7 syytä nauttia viinirypäleiden siemenet

Viinirypäleen siemenet sisältävät valtavasti antioksidantteja, ja viinirypäleensiemenuute voi hidastaa solujen vanhenemista ja rappeutumista, joka voi johtaa rintasyövän, ihosyövän ja eturahassyövän kehittymiseen.
7 syytä nauttia viinirypäleiden siemenet

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet meistä nauttivat viinirypäleistä, mutta sylkevät viinirypäleiden siemenet pois. Kaupoista saa myös siemenettömiä rypäleitä, joita monet suosivat. Jos et nauti rypäleitä siemenineen, et saa niistä kaikkea hyötyä irti, sillä siemenissä piilee runsaasti ravintoaineita ja hoitavia yhdisteitä.

Monet kosmetiikka-alan ja lääketeollisuuden yritykset käyttävät viinirypäleiden siemenet tuottaessaan luonnollisia hoitoja eri sairauksiin ja vaivoihin. Siemeniä kannattaa syödä alkuperäisessä, raa’assa muodossaan, sillä vaikka ne maistuvat kitkeriltä, ne antavat elimistölle runsaasti terveysvaikutuksia.

Jos et ole vielä vakuuttunut siitä, että poissylkemisen sijaan sinun kannattaa rouskutella ja niellä siemenet, annamme tässä artikkelissa sinulle seitsemän hyvää syytä nauttia rypäleet siemenineen.

1. Viinirypäleiden siemenet ovat täynnä antioksidantteja

Rypäleen siemenet ovat täynnä fenoleita ja muita tärkeitä yhdisteitä, joiden antioksidanttinen voima suojaa kehoa vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Vapaat radikaalit tunkeutuvat kehoon mm. ravinnon ja ympäristön välityksellä ja elimistöön kerryttyään voivat aiheuttaa sairauksia ja ennenaikaista vanhenemista.

Lisäksi siemenistä saa C-vitamiinia ja betakaroteenia, jotka hidastavat solujen vanhenemista ja muutoksia.

2. Viinirypäleiden siemenet auttavat pitämään veren puhtaana

verisoluja

Siemenet sisältävät runsaasti ravintoaineita ja antioksidantteja, jotka päätyessään verenkiertoon puhdistavat verta kuona-aineista ja myrkyistä, jotka ovat sinne päätyneet esimerkiksi lääkityksen johdosta.

Tästä syystä viinirypäleen siemenet ovat oiva hoitokeino sydäntaudeista tai verisuoniston ongelmista kärsiville. Siementen vaikuttavat ainesosat stimuloivat verenkiertoa ja ehkäisevät verihyytymien muodostumista suonissa: tämä alentaa riskiä veritulpan ja halvauksen kehittymiselle.

3. Siemenet ehkäisevät syöpää

Korkeasta antioksidanttipitoisuudesta johtuen ei ole yllättävää, että viinirypäleen siemeniä suositellaan mm. rintasyövän, ihosyövän ja eturauhassyövän ehkäisyyn.

Antioksidanttien vastavaikutus vapaita radikaaleja kohtaan auttaa kontrolloimaan solutasolla tapahtuvaa rappeutumista, joka voi pitkällä aikavälillä johtaa syöpäsairauksiin.

4. Siemenet lievittävät tupakan aiheuttamia haittoja

tupakka kädessä

Sekä tupakoijat että passiivisesta tupakansavusta kärsivät voivat hyötyä viinirypäleen siementen positiivisesta vaikutuksesta. Siementen ravintoaineet lievittävät myrkyllisten yhdisteiden hengittämisestä aiheutuvia oireita ja terveyshaittoja.

Siemenet puhdistavat verta, joten tupakansavun vereen kerryttämät haitalliset aineet suodattuvat rypäleiden vaikutuksesta. Rypäleiden nauttiminen suojaa kehoa savun haitoilta, mutta parhaiten itseään suojaa tietenkin lopettamalla tupakoinnin ja välttämällä passiivista tupakointia.

5. Viinirypäleiden siemenet ovat antibakteerisia ja lievittävät tulehdusta

Viinirypäleiden siementen antibakteerinen vaikutus ehkäisee mikrobien kasvua ja estää ja hoitaa monia erilaisia tulehduksia.

Lisäksi siemenillä on tulehdusta lievittävä vaikutus, joka voi helpottaa monien vaivojen oireilua:

6. Siemenet hidastavat ihon ikääntymistä

nainen katsoo itseään peilistä

Siemenet ovat suosittu aineosa anti age -kosmetiikkatuotteissa, eikä suotta. Viinirypäleen siemenet sisältävät nimittäin OPC-antioksidantteja, jotka hidastavat solujen ikääntymistä ja rappeutumista. Tämä hidastaa ihon ikääntymistä ja juonteiden syntymistä. Iho pysyy sileänä ja kuulaana pidempään.

Nauttimalla rypäleen siemeniä säännöllisesti iho pysyy nuorekkaana ja rypyttömänä pidempään, eikä ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä ilmaannu.

7. Viinirypäleiden siemenet suojaavat keuhkoja

Rypäleiden antibakteerinen ja antihistamiininen vaikutus lievittää allergiaoireita ja vahvistaa ja suojaa keuhkoja. Tämä ehkäisee tulehduksia ja muita keuhkojen ongelmia, jotka heikentävät keuhkojen toimintaa. Rypäleet sopivat tästä syystä etenkin astmaatikkojen nautittavaksi.

Koska rypäleet tehostavat myös puolustusjärjestelmää, siemeniä nauttimalla vähennät huomattavasti riskiäsi sairastua flunssaan ja muihin hengitysteitä piinaaviin ongelmiin.

Miten viinirypäleiden siemenet kannattaa nauttia?

viinirypäleiden siemenet

Voit nauttia siemenet samalla kun syöt rypäleitä, eli popsit koko hedelmän siemenineen kaikkineen. Luontaistuotekaupoista löytyy myös viinirypäleensiemenuutetta ja kapseleita, joita voi nauttia vaikka joka päivä. Parhaimmillaan siementen terveysvaikutukset ovat kuitenkin silloin, kun ne nautitaan sinällään ja raakana.

Siemeniä suositellaan nautittavaksi 300 mg päivässä, mutta voit nauttia rypäleitä niin paljon kuin haluat täysin huoletta. Kokeile viinirypäleen siementen lisäämistä esimerkiksi smoothieihin, keittoihin, cocktaileihin ja jälkiruokiin. Siementen makuun ja koostumukseen tottuu nopeasti.

Kokeile niitä jo tänään! Nyt kun tiedät, mitä kaikkia hyötyjä rypäleiden siementen syömisellä on, et varmasti halua enää nauttia siemenettömiä rypäleitä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Reseptit: Herkulliset täytetyt kasvikset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Reseptit: Herkulliset täytetyt kasvikset

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu kasvisten nauttiminen. Annamme sinulle helppoja ja terveellisiä reseptejä, joilla valmistat täytetyt kasvikset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.