Logo image
Logo image

Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?

3 minuuttia
Pienet muutokset kuukautiskierrossa eivät yleensä ole syy huolestumiseen, mutta mikäli asia vaivaa, on parasta kääntyä gynekologin puoleen. Hormonaaliset muutokset, painonvaihtelut ja stressi ovat yleisimpiä syitä kuukautiskierron vaihteluun. Lue lisää siitä, miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin odotit.
Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?
Viimeisin päivitys: 11 elokuuta, 2022

Kuukautiset ovat yksi kehon prosessi, joka vaikuttaa naisten elämään hedelmällisten elinvuosien aikana. Se on monimutkainen prosessi, ja siihen vaikuttavat monet tekijät. Siksi on yleistä, että kuukautiskierrossa tapahtuu muutoksia. Joskus kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi tai kuin odotit niiden alkavan.

Kuukautiset alkavat yleensä 28 päivän välein. Tämä pätee erityisesti aikuisiin naisiin, jotka ovat käyneet läpi murrosiän eivätkä ole enää niin alttiita hormonaalisille muutoksille. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan jokaisella naisella on erilainen kuukautiskierto.

Yleensä kuukautiskierto kestää 21–35 päivää. Tässäkin on poikkeuksia, sillä joskus kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin tai myöhemmin. Jatka lukemista ja selvitä, miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi ja mitä tehdä, jos näin tapahtuu.

Miksi kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi?

Kuten edellä mainittiin, kuukautiset tulevat yleensä 28 päivän välein. Tämä riippuu kuitenkin jokaisen naisen omasta kuukautiskierrosta ja hänen elämänvaiheestaan. Meidän on esimerkiksi pidettävä mielessä, että murrosiässä kuukautiskierto on hyvin vaihteleva.

Sama tapahtuu juuri ennen vaihdevuosien alkamista. Molemmissa vaiheissa on tavallista, että kuukautiskierrossa tapahtuu suurta vaihtelua ja joskus kuukautiset voivat alkaa aikaisemmin kuin pitäisi. Myös päinvastaista tapahtuu, jolloin kuukautiset tulevat normaalia myöhemmin.

Eri hormonien, kuten estrogeenien ja progesteronin, toiminta saa aikaan kuukautiskierron. Näitä aineita syntetisoi monimutkainen mekanismi, joka käsittää aivojen rakenteet ja munasarjat.

Monet erilaiset ärsykkeet säätelevät hormonin tuotantoa. Lisäksi, jos jokin asiaan liittyvistä elimistä on vaurioitunut, voi tapahtua muutoksia, jotka voivat johtaa epäsäännöllisiin tai ennenaikaisiin kuukautisiin.

Some figure
Kuukautiskierron muutokset johtuvat useista syistä, jotka ovat pääasiassa hormonaalisia.

Lue myös: Kuukautisten välinen kipu: mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Muut vaikuttavat tekijät

Yksi tärkeimmistä kuukautisiin vaikuttavista tekijöistä on stressi. Kuukautiset ovat yksi ensimmäisistä asioista, joihin se vaikuttaa. Monissa tapauksissa kuukautiset alkavat aikaisin, mutta ne voivat myös tulla myöhään tai esiintyminen voi muuttua epätyypilliseksi.

Toinen tärkeä tekijä tässä tilanteessa on ravitsemus. Jotta naisen keho voisi toimia odotetulla tavalla ja saada aikaan kuukautiskierron, on hänen kehossaan oltava vähimmäismäärä rasvaa. Ruokailutottumukset vaikuttavat merkittävästi naisen kuukautisiin, joten uuden ruokavalion aloittaminen tai sen muuttaminen voi aiheuttaa muutoksia naisen kuukautiskierrossa.

Mielenkiintoista on, että myös painoindeksi voi vaikuttaa kuukautisiin. Hyvin laihoilla naisilla sekä ylipainoisilla naisilla voi esiintyä kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä.

Sinun tulee myös muistaa, että tietyt lääkkeet ja ehkäisyvälineet voivat aiheuttaa kuukautiskierron muutoksia. Erityinen esimerkki on jälkiehkäisypilleri. Tämä pilleri aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa raskauden estämiseksi, johon voi joskus liittyä epäsäännölliset kuukautiset.

Some figure
Ehkäisypillerit ovat kuukautiskiertoa säätelevä ehkäisymuoto. Joissakin tapauksissa haittavaikutuksena on kuukautiskierron epäsäännöllisyys.

Lue myös: Onko mahdollista tulla raskaaksi vaikka kuukautiset puuttuisivat?

Mitä minun pitäisi tehdä, jos kuukautiseni alkavat aikaisemmin kuin odotin?

Aikaisemmin alkavat kuukautiset eivät yleensä ole syy huoleen. Kuten olemme jo maininneet, monet tekijät vaikuttavat kuukautiskiertoon, ja useimmiten syy ei ole patologinen.

Jos näin kuitenkin tapahtuu usein tai olet huolissasi jostain muusta kiertosi osasta, on parasta käydä gynekologilla. On myös tärkeää, että tarkistat ruokavaliosi ja liikuntatottumuksesi, sillä mm. intensiivinen fyysinen aktiivisuus muuttaa kuukautiskiertoa.

On parasta, että lääkäri suorittaa asianmukaisen tutkimuksen sekä kaikki tarpeellisiksi katsomansa testit. Joka tapauksessa on tärkeää sulkea pois kaikki sairaudet tai merkittävät hormonaaliset epätasapainot, jotka voivat olla kuukautistenne varhaisen saapumisen takana.

Säännölliset lääkärikäynnit ovat tärkeitä

Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin puoleen. Säännöllinen gynekologilla käynti auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ja rauhoittaa mieltäsi.

Terveydenhuollon ammattilainen voi antaa sinulle tietoja kuukautiskierrosta sekä siihen vaikuttavista tekijöistä. Kirjaa kuukautisesi ylös kalenteriin tai käytä puhelimeen asennettavaa kuukautiskalenteria.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ciclo menstrual | womenshealth.gov. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle
    Ciclo menstrual y fertilidad | Embarazo y maternidad. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from
  • Thakur, Harshada, et al. “Association of Body Composition, Nutritional Status and Menstruation among Early Adolescent Girls.” Indian Journal of Public Health Research & Development 9.5 (2018): 509-514.
  • Bae, Jinju, Susan Park, and Jin-Won Kwon. “Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause.” BMC women’s health 18.1 (2018): 36.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.