Alkoholin vaikutukset sydämeen

Alkoholilla voi olla suotuisia vaikutuksia sydämen terveyteen, kunhan sitä käytetään hallitusti eikä liiallisissa määrissä. Alkoholin liikakäyttö voi olla erittäin haitallista ja johtaa tietyissä olosuhteissa jopa kuolemaan.
Alkoholin vaikutukset sydämeen

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Alkoholin vaikutuksista sydämen terveyteen on ristiriitaista tietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan viinin tai oluen juominen kohtuullisissa määrissä edistää sydämen ja verisuonten terveyttä, kun taas osa tutkimuksista tarkastelee näiden juomien haitallisia vaikutuksia sydämeen. Mitkä siis ovat alkoholin vaikutukset sydämeen? Perehdymme tähän aiheeseen tässä artikkelissa.

Kumpikin edellisistä väitteistä pitää paikkansa. Alkoholin vaikutukset sydämeen vaihtelevat ja riippuvat jokaisen henkilön terveydestä yksilöllisesti, siitä kuinka paljon ja kuinka usein alkoholia juodaan sekä myös siitä, millaisia alkoholijuomia juodaan.

On kuitenkin jotain, mitä kukaan ei voi kiistää: alkoholin vaikutukset sydämeen ja muihin elimiin ovat erittäin haitallisia, jopa tuhoisia, kun sitä nautitaan suurissa määrissä. Alkoholi on lisäksi psykoaktiivinen aine, joka voi aiheuttaa riippuvuutta. Se voi heikentää elämänlaatua merkittävästi.

Alkoholin vaikutukset sydämeen: myytit ja totuudet

Alkoholinjuonnissa tulee muistaa kohtuus
Jotkut tutkimukset osoittavat, että tietyt alkoholijuomat voivat olla hyväksi sydämen ja verisuonten terveydelle kohtuullisissa määrissä nautittuina. Tutkimusnäyttö tästä ei kuitenkaan ole lopullista.

On saatu näyttöä siitä, että alkoholilla voi olla myönteisiä vaikutuksia sydämen terveyteen. Esimerkiksi viinissä on paljon antioksidantteja (flavonoideja, tanniineja, antosyaaneja ja resveratrolia). Antioksidantit voivat auttaa ehkäisemään plakin muodostumista valtimoiden seinämiin (arteroskleroosi), ja lisäksi ne tehostavat “hyvän kolesterolin” tuotantoa. Tämän vahvistaa esimerkiksi Molecules-lehdessä vuonna 2019 julkaistu tutkimus.

Onkin väitetty, että viinilasillinen päivässä tarjoaisi näitä suotuisia terveysvaikutuksia. Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin huomauttaa, että vaikka nämä suotuisat vaikutukset ovat todellisia, alkoholin kohtuukäyttökin lisää epäsäännöllisen sykkeen riskiä.

Tätä tukee myös toinen tutkimus, jonka suoritti Peter Kistler Baker Heart and Diabetes -instituutista ja Alfredin sairaalasta Australian Melbournesta. Se osoittaa, että vaikka alkoholin kohtuukäyttö voi auttaa pitämään kehon “putket” puhtaina, se voi vaikuttaa haitallisesti sydämen sähköisiin osiin vaikuttaen sykkeeseen.

Alkoholin kohtuukäyttö ja liiallinen juominen

Alkoholin kohtuukäytön tärkeydestä puhutaan paljon, mutta siltikin on epäselvää mikä on kohtuullista ja mikä liiallista. Ensimmäinen huomioitava seikka on jokaisen yksilöllinen terveys. Esimerkiksi diabeetikon tai korkeasta verenpaineesta kärsivän henkilön tulisi välttää alkoholin juontia kohtuullisissakin määrissä.

Toisaalta myös sillä on merkitystä, kuinka usein alkoholia juodaan. On paljon haitallisempaa juoda alkoholia suurissa määrissä, edes harvakseltaan. 

Yhdysvaltain terveysministeriön Dietary Guidelines –oppaassa osoitetaan, että alkoholin kohtuukäyttö tarkoittaa enintään yhtä lasillista alkoholia päivässä naisilla ja kahta miehillä. Monet asiantuntijat kuitenkin toteavat, että alkoholia ei kannata juoda päivittäin ja että sitä kannattaa välttää kokonaan vähintään kaksi tai kolme päivää viikossa.

“Lasillinen” on yhtä kuin noin 1 dl viiniä, 3,5 dl olutta, 0,5 dl yli 40-prosenttista alkoholia tai 0,3 dl yli 50-prosenttista alkoholia.

Eteisvärinä

Alkoholin vaikutukset sydämeen voivat olla haitallisia
Alkoholinjuonti voi aiheuttaa häiriöitä sydämensykkeessä, erityisesti jos sitä juo toistuvasti ja liikaa.

Kuten jo mainittiin, yksi alkoholinjuonnin riskeistä (jopa kohtuukäytössä) on se, että se voi saada aikaan epäsäännöllistä sykettä. Alkoholi voi vahingoittaa soluja ja aiheuttaa sidekudoksen muodostumista sydämeen.

Lisäksi alkoholi voi muuttaa sydämen solujen supistumistapaa ja johtaa ajan myötä epäsäännölliseen sykkeeseen. Se vaikuttaa samoin myös autonomiseen hermostoon, joka säätelee muun muassa sykettä.

Tämä vaiva, jota kutsutaan eteisvärinäksi, kasvattaa vakavien ongelmien kuten sydämen vajaatoiminnan ja aivohalvauksen riskiä. Se voi tapahtua ihmisillä, jotka juovat alkoholia kohtuudella ja usein, sekä 60 prosentilla niistä ihmisistä, jotka juovat alkoholia liikaa kerralla.

Muut alkoholin vaikutukset sydämeen

Joillakin ihmisillä liiallinen alkoholinkäyttö voi heikentää sydänlihasta ja aiheuttaa sairauden nimeltä dilatoiva kardiomyopatia. Tällöin sydän laajenee ja sen pumppausteho heikkenee, mikä aiheuttaa sydämen vajaatoiminnalle tyypillisiä oireita.

Alkoholi myötävaikuttaa myös lihavuuden syntyyn, mikä puolestaan lisää sydänongelmien riskiä. Toistuva ja liiallinen alkoholinkäyttö myös kaksinkertaistaa riskin korkeaan verenpaineeseen. Alkoholin ja psykoaktiivisten lääkkeiden yhdistäminen voi olla hengenvaarallista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zambrano, J. E. C., Jaramillo, P. A. V., & Lino, V. E. R. (2016). Riesgo cardiovascular relacionado con el consumo de alcohol. Dominio de las Ciencias, 2(4), 17-27.
  • Castaldo L, Narváez A, Izzo L, et al. Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. Molecules. 2019;24(19):3626. Published 2019 Oct 8. doi:10.3390/molecules24193626
  • O’Keefe MD, J. H., Bhatti MD, S. K., Bajwa MD, A., DiNicolantonio PharmD, J. J., & Lavie MD, C. J. (2014). Alcohol and Cardiovascular Health: The Dose Makes the Poison…or the Remedy. Mayo Clinic Proceedings89(3), 382–393.
  • O’Keefe, J. H., Bybee, K. A., & Lavie, C. J. (2007). Alcohol and cardiovascular health: the razor-sharp double-edged sword. Journal of the American College of Cardiology, 50(11), 1009-1014.
  • Haseeb, S., Alexander, B., Baranchuk, A., & Electrophysiology, C. (2017). Wine and Cardiovascular Health A Comprehensive Review IN DEPTH. Circulation136, 1434–1448. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.030387
  • Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L. han, Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2016, December 13). Alcohol and Atrial Fibrillation: A Sobering Review. Journal of the American College of Cardiology. Elsevier USA. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2016.08.074
  • Kodama, S., Saito, K., Tanaka, S., Horikawa, C., Saito, A., Heianza, Y., … Sone, H. (2011). Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A meta-analysis. Journal of the American College of Cardiology57(4), 427–436. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.08.641
  • Ettinger, P. O., Wu, C. F., De La Cruz Jr, C., Weisse, A. B., Ahmed, S. S., & Regan, T. J. (1978). Arrhythmias and the “Holiday Heart”: alcoholassociated cardiac rhythm disorders. American heart journal, 95(5), 555-562.
  • Pautas alimentarias para estadounidenses 2015-2020 octava edición. (2016). Retrieved 23 September 2020, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5xd7u91C60gJ:https://health.gov/sites/default/files/2019-10/DGA_Executive-Summary-SP.pdf+&cd=1&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.