Skitsofrenian eri tyypit ja niiden ominaisuudet

Skitsofreniaa on montaa erilaista tyyppiä. Jotkut niistä voivat aiheuttaa hallusinaatioita, toiset harhaluuloja, ja jotkut voivat jopa johtaa epänormaaleihin pakkoliikkeisiin. Tässä artikkelissa käsittelemme oireita, jotka vallitsevat kussakin tyypissä.
Skitsofrenian eri tyypit ja niiden ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

 

Skitsofreniaa on montaa eri tyyppiä. Tämä mielenterveyshäiriö oli aiemmin jaettu alatyyppeihin. Vasta hiljattain luokitus muuttui, ja nyt skitsofrenia on jaettu viiteen eri tyyppiin niiden pääominaisuuksien mukaan.

Jokaisessa tyypissä todellisuuden tulkitseminen on erilaista: hallusinaatioita, harhaluuloja ja vaihteluita ajattelu- ja käyttäytymistavoissa. Tämä sairaus vaikuttaa syvästi sekä sitä sairastavaan ihmiseen että hänen omaisiinsa.

Skitsofrenia saattaa olla jopa yhteiskunnallinen riski, kun potilaat menettävät kykynsä hallita toimintaansa. Tässä artikkelissa kerromme mitkä ovat skitsofrenian eri tyypit ja mitkä niiden ominaisuudet ovat.

Mitä on skitsofrenia?

Kuten jo mainitsimme, skitsofrenia on mielenterveyshäiriö, joka useimmin ilmenee 20 vuoden iässä. Tämä on olennainen tieto, sillä se usein sekoitetaan muihin sairauksiin. Toisaalta asiantuntijat usein päättelevät että kyse ei ole skitsofreniasta, jos oireet ilmestyvät potilaille lapsuusiässä tai yli 45 vuoden iässä.

Tämä sairaus vaikuttaa tunteisiin, käyttäytymiseen ja ajattelukykyyn. Oireet vaihtelevat, mutta hallusinaatiot ovat yleisiä, niin visuaaliset kuin auditiivisetkin.

Skitsofreniaa sairastava henkilö kärsii aistiharhoista kuten näkö- ja kuuloharhoista, ja siksi saattaakin kuvitella näkevänsä tiettyjä ihmisiä tai kuulla jonkun puhuvan. Aistiharhat muuttavat ihmisen ajattelukykyä ja siksi hän saattaakin puhua sekavia.

Toinen yleinen oire on pakkoliikkeet, henkilö esimerkiksi saattaa liikuttaa käsivarttaan erityisen paljon tai omaksua oudon asennon joksikin aikaa. Tällainen liikehäiriö voi olla ominaista joillekin skitsofrenian tyypeille, joista kerromme kohta lisää.

Skitsofreniassa hallusinaatiot ovat yleisiä.

Skitsofrenian eri tyypit

Universidad de Salamanca -yliopiston julkaiseman artikkelin mukaan skitsofrenian eri tyyppien luokittelu sekä häiriön hyväksyminen on tapahtunut vasta viime aikoina. Aiemmin ajateltiin, että tästä sairaudesta kärsivä ihminen oli paholaisen riivaama.

Tästä syystä voimmekin sanoa, että psykologia on kehittynyt merkittävästi niistä ajoista. Ennen DSM-V:n (Mielenterveyden häiriöiden diagnostiikka- ja tilastokäsikirja, 5. painos) julkaisua skitsofrenian tyyppejä oli vain viisi. Listaamme ne alla.

Paranoidinen skitsofrenia

Tämän tyypin pääominaisuuksia ovat aistiharhat, kuten harhakuvat ja harhaäänet. Electronic Medical -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan se on myös yksi yleisimmistä skitsofrenian tyypeistä.

Hebefreeninen skitsofrenia

Tämän tyypin omaavilla on muutoksia kyvyssä tuntea. Heille on vaikeaa käyttäytyä normaalisti tavallisissa tilanteissa. Siksi he ovatkin estottomia ja omaavat omituisen käytöstavan. He saattavat esimerkiksi nauraa vaikka kuulisivat huonoja uutisia.

Katatoninen skitsofrenia

Katatonisen tyypin tunnistaa helpoiten kaikista skitsofrenian eri tyypeistä. Nämä henkilöt voivat seisoa aloillaan pitkiäkin aikoja ilman liikehdintää ja ilman minkäänlaisia kasvonilmeitä.

He pysyvät liikkumattomina, mutta heidän mielensä käy kamppailua. Niinkin paljon, että he kytkeytyvät irti ulkomaailmasta eivätkä reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin lainkaan.

Jäännösskitsofrenia (residuaalinen skitsofrenia) ja erilaistumaton skitsofrenia

Erilaistumattomassa skitsofreniassa ei ole mitään selkeitä pääominaisuuksia. Se on enemmänkin sekoitelma kaikista skitsofrenian tyypeistä. Jäännösskitsofrenia taas ylläpitää tiettyjä oireita hoidosta huolimatta.

Skitsofrenian eri tyypit DSM-5:n mukaan

Nykyään DSM-5 on käytetyin ohjekirja mielenhäiriöiden diagnosointiin. Tämä työkalu sisältää useita muutoksia skitsofrenian tyyppeihin aiempiin julkaisuihin verrattuna.

Revista Iberoamericana de Psicosomática -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan näiden alatyyppien poistaminen oli tärkein muutos. Tällä hetkellä pyritään pikemminkin selvittämään taudin alussa vallitsevat oireet. Tämä tehdään siksi, jotta psykologi tai psykiatri voi helpommin arvioida ja hoitaa skitsofreniapotilasta.

Skitsofrenian eri tyypit voidaan luokitella viiteen.
Skitsofrenian uudemmat luokitukset on tarkoitettu työkaluiksi ammattilaisille, jotta terveydenhuollon lähestysmistapa sairautta kohtaan paranisi.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Mikä on Cotardin oireyhtymä?

Skitsofrenian eri tyyppejä käytetään edelleen sairautta luokitellessa

Yhteenvetona, skitsofreniaa on viittä eri tyyppiä: paranoidista, hebefreenistä, residuaalista, katatonista ja erilaistumatonta. Huolimatta siitä, että monet asiantuntijat ovat luopuneet näistä luokitteluista, monet jatkavat niiden käyttöä helpottaakseen hoitosuunnitelman tekoa.

On hyvä pitää mielessä, että oli tyyppi mikä tahansa, se on aina vakava ja kenties vaarallinenkin tila sekä potilaalle että hänen läheisilleen. Siksi on tärkeää hakea ammattiapua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Esquizofrenia paranoide. Un acercamiento a su estudio a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000400022
  • NIMH » La esquizofrenia. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-esquizofrenia/index.shtml
  • Esbec, E., & Echeburúa, E. (2011). Artículo especial New criteria for personality disorders in DSM-V. Actas Esp Psiquiatr (Vol. 39).
  • Esquizofrenia y otros Trastornos Psicóticos: principales cambios del DSM-5 – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4906966
  • Esquizofrenia – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4018442
  • McCutcheon, Robert A., Tiago Reis Marques, and Oliver D. Howes. “Schizophrenia—an overview.” JAMA psychiatry 77.2 (2020): 201-210.
  • McCarthy-Jones, Simon, et al. “Occurrence and co-occurrence of hallucinations by modality in schizophrenia-spectrum disorders.” Psychiatry research 252 (2017): 154-160.
  • Ungvari, Gabor S., et al. “Schizophrenia with prominent catatonic features: A selective review.” Schizophrenia research 200 (2018): 77-84.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.