7 hoitokeinoa virtsatietulehdukseen

Virtsatietulehdus aiheutuu usein kolibakteerin päätymisestä virtsateihin esimerkiksi huolimattoman hygienian takia. Kolibakteeri kulkeutuu virtsaputken yläosiin, missä se levittäytyy ja aiheuttaa tulehduksen. Sekä miehet että naiset voivat sairastua virtsatietulehdukseen, mutta useimmiten sairaus vaivaa naisia. Tämä johtuu anatomisista sekoista: naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miesten ja peräaukon bakteerit kulkeutuvat helpommin virtsaputkeen. Jos olet sairastanut virtsatietulehduksen, on hyvin mahdollista, että tulehdus uusiutuu.

Virtsatietulehdus aiheutuu yleensä bakteerikasvustosta, mutta tulehduksen voi aiheuttaa myös moni muu asia: virtsan pidättely pitkään, vaihdevuodet, raskaus, seksin harrastaminen ja muut asiat. Tulehdus oireilee kirvelyllä ja polttelulla virtsatessa, lisääntyneellä virtsaamistarpeella, virtsan väri- ja hajumuutoksina ja vatsakipuina. Vakavissa tapauksissa voi ilmetä kuumetta, pahoinvointia ja oksentelua.

Virtsatietulehdus tulee hoitaa heti oireiden ilmettyä, sillä tämä ehkäisee taudin leviämisen virtsaneritysjärjestelmän ylempiin osiin, kuten munuaisiin. Jos epäilet kärsiväsi virtsatietulehduksesta, hakeudu lääkäriin, sillä tulehdus todetaan nopeasti ja helposti virtsanäytteestä ja antibioottikuuri lievittää tulehdusta nopeasti. Voit tehostaa lääkkeiden toimintaa ja ehkäistä uusiutuvat tulehdukset hyödyntämällä luonnollisia aineksia. Kokeile näitä:

Omenaviinietikka

Hoida virtsatietulehdus omenaviinietikalla

Omenaviinietikka sisältää entsyymejä, kaliumia ja muita mineraaleja, jotka ehkäisevät bakteerien kasvua virtsateissä. Hoitaaksesi virtsatietulehdusta, kannattaa kokeilla omenaviinietikkaa antibioottien sijaan, etenkin jos kyseessä on uusiutuva vaiva. Älä kuitenkaan odota liian pitkään, vaan hakeudu hoitoon, mikäli tulehdusoireet eivät katoa parissa päivässä.

Käyttöohjeet

 • Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen vettä, sekoita ja nauti. Voit lisätä tilkan hunajaa ja sitruunamehua veteen.
 • Nauti juoma kaksi kertaa päivässä.
 • Toinen vaihtoehto on kaataa omenaviinietikkaa kylpyveteen.

Karpalomehu

Karpalomehua suositellaan virtsatietulehduksen hoitoon, myös lääkärit tuntevat karpalon suotuisat vaikutukset tulehduksen hoitoon. Karpalolla on antibioottinen vaikutus, joka ehkäisee kolibakteerin tarttumista virtsateiden seinämiin – tämä estää bakteeria leviämästä ja kasvamasta. Juo sokeritonta ja lisäaineetonta karpalomehua.

Käyttöohjeet

Nauti puoli lasillista karpalomehua joka päivä ehkäistäksesi taudin uusiutumisen. Jos kärsit parhaillaan tulehduksesta, nauti 3-4 lasillista päivässä. Älä juo karpalomehua, mikäli kärsit tai olet kärsinyt munuaiskivistä.

Teepuuöljy

Teepuuöljy on antibioottinen aines, joka pystyy poistamaan tulehdusta aiheuttavat bakteerit virtsateistä.

Käyttöohjeet

 • Sekoita 10 teepuuöljytippaa kylpyveteen ja pese haaroväli hellästi.
 • Toinen vaihtoehto öljyn hyödyntämiseen on sekoittaa sitä samaan määrään santelipuuöljyä ja katajaöljyä. Öljysekoitus levitetään alavatsalle, rakon päälle. Öljy lievittää tulehduksen aiheuttamaa rakon kipua.
 • Voit myös lisätä muutaman tipan teepuuöljyä alusvaatteisiin, ja kun öljy lämpenee ihoa vasten, se vapauttaa hoitavia höyryjä alueelle.

Peltokortetee

Kortetee virtsatietulehduksen hoitoon

Kortteilla on vahvasti diureettinen vaikutus, mikä voi lievittää virtsatietulehduksen oireita ja huuhtoa mukanaan bakteerit.

Käyttöohjeet

 • Heti tulehdusten oireiden alettua, tulee sinun juoda kaksi tai kolme kupillista peltokorteteetä joka päivä. Valmista tee keittämällä pari desiä vettä ja lisäämällä teelusikallinen kuivattua kortetta (kysy luontaistuotekaupoista) tai valmista korteteetä.
 • Älä nauti kortetta pitkällä aikajaksolla, se sopii vain satunnaiseen ja lyhytaikaiseen käyttöön.

Granaattiomenan mehu

Granaattiomena sisältää runsaasti vahvoja antioksidantteja, jotka tappavat bakteereja. Granaattiomena toimii samalla tavalla kuin karpalo, ja vaikutuksen uskotaan perustuvan ainesten kirpeyteen ja hapokkuuteen. Granaattiomena sisältää C-vitamiinia, joka vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee tulehduksen uusiutumista jatkossa.

Käyttöohjeet

 • Nauti kaksi tai kolme lasillista granaattiomenamehua joka päivä poistaaksesi tulehduksen. Suosi itsevalmistettua mehua: kaavi muutaman granaattiomenan siemenet tehosekoittimeen ja soseuta ne veden kanssa.

Valkosipulitee

Valkosipuli on yksi tunnetuimmista lääkinnällisiin tarkoituksiin sopivista ruoka-aineista, sillä sen antibioottinen ja antibakteerinen vaikutus on laajalti todistettu tieteellisin kokein. Valkosipuli ehkäisee bakteerien kasvamista ja leviämistä virtsateissä.

Käyttöohjeet

 • Aseta kaksi murskattua valkosipulinkynttä kupilliseen kuumaa vettä ja anna uuttua 5 minuuttia. Siivilöi juoma ja nauti. Juo ainakin kolme kupillista päivässä tappaaksesi tulehduksen.
 • Voit ehkäistä tulehduksen uusiutumista syömällä raakaa valkosipulia joka päivä. Jo yksi kynsi päivässä riittää ja se on helppo lisätä salaatteihin ja muihin ruokiin, ilman että sen maku on liian vahva. Valkosipuli menettää osan ravintoaineistaan kypsennysvaiheessa, joten on suositeltavaa syödä se raakana.

Vesimelonimehu

Hoida virtsatietulehdus vesimelonilla

Herkullinen ja raikas vesimeloni sopii virtsatietulehduksen hoitoon. Vesimeloni koostuu pääosin vedestä ja sen ravintoaineet sopivat huuhtelemaan virtsatiet bakteereista. Vesimelonista valmistettu mehu maistuu herkulliselta ja sopii hyvin esimerkiksi lasten virtsatietulehdusten hoitoon.

Käyttöohjeet

 • Voit puristaa melonin mehun mehustimessa tai pilkkoa melonin tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa vettä. Voit poistaa siemenet tai sekoittaa ne juomaan.
 • Voit myös syödä vesimelonia sinällään, sitä ei ole pakko nauttia mehuna.