Kalkkunanlihan ja kananlihan erot

Tässä artikkelissa kerromme miten kananliha ja kalkkunanliha eroavat toisistaan. Annamme myös sopivan paistomenetelmän molemmille lihoille.
Kalkkunanlihan ja kananlihan erot
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kalkkunanlihan ja kananlihan hyödyt ihmisen terveydelle ovat lukuisat, ja ne ovatkin välttämätön osa tasapainoista ruokavaliota. Asiantuntijat suosittelevat nauttimaan molempia yleisen terveydentilan parantamiseksi, oli ikä mikä tahansa.

Kananlihaa ja kalkkunalihaa kutsutaan ”valkoiseksi lihaksi”. Niillä on parempi maine kuin punaisella lihalla. Punaisen lihan liiallinen kulutus lisää riskiä sairastua johonkin krooniseen sairauteen. Meidän tulisi myöskin yrittää välttää teollisesti jalostettuja lihatuotteita, koska ne voivat sisältää vaarallisia lisäaineita, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaamme.

Kananliha

Kananlihassa on korkea proteiinipitoisuus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kananlihan sisältämät ravintoaineet ovat välttämättömiä lihasterveyden ylläpitämiseksi. Näille aineille on tunnusomaista korkea biologinen arvo, koska ne sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja ovat melko helposti sulavia.

Lisäksi kananlihassa on vain vähän rasvaa. On totta, että kananlihan lipidipitoisuus koostuu tyydyttyneistä rasvahapoista, mutta ne eivät aiheuta uhkaa terveydelle. Tieteellisestä näkökulmasta tyydyttyneiden rasvahappojen suositus on vaihdellut paljon viime vuosina.

Kananliha sisältää myös paljon B-ryhmän vitamiineja. Nämä hivenaineet ovat elimistölle välttämättömiä, ja niillä on tärkeä rooli energian saamiseen liittyvissä aineenvaihduntareaktioissa. Esimerkiksi B12-vitamiini on olennainen anemian ehkäisyssä.

Kananliha on valkoista lihaa, ja se sisältää monimutkaisia B-vitamiineja sekä proteiineja.

Kalkkunanliha

Kalkkunanliha sisältää myös proteiineja, joilla on korkea biologinen arvo. Ero näiden lihojen välillä on hyvin pieni. Eroja voidaan nähdä vain proteiinityypissä. Sekin vaihtelee eläimen osan mukaan.

Rasvapitoisuudessa on kuitenkin nähtävissä merkittäviä eroja. Kalkkunanliha ei sisällä tyydyttyneitä rasvahappoja. Itse asiassa rasvan kokonaismäärä on pienempi kuin kanan. Lisäksi kolesterolitaso on huomattavasti pienempi.

Niillä ei kuitenkaan ole vakavia terveysvaikutuksia. Tyydyttyneitä rasvahappoja ei pidetä haitallisina, kunhan ne eivät ole transrasvoja.

On tärkeää mainita, että kalkkunanliha sisältää enemmän kalsiumia kuin kananliha: melkein kolminkertaisen määrän. Nämä tiedot ovat mielenkiintoisia, kun rakennetaan ruokavaliota luustosairauksien ehkäisemiseksi. On todisteita siitä, että säännöllinen kalsiumin käyttö vähentää osteoporoosin kehittymisen riskiä myöhemmin elämässä.

Lihan valmistusmenetelmällä on merkitystä

Kananlihaa tai kalkkunanlihaa valmistettaessa on hyvä muistaa tietyt asiat. Ensimmäinen niistä on se, että parhaat valmistusmenetelmät ovat grillaaminen, uunissa paistaminen tai keittäminen. Tällä tavalla rasvahapot eivät muutu, mikä varmistaa lihan terveellisyyden.

Vältä lihan paistamista pannulla ja uppopaistamista. Näissä tilanteissa voit tuottaa komponentteja, jotka ovat haitallisia ja jopa myrkyllisiä ihmisten terveydelle, kuten transrasvahapot ja akryyliamidi. Molemmat aineet voivat aiheuttaa tulehdusta ja vaikuttaa elimiin, kudoksiin sekä soluihin.

Parasta olisi nauttia liha kasvisten kanssa. Näin varmistat riittävän hivenravinteiden ja antioksidanttien saannin.

Jos haluat lisätä ateriaasi hiilihydraatteja, parhaat vaihtoehdot ovat peruna, palkokasvit ja kokojyväriisi. On tärkeää välttää etenkin valkoisen pastan ja leivän syömistä niin paljon kuin mahdollista, koska niiden korkea glykeeminen indeksi voi olla haitallista sokeriaineenvaihdunnalle.

Kalkkunanlihan ja kananlihan erot eivät ole suuret.
Kalkkunanliha on ravintosisällöltään hyvin samanlainen kuin kananliha, paitsi mitä tulee rasvapitoisuuteen.

Kalkkuna- ja kananliha: kaksi terveellistä raaka-ainetta

Sinun tulisi sisällyttää sekä kalkkunanlihaa että kananlihaa terveelliseen ruokavalioon. Niitä tulisi syödä säännöllisesti, koska ne ovat yksi parhaimmista proteiinin lähteistä. Lisäksi niillä on korkea biologinen arvo. Meidän tulisi nauttia enemmän valkoista kuin punaista lihaa.

Kaiken kaikkiaan kalkkunanlihan ja kananlihan valmistusmenetelmät eivät juurikaan vaikuta tuotteiden lopputulokseen, ja niiden välillä ei ole mitään merkittäviä eroja. Optimaalinen tapa valmistaa kananlihaa ja kalkkunanlihaa on grilli tai uuni, mutta niitä voi kypsentää myös keittämällä. Tällä tavalla rasvahapot pysyvät terveellisessä muodossa.

Älä unohda, että terveellisen ruokavalion perusta on monipuolisuus, ja tästä syystä näiden lihatuotteiden käyttäminen muiden runsaasti proteiinia sisältävien elintarvikkeiden, kuten munien, kalan ja maitotuotteiden kanssa, on myös hyvä idea.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • González, María Isabel Castro. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
  • Manuzza, Marcela Alejandra, et al. “Índice glucémico y carga glucémica: su valor en el tratamiento y la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles.” Diaeta 36.162 (2018): 29-38.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.