomia.
  • Jotkut naiset kokevat päänsärkyä ja pahoinvointia minipillereiden käytön yhteydessä.

Minipillereiden haitalliset vaikutukset

Minipillereiden kohdalla on hieman suurempi todennäköisyys ehkäisyn pettämiselle kuin perinteisten suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden kohdalla. Arvioiden mukaan vuodessa 13 naista 100:sta tulee raskaaksi käyttäessään progestiiniehkäisyä.

Tällöin on hieman korkeampi riski ektooppiselle tai kohdunulkopuoliselle raskaudelle. Ei ole kuitenkaan löydetty yhteyttä tämän ehkäisymenetelmän ja vauvan syntymässä ilmenevien ongelmien välillä.

Progestiiniehkäisyä ei suositella naisille, joilla ilmenee seuraavanlaisia kriteerejä:

  • On ollut rintasyöpää.
  • On esiintynyt veristä vuotoa kohdusta ilman tunnettua syytä.
  • On maksasairaus.
  • Käyttää lääkitystä sairauskohtauksiin, HIV- tartuntaan, AIDSiin tai tuberkuloosiin.
  • On vaikeuksia ottaa pilleri joka päivä samaan aikaan.

Voittavatko progestiiniehkäisyn hyödyt sen haittavaikutukset?

Tämä ehkäisymenetelmä on sitä tehokkaampi, mitä tarkemmin sen ottamisen kanssa on. Niiden naisten keskuudessa, jotka ottavat pillerin samaan aikaan joka päivä, tapahtuu vain yksi raskaus 100 naista kohti.

Jos aloitat progestiiniehkäisyn, ja huomaat mitä tahansa haitallisia vaikutuksia tai terveydellisiä ongelmia, keskustele lääkärisi kanssa niin pian kuin mahdollista. Voi olla mahdollista, että kyseinen ehkäisymuoto ei sovi sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
  • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
  • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
  • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
  • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.