Hedelmät illallisen jälkeen - kyllä vai ei?
Se, kuuluisiko sinun syödä hedelmät illallisen jälkeen vai jo ennen ruokailua, jakaa mielipiteitä.
Hyvin moni pitää hedelmiä, kuten esimerkiksi omenaa, päärynää tai banaania, helppoina ja hyvinä herkkuina iltaisinkin nautittuna. Mikä on oikea käsitys, nauttiako hedelmät illallisen jälkeen, vai jo ennen?
Tämän päiväisessä artikkelissamme keskustelemme mysteeristä, joka liittyy hedelmien syönnin terveellisyyteen iltaisin – jos haluat tietää mikä on totuus, jatka lukemista!
Hedelmät illallisen jälkeen.. vai jo ennen sitä?
Kuten moni, olet varmaankin kasvanut ajattelemaan niin, että ensin tulee syödä kunnon ruoka, ja sitten vasta makeaa.Joidenkin asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin itse asiassa niin, että ruoansulatuksen kannalta olisi parempi vaihtoehto syödä hedelmien kaltaiset makeat tuotteet ennen illallista.
Miksi näin sitten väitetään? Siksi, että hedelmät saavat olon täydemmäksi ja tyydyttyneemmäksi. Tämä on oleellista etenkin niille, jotka yrittävät pudottaa painoaan ja haluavat välttää niitä kiloja, joita voi helposti kertyä ennen nukkumaanmenoa syödystä ruoasta.
Ihmisillä on usein tapana syödä paljon ruokaa illallisella, mutta tämä ei ole ollenkaan hyvä asia yleisen terveyden kannalta.
Jos valitset hedelmien syönnin illallisen jälkeen etkä sitä ennen, lisäät niiden sisältämiä kaloreita ruokavalioosi. Se ei myöskään tehosta millään tavalla painon pudottamista.
Painon pudottamisen kannalta katsottuna hedelmien syönti illalla ei itse asiassa auta sinua kilojen karistamisessa yhtä hyvin, kuin niiden syöminen päivisin auttaa. Syönnin ajankohta on siis hedelmien osalta hyvin olennainen, mikäli kyse on painonhallinnasta.
Tämä johtuu siitä, että hedelmät nopeuttavat aineenvaihduntaa, mutta tämä tapahtuu vain silloin kun olet aktiivisessa vaiheessa. Jos siis makaat sohvalla tai olet sängyssä nukkumassa, aineenvaihduntasi toimii aina hitaammin kuin muulloin.
Hedelmistä saa seuraavia hyvinvoinnin kannalta oleellisia tekijöitä:
Useat ihmiset syövät esimerkiksi yhden hedelmän illallisen jälkeen, ja se lasketaan tyypillisesti jälkiruoaksi. Vaikka toisin voisi luulla, tämä ei välttämättä ole hyvä idea – hedelmien syönti illallisen jälkeen ei ole paras tapa nauttia näistä loistavista luonnontuotteista.Useimmat aikaisemmin luettelemistamme ravinteista joutuvat tällöin hävitetyiksi ruoansulatuksessasi, sillä hedelmien sisältämä sokeri alkaa käydä. Siksi jotkut tuntevat olonsa huonoksi syödessään niitä.
Ei ole siis yhdentekevää mihin aikaan päivästä hedelmiä syöt. Ne sisältävät fruktoosia, jonka keho muuttaa glukoosiksi ja energiaksi. Jos muodostunutta energiaa ei käytetä, fruktoosi alkaa varastoitua elimistössä rasvaksi.
Hedelmien edut ja haitat iltaisin nautittuna
Hedelmät ovat erinomainen vaihtoehto jälkiruoaksi monien muiden tarjolla olevien tuotteiden sijasta:
- Hedelmät ovat terveellisiä ja ravinteikkaita välipaloja, mikäli niitä ei syödä ylenmäärin.
- Niissä on runsaasti vitamiineja, ravinteita ja mineraaleja, jotka ovat kaikki tarpeen elimistösi hyvinvoinnin kannalta.
- Ne auttavat vähentämään vakavien sairauksien riskiä.
- Ne auttavat pitämään painosi terveellisissä lukemissa.
- Ne ovat parempi vaihtoehto sellaisille jälkiruoille, joissa on teollisesti käsiteltyä sokeria ja muita haitallisia ainesosia.
- Ne auttavat sinua saavuttamaan kylläisyyden tunteen, joten hedelmien nauttimisen jälkeen et syö illalla yhtä paljon kuin muuten saattaisit.
- Koska useimmissa hedelmissä on sokeria, seurauksena on verensokerin nousu, mikä ei ole hyvä asia diabeetikkojen kannalta.
- Hedelmät saattavat häiritä painonpudotukseen liittyvien tavoitteiden täyttymistä, mikäli niillä korvataan jokin muu soveltuvampi ruokatuote.
Tuleeko hedelmät syödä illallisen jälkeen vai ennen?
Ottaen huomioon kaiken tämän tiedon, jota hedelmien syönnistä iltaisin on olemassa, jää jäljelle enää yksi kysymys: mikä sitten on se oikea aika päivästä?
Tässä on vastaus kysymykseen: paras aika hedelmien nauttimiseen on aamuisin.
Kun syöt hedelmiä aamiaisella, pystyt aloittamaan päiväsi hyvällä määrällä luonnollista energiaa. Aineenvaihduntasi toimii nopeimmin ennen keskipäivää, sillä yleensä tämä on se ajankohta päivästä, jolloin olet kaikkein aktiivisin.
Jos syöt aamiaiseksi omenan, appelsiinin tai mansikoita (yhdistettynä tietysti muihin terveellisiin tuotteisiin), pystyt polttamaan enemmän kaloreita kuin siinä tapauksessa, että joisit vaikkapa aamiaiseksi ainoastaan kupillisen kahvia.Muista kuitenkin, että hedelmissä on vain vähän rasvaa, joten ei ole hyvä idea rajoittaa saamasi ravinto aamulla vain niihin. Kehosi tarvitsee myös hiilihydraatteja, ja etenkin kuitu on tarpeellista.
Mutta sen lisäksi, että hedelmiä kannattaa syödä aamuisin, voit nauttia niitä myös iltapäivällä välipalan muodossa. Hedelmät ovat elintärkeä osa ruokavaliotasi, mikäli vain syöt niitä oikealla tavalla. Kaikki riippuu kuitenkin omasta kehotyypistäsi ja siitä, kuinka paljon syöt.
Jos haluat nauttia illallisen jälkeen muutaman viinirypäleen tai vastaavan annoksen hedelmiä, tämä on täysin OK, mutta kannattaa välttää sellaisia raskaampia vaihtoehtoja kuten esimerkiksi banaania.
Pidä siis saatavillasi laaja kirjo terveellisiä ja luonnollisia välipalavaihtoehtoja niitä hetkiä varten kun energiasi on vähissä. Muista myös seuraavat tärkeät neuvot hedelmien syöntiä koskien:
- Syö niitä ennen illallista.
- Syö niitä aamiaiseksi.
- Syö niitä iltapäivällä.
- Ja vielä viimeiseksi: syö hedelmiä sellaisenaan, ilman muita tuotteita.
Näin pystyt hyödyntämään parhaiten hedelmien sisältämiä ravinteita. Lisäksi nämä herkulliset luonnontuotteet auttavat sinua välttymään seuraavilta haitoilta:
- ruoansulatuksen ongelmat
- raskas olo vatsassa
- painonnousu
- happoisuus vatsassa
- vatsakivut
- ravinteiden saannin puutteellisuus
Viimeiseksi annamme vielä yhden vinkin: älä sekoita erilaisia hedelmiä toisiinsa, kuten esimerkiksi makeita ja happamia. Yritä siis pysyttäytyä yhdessä hedelmätyypissä kerrallaan.
Syö aina tuoreita hedelmiä. Vältä säilöttyjä, teollisesti prosessoituja tai pakastettuja hedelmiä, kuten myös kaupan teollisia valmismehuja. Suosi luonnonmukaisesti tuotettuja hedelmiä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sun, J., Chu, Y., Wu, X., & Liu, R. (2002). Actividades antioxidantes y antiproliferativas de algunas frutas. J Agric Food Chem. https://doi.org/10.1021/jf8018529
- Los compuestos bioactivos de las frutas y sus efectos en la salud. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1138032208756232
- Keller, K., Rodríguez López, S., & Carmenate Moreno, M. (2015). ¿Cómo se asocian las conductas de consumo de alimentos con la ingesta de frutas y verduras en adultos Españoles? Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria. https://doi.org/10.12873/351keller
- Cardiology, A. C. of. (2012). Alimentación saludable: La dieta DASH-[Healthy Eating: The DASH Diet]. Cardiology American College. https://www.cardiosmart.org/~/media/Documents/Fact%20Sheets/es-US/zx1344.ashx
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.