Grenache-viinirypäleiden ominaisuudet

Grenache-rypäle on erittäin monipuolinen hedelmä. Ota selvää sen ominaisuuksista ja eduista lukemalla tämä artikkeli!
Grenache-viinirypäleiden ominaisuudet

Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2023

Grenache-viinirypäle on keskilaatuisten viinien tuotantoon liitetty hedelmä, jonka maine on kasvanut viime vuosina. Sillä on aragonialainen alkuperä mutta se on levinnyt kaikkialle Espanjaan, ja sitä löytyy jo muualtakin maailmasta.

Se on hedelmä, joka kestää äärimmäisiä lämpötiloja ja sopeutuu huonoon maaperään, mikä helpottaa sen viljelyä. Se kestää lämpöä ja voidaan istuttaa korkealle.

On syytä muistaa, että viinirypäleissä on korkea antioksidanttipitoisuus. Niitä on aina paras nauttia raakana mieluummin kuin viinin muodossa. Osa polyfenoleista hapettuu alkoholijuoman valmistusprosessin aikana, mikä vähentää hedelmän antioksidanttivaikutusta.

Grenache-rypäleen ominaisuudet

Grenache-rypäleelle on ominaista se, että se on erittäin monipuolinen tuote. Sitä voidaan kuluttaa sellaisenaan tai käyttää erilaisten viinien valmistukseen, joista osa on erittäin arvostettuja.

Se sietää hyvin hapettumista ja sitä voidaan viljellä suuria määriä. Se onkin läsnä lähes kaikilla Espanjan alueilla, paitsi Galiciassa, Asturiassa ja Kanariansaarilla.

Siitä valmistetaan nuoria viinejä, joiden tuoksu on juuri jauhetun pippurin. Näiden viinien ikääntymisaika on lyhyt, mutta ne onnistuvat säilyttämään houkuttelevan värin ja kypsän hedelmän aromin.

Yleisesti ottaen ne ovat pyöreitä ja miellyttäviä viinejä, joilla on korkea aromaattinen intensiteetti. Niillä on myös hyvä ikääntymiskyky. Tästä rypäleestä valmistetuista viineistä järjestetään jopa maailmanlaajuinen kilpailu.

Grenache-rypäleistä saa sekä valko- että punaviiniä.
Monien rypäleiden, kuten Grenache-lajikkeen, tuotannosta suuri osa on tarkoitettu viineille.

Lajikkeet

Grenache-rypäleitä on kolme päälajiketta:

  1. Ensimmäinen niistä on Aragónille ominainen. Se on punainen lajike, jota pidetään yhtenä Espanjan laajimmin istutetuista lajikkeista. Sitä käytetään puna-, rosé- tai makeiden viinien valmistukseen. Siitä on jopa mahdollisuus valmistaa joitain aromaattisia viinejä, joilla on alhainen värivoimakkuus ja korkea alkoholipitoisuus.
  2. Garnacha Blanca on mutaatio, joka mukautuu hyvin kuumaan ja kuivaan ilmastoon. Siitä saadaan aromaattisia ja hedelmäisiä, täyteläisiä valkoviinejä. Niiden alkoholipitoisuus on myös korkea. Samoin lopussa saatu väri muistuttaa kullankeltaista.
  3. Lopuksion kirkkaan violetti Garnacha Tintorera. Siitä saaduissa viineissä on paljon väriä ja kuivauutetta. Sitä käytetään yleensä muiden rypäleiden sekoituksissa. Lopputulos säilyttää korkean happamuuden, mutta kohtuullisen alkoholipitoisuuden.

Grenache-rypäleiden edut

Raakojen Grenache-rypäleiden kulutuksella on useita hyötyjä terveydelle. Erityisen huomionarvoista on niiden fytokemikaalien pitoisuus, jolla on antioksidanttikapasiteettia.

Nämä voivat indusoida typpioksidin synteesiä kehossa, mikä parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmän toimintaa. Tämän todistaa Vascular Pharmacology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Nämä yhdisteet voivat myös neutraloida vapaiden radikaalien muodostumista ja estää niiden kerääntymisen kudoksiin. Tämän mekanismin on osoitettu vähentävän kroonisten ja monimutkaisten patologioiden ilmaantuvuutta, millä on erittäin myönteinen pitkäaikainen vaikutus. Hapettumisen ja tulehduksen hallinta on avainasemassa ikääntymisprosessien hidastamisessa.

Hoito

On myös huomattava, että viinirypäleet tarjoavat suuren määrän yksinkertaisia sokereita. Nämä yhdisteet voivat muuttaa verensokeritasoja. Niiden jatkuva nauttiminen liitettynä istumapainotteiseen elämäntyyliin saattaa liittyä aineenvaihduntasairauksien, kuten diabeteksen, lisääntyneeseen ilmaantumiseen.

Rypäleiden nauttiminen on suositeltavaa, ja kunhan se tehdään tasapainoisesti, se ei aiheuta ongelmia.

Grenache-rypäle on laajalle levinnyt ja arvostettu lajike

Grenache-rypäle on asteittain levinnyt kaikkialle Espanjaan, mikä on synnyttänyt korkealaatuisia viinejä, joissa on erittäin tyypillisiä vivahteita. Sen alkoholipitoisuus on korkea, mutta tämä ei tarkoita, että sen aistinvaraiset ominaisuudet eivät olisi hyviä.

Tästä rypäleestä saa sekä valkoviinejä että punaviinejä. On olemassa 3 erilaista Grenache-rypälelajiketta.

On otettava huomioon, että paras tapa hyötyä tämän hedelmän eduista on kuluttaa se raakana. Viinissä on alkoholia, ja alkoholilla on aina vaikutuksensa ihmisen kehoon ja terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Siti HN, Kamisah Y, Kamsiah J. The role of oxidative stress, antioxidants and vascular inflammation in cardiovascular disease (a review). Vascul Pharmacol. 2015;71:40-56. doi:10.1016/j.vph.2015.03.005
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.