Auttaako merilevä endometrioosin hoidossa?

Merilevää käytetään adjuvanttina endometrioosin oireita vastaan. Mitä tutkimukset sanovat siitä? Tässä artikkelissa kerromme aiheesta.
Auttaako merilevä endometrioosin hoidossa?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Merilevälisäaineiden (Fucus vesiculosus) käytöstä on tullut yleinen käytäntö endometrioosin hoidossa. Sen promoottorien mukaan merilevän estrogeeni hormonin vaikutusta lieventävät ominaisuudet vaikuttavat positiivisesti tämän sairauden oireita hallintaan. Tutkitaanpa tarkemmin mitä tutkimukset sanovat siitä, auttaako merilevä todella endometrioosin hoidossa.

Erityisesti merilevän uskotaan edistävän hormonaalista tasapainoa, säätelevän kuukautiskiertoa ja vähentävän kipuja. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tehty tarpeeksi kliinisiä tutkimuksia näiden ominaisuuksien tukemiseksi, ja sitä tulee käyttää varoen.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi on krooninen gynekologinen sairaus, jolle on ominaista kohdun limakalvokudoksen kasvu kohdun ulkopuolella. Normaaliolosuhteissa kohdun limakalvo reunustaa kohdun sisäpuolta, ja raskauden tapahtuessa se paksuuntuu ja ravitsee alkiota.

Jos hedelmöittymistä ei tapahdu, kohdun limakalvo irtoaa ja kuukautiset alkavat. Endometrioosin tapauksessa tämä kudos kasvaa kuitenkin yleensä myös munasarjoissa, munanjohtimissa, virtsarakossa tai suolistossa.

Vaikka se myös paksuuntuu, hajoaa ja tuottaa kuukautisvuotoa, se aiheuttaa tulehdusprosessin, joka ilmenee muun muassa voimakkaana kuukautiskipuna, dyspareuniana (epämukavuutena yhdynnän aikana), runsaana verenvuotona, vatsan turvotuksena ja hedelmättömyytenä.

Lantion kipu on yleisin syy lääkäriin hakeutumiseen. Ammattilainen vahvistaa diagnoosin täydentävillä testeillä, kuten ultraäänellä, magneettikuvauksella ja laparoskopialla.

Tämän jälkeen hoitoon voi kuulua seuraavat vaihtoehdot:

 • Lääkkeet, kuten ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID)
 • Hormonaaliset ehkäisyvälineet
 • Progestiinihoito
 • Gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRH) agonistit ja antagonistit
 • Aromataasi-inhibiittorit (estrogeenitasojen alentamiseksi)
 • Laparoskooppinen leikkaus
 • Hedelmällisyyshoito
 • Munasarjojen poisto
 • Elintapamuutokset, kuten ruokavalion ja liikunnan parantaminen

Hoitovaihtoehdon valinta riippuu kustakin yksittäisestä tapauksesta.

Lisäksi on niitä, jotka harkitsevat joidenkin yrttilisäaineiden käyttöä oireiden vähentämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi. Merilevälisäaineet ovat suosituimpia. Mutta toimivatko ne todella?

Auttaako merilevä endometrioosin hoidossa?
Endometrioosin aiheuttama kipu voi olla voimakasta. Jotkut naiset joutuvat keskeyttämään tekemisensä epämukavuuden vuoksi.

Merilevän ominaisuudet endometrioosin hoidossa

Endometrioosi on estrogeenista riippuvainen sairaus; tässä suhteessa hoito merilevällä vaikuttaa hyödylliseltä sen estrogeeni-hormonin vaikutuksia hillitsevien ominaisuuksien vuoksi.

Erityisesti nämä lisäravinteet liittyvät tämän taudin aiheuttaman kivun lieventämiseen. Ne näyttävät myös auttavan säätelemään kuukautiskiertoa ja vähentämään tulehdusta.

Todisteet sen tehokkuudesta ovat kuitenkin edelleen melko rajallisia.

BMC Complementary Medicine and Therapiesin kautta jaettu tutkimus osoitti, että Fucus vesiculosuksen nauttiminen helpottaa hypermenorreaa ja dysmenorreaa. Siksi se liittyy endometrioosin helpotuksen tunteeseen.

Sen runsas fytoravinnepitoisuus liittyy kuitenkin myös sen myönteisiin vaikutuksiin tähän tautiin. Kuten Marine Drugs -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, jotkin sen pääkomponentit ovat seuraavat:

 • Hiilihydraatit (runsaasti ravintokuitua)
 • Monityydyttymättömät lipidit
 • Proteiinit
 • Vitamiinit
 • Mineraalit

Toinen teoria viittaa siihen, että jodilla on osansa näihin vaikutuksiin. Tämä ja muut merilevän mineraalit auttavat säätelemään kilpirauhasen toimintaa. Siten ne edistävät veren hormonitasapainoa.

Vähäjodipitoinen ruokavalio on yhdistetty hormonaaliseen epätasapainoon, joka liittyy endometrioosiin, kohdun fibroideihin ja muihin lisääntymisterveyshäiriöihin.

Merilevähoidon mahdolliset riskit

Vaikka merilevälisäravinteet liittyvät hyödyllisiin ominaisuuksiin endometrioosia ja muita sairauksia vastaan, ei pidä unohtaa, että merilevän nauttimiseen liittyy tiettyjä riskejä. Nutrition Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jotkin merilevän mahdollisista haittavaikutuksista ovat seuraavat:

 • Liiallinen jodin saanti: Vaikka tämä hivenaine hyödyttää kilpirauhasta, liiallisella saannilla on päinvastainen vaikutus. Tässä tapauksessa se liittyy häiriöihin, kuten struuma ja kilpirauhassyöpä.
 • Sen runsas kaliumin saanti voi olla haitallista niille, joilla on munuaissairaus.
 • K-vitamiinipitoisuutensa vuoksi se voi häiritä antikoagulanttilääkkeiden vaikutusta.
 • Merilevä voi sisältää raskasmetalleja, kuten arseenia, kadmiumia, elohopeaa tai lyijyä.
Auttaako merilevä endometrioosin hoidossa?
Merilevällä on monia erilaisia ​​gastronomisia käyttötarkoituksia. Sen terapeuttista vaikutusta suositellaan kuitenkin nautittavaksi lisäravinteena.

Miten merilevää voidaan nauttia?

Joissakin maissa, kuten Japanissa, merilevä sisältyy terveelliseen ruokavalioon vihanneksena. Kuitenkin muissa paikoissa sitä kulutetaan säännöllisesti lisäravinteena, joko jauheena tai tablettina.

On tärkeää lukea etiketti ja noudattaa valmistajan suosittelemaa annostusta. Joka tapauksessa ennen tämän tyyppisten tuotteiden käyttöä on parasta neuvotella lääkärin kanssa.

Auttaako merilevä endometrioosin hoidossa?

Vaikka merilevästä on tullut suosittu endometrioosin täydentäviä hoitoja etsivien keskuudessa, totuus on, että sen turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei ole riittävästi todisteita.

Uskotaan, että sen estrogeeniset ominaisuudet voivat auttaa, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan vielä. Siksi tämän vaihtoehdon ei pitäisi olla ensisijainen hoito. Paras vaihtoehto on seurata asiantuntijan ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
 • Catarino MD, Silva AMS, Cardoso SM. Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Mar Drugs. 2018 Jul 27;16(8):249. doi: 10.3390/md16080249. PMID: 30060505; PMCID: PMC6117670.
 • Bilal, M. Y., Dambaeva, S., Brownstein, D., Kwak-Kim, J., Gilman-Sachs, A., & Beaman, K. D. (2020). Iodide Transporters in the Endometrium: A Potential Diagnostic Marker for Women with Recurrent Pregnancy Failures. In Medical Principles and Practice (Vol. 29, Issue 5, pp. 412–421). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000508309

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.