Naisten seksuaaliongelmat ja mitä niille voi tehdä

Monet naisten seksuaaliongelmat liittyvät stressiin, ahdistukseen ja jopa tabuihin. On tärkeää pohtia tilannetta, löytää syyt sekä oppia rentoutumaan ja nauttimaan seksistä.
Naisten seksuaaliongelmat ja mitä niille voi tehdä

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Vaikka seksuaaliongelmat ovat hyvin yleisiä, ne ovat edelleenkin tabu. Ne voivat koskettaa sekä miehiä että naisia, mutta tämän päivän artikkelin aiheena ovat naisten seksuaaliongelmat.

Tärkeintä on löytää seksuaaliongelmien syyt ja hoitaa ne alta mahdollisimman pian. Alla esittelemme yleisimmät naisten seksuaaliongelmat ja kerromme, mitä niille voi tehdä.

Yleiset naisten seksuaaliongelmat

Monet naisten yleisimmistä seksuaaliongelmista liittyvät psyykkisiin ongelmiin. Niistä kärsivä henkilö saattaa ajautua haitalliseen noidankehään, sillä hän saattaa potea syyllisyyttä kyvyttömyydestään nauttia seksistä tai pelkää “aiheuttavansa pettymyksen” kumppanilleen.

Tästä syystä hoitoon kuuluu useimmiten seksuaaliterapiaa. Seksuaalinen kyvyttömyys tai vaikeus voi toden totta aiheuttaa naisessa syyllisyydentunteen, jolloin hänen ahdistuksensa lisääntyy merkittävästi pahentaen ongelmaa entisestään.

Myös partnerin osallistuminen on tärkeää. Hänen asenteensa kumppanin seksuaaliongelmia kohtaan on avainasia niiden hoidossa. Partnerin ei koskaan tulisi vaatia tai pakottaa seksuaaliseen aktiin, vaan hänen tulisi olla ymmärtäväinen ja kärsivällinen. Tästä syystä kummankin osapuolen yhteistyö ja osallistuminen on välttämätöntä, sillä se estää lisästressin ja mahdollistaa yhdessä oppimisen, rentoutumisen ja seksistä nauttimisen.

Katsotaan nyt, mitkä ovat yleisimmät naisten seksuaaliongelmat.

Emätinkouristus

Jotkut naisten seksuaaliongelmat voivat tehdä yhdynnöistä kivuliaita
Näiden ongelmien seuraukset voivat johtaa negatiiviseen kierteeseen, joka vaikuttaa haitallisesti naisen seksuaaliterveyteen.

Emätinkouristukselle on ominaista emätintä ympäröivien lantionpohjan lihasten tahdosta riippumattomat supistelut. Se joko sulkeutuu tai on liian kapea, mikä aiheuttaa kipua yhdynnän aikana tai kyvyttömyyttä yhdyntään. Kivuliaaseen yhdyntään viitataan termillä dyspareunia.

Sen syyt voivat olla joko fyysisiä tai psyykkisiä, ja niihin voivat kuulua muun muassa:

  • Endometrioosi
  • Tiukka immenkalvo
  • Emättimen ahtauma
  • Ahdistus yhdynnästä
  • Raiskaus tai seksuaalinen hyväksikäyttö
  • Masennus

Gynekologi kertoo, mitä tulee tehdä ja mitä hoitoa noudatetaan. Hän voi jopa kertoa, tuleeko potilaan käydä psykologin luona. Lisäksi suositellaan aina kegel-harjoituksia, jotta lantionpohjan lihasten hallinta paranee ja ne vahvistuvat.

Suosittelemme lukemaan myös tämän artikkelin: Sapioseksuaalisuus, älykkäiden ihmisten vetovoima

Naisten seksuaaliongelmat: anorgasmia

Kuten nimikin viittaa, anorgasmia on kyvyttömyyttä saada orgasmia riittävästä stimulaatiosta ja seksuaalisesta halusta huolimatta. Tästä syystä se yhdistetään voimakkaasti psyykkisiin häiriöihin, kuten muun muassa masennukseen, ahdistukseen, seksuaalisiin ennakkoluuloihin ja tabuihin.

Anorgasmian hoitoon kuuluu yleensä tiettyjä itsetuntemusharjoituksia: esimerkiksi tutustumista omaan kehoon, tekniikoita seksuaaliseen kiihottumiseen ja vibraattorin käyttöä jne. Myös parien seksuaaliterapia voi auttaa voittamaan ongelman.

Joskus anorgasmia liittyy kuitenkin muihin syihin, kuten vaihdevuosiin. Näissä tapauksissa lääkäri saattaa määrätä paikallisia estrogeenivoiteita.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Miksi seksuaalinen vietti kasvaa kesällä?

Hypoaktiivinen seksuaalisen halukkuuden häiriö (HSDD)

Naisten seksuaaliongelmat estävät seksistä nauttimisen
Toisin kuin muissa häiriöissä, HSDD:ssa ei ole mitään selkeää syytä siihen, miksei henkilö kykene nauttimaan seksistä.

Hypoaktiivinen seksuaalisen halukkuuden häiriö on pitkittynyttä seksuaalisen halun ja kiinnostuksen puutetta seksiin, mikä saa monissa tapauksissa siitä kärsivän henkilön välttelemään seksiä kokonaan. Sen syyt ovat pääasiassa psykologisia. Koska useimmissa tapauksissa seksuaalisen halun puuttumiseen ei näytä olevan mitään ilmiselvää syytä, monet siitä kärsivät naiset tuntevat olonsa todella turhautuneiksi.

Joitakin tämän häiriön aiheuttajia ovat muun muassa:

  • Stressi
  • Ahdistus
  • Masennus
  • Parisuhdeongelmat
  • Hormonihäiriöt
  • Alkoholi- tai huumausaineongelmat
  • Vaihdevuodet

Koska monet eri syyt voivat johtaa tähän häiriöön, niiden tunnistamiseksi ja ongelmaan puuttumiseksi potilaasta tulee tehdä asianmukainen arvio. Jos syy on psykologinen, kognitiivis-behavioraalinen terapia voi osoittautua tehokkaaksi. Myös parin seksuaaliterapia voi auttaa voittamaan ongelman.

Vapaudu, rentoudu ja nauti

Naisten seksuaaliongelmat voidaan hoitaa seksuaaliterapiassa
Seksuaaliterapia on loistava keino puuttua parisuhdeongelmiin.

Hormonaalisia muutoksia, kuten vaihdevuosia tai raskautta, lukuun ottamatta useimmat naisten seksuaaliongelmat liittyvät stressiin, ahdistukseen tai muihin psyykkisiin vaivoihin. Johtuipa tämä sitten siitä, että seksuaalisuus on edelleen tabu tai muista syistä, on parasta pyytää apua asiantuntijalta ja ennen kaikkea saada kumppanin apu ja tuki.

Naisia ei tulisi koskaan syyttää seksuaalisista ongelmistaan, eikä heitä tulisi koskaan pakottaa mihinkään. Tämä lisää vain stressiä ja pahentaa ongelmaa.

Ideana on yrittää löytää ongelmien syyt ja edetä sitten kärsivällisesti seksuaalisen itsetuntemuksen ja seksuaalisen vapautumisen tiellä, kunnes nainen pystyy todella nauttimaan tyydyttävästä seksielämästä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bodenmann G et al. “The association between daily stress and sexual activity”, J Fam Psychol. 2010 Jun;24(3):271-9. doi: 10.1037/a0019365.
    • Andrea Bradford y Cindy M. Meston, “The impact of anxiety on sexual arousal in women”, Behav Res Ther. 2006 Aug; 44(8): 1067–1077.
    • Endocrinol Metab Clin North Am. “Menopause and Sexuality”, Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep; 44(3): 649–661, doi: 10.1016/j.ecl.2015.05.009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.