Globesity, uusi pandemia

Liikalihavuuspandemia etenee suurin harppauksin. Voimmeko tehdä jotain pysäyttääksemme sen?
Globesity, uusi pandemia
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2023

Maailman terveysjärjestö on luonut englanninkielisen termin globesity viitatakseen lihavuuspandemiaan, joka on ollut läsnä jo yli 4 vuosikymmentä kaikkialla maailmassa. Se on vakava terveysongelma, jolla on erityisiä seurauksia yksilöille, mutta myös yhteisöille eri maissa.

Käsite globesity syntyi 2000-luvun alussa. WHO loi sen todettuaan viime vuosisadan lopulla, että liikalihavuus on yksi tärkeimmistä kuolleisuuden riskitekijöistä. Termi on johdettu sanoista global eli suomeksi maailmanlaajuinen, ja obesity eli liikalihavuus.

Alla antamamme tiedot ovat enemmän kuin ilmeisiä. Lihavia ja liikalihavia ihmisiä on yhä enemmän, ja tämä heikentää ihmisten elämänlaatua sekä lisää terveydenhuoltojärjestelmien kustannuksia.

Tietoja maailmanlaajuisesta liikalihavuudesta

Liikalihavuuden esiintyvyys maailmassa on kolminkertaistunut vuodesta 1975. Tämä tarkoittaa, että noin 40 vuodessa niiden ihmisten määrä, jotka ylittävät suositellun painon, on kasvanut räjähdysmäisesti.

Pelkästään Yhdysvalloissa American Obesity Associationin tietojen mukaan 42 % aikuisista on liikalihavia. Espanjassa on arvioitu, että 37 prosenttia aikuisista on ylipainoisia ja 17 prosenttia liikalihavia.

Jos katsomme lasten ikäryhmää, tilanne on hälyttävämpi. Lasten liikalihavuuden kasvu osoittaa, että tulevaisuudessa näemme tätä ilmiötä yhä enemmän.

Maailmassa 39 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta on ylipainoisia. Se on hirvittävän paljon. Mutta jopa 340 miljoonaa 5–19-vuotiasta lasta on lihavia tai ylipainoisia.

Tässä pandemiassa on osa sosiaalista eriarvoisuutta, ja se on erityisen yleistä lasten keskuudessa. UNICEFin ja Inter-American Heart Foundationin tietojen mukaan matalan sosioekonomisen tason lasten riski lihavuuteen on 31 prosenttia suurempi kuin heidän ylemmän keskiluokan ikätovereillaan.

Globesity vaikuttaa terveydenhuoltojärjestelmiin ja maiden talouksiin, koska se lisää kustannuksia, jotka on kohdistettava sen hoitoon ja siihen liittyviin sairauksiin. Vuonna 2010 liikalihavuuteen perustuvien sairauksien hoitoon käytettiin yhteensä 315,8 miljardia dollaria.

Globesity on erityisen huolestuttava lapsilla.
Lihavilla lapsilla on suurempi riski sairastua korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen tulevaisuudessa.

Lihavuutta aiheuttava ympäristö

Ajatus siitä, että elämme yhteiskunnassa, joka aiheuttaa lihavuutta, on tunnettu tieteen maailmassa. Erilaiset lääketieteelliset ja sosiologiset tutkimukset osoittavat, että 1980-luvulta lähtien yhä useammat ihmiset asuvat kaupungeissa, elävät istumapainotteista elämää ja heillä on aina vain huonommat ruokailutottumukset.

Tämä johtuu ennen kaikkea globalisaatiosta. Yhdenmukaisesti määrätyt elämäntavat ja mainokset, jotka määräävät, mitä syödä. Samaan aikaan eriarvoisuutta lisäävät taloudelliset muutokset aiheuttavat liikalihavuuden leviämistä, etenkin haavoittuvimmissa väestöryhmissä.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Liikalihavuutta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla

Lihavuutta aiheuttavat kaupungit

Yksi suurimmista riskitekijöistä liikalihavuuden jatkumiselle on ihmisten liike maaseudulta kaupunkiympäristöön. Kaupungit kasvavat jatkuvasti, samoin kuin ihmisten määrä niissä.

Kaupunkiympäristö suosii ylipainoon vaikuttavia elementtejä. Ihmisillä on vähemmän aikaa valmistaa aterioita kotona, he viettävät päivittäin tuntikausia liikennevälineissä matkalla töihin, kouluun tai vapaa-ajan harrastuksiin.

Myös mainonta on aggressiivisempaa kaupungeissa. Kyltit, kaikkialla kuuluvat ääniviestit ja suuret julisteet kioskeissa, joissa on kuvia epäterveellisistä ruoista, suosivat epäterveellisiä elintapoja.

Istumapainotteinen elämäntapa

Toinen liikalihavuuden riskitekijä on istumapainotteinen elämäntapa. Liikunta on kokonaisuudessa mitattuna minimaalista. Tämä vaikuttaa paradoksaaliselta, kun kuntosaleja ja liikuntaharrastuksia edistetään yhä enemmän.

Mutta tiedot ovat vakuuttavia. Tutkimusten mukaan fyysisen toiminnan puute voi aiheuttaa enemmän kuolemia kuin itse liikalihavuus.

Kaupunkiympäristö selittää osittain tämän istumapainotteisen elämäntavan. Jatkuva kiire ja ilmeinen ajanpuute ovat johtaneet siihen, että ihmiset eivät ole löytäneet keinoa omistaa 30-60 minuuttia päivässä liikkumiseen.

Samoin tekniikan kehitys edistää joissain asioissa liikkumattomuutta. Monet tehtävät voidaan suorittaa mukavasti nojatuolista poistumatta kotoa, mikä auttaa välttämään liikuntaa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta tämänkin: Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan

Muutos ruokailutottumuksissa

Maailman väestö kuluttaa yhä enemmän ultraprosessoituja ruokia ja perinteiset ruoanlaitto- ja valmistustekniikat sekä tuoreet raaka-aineet jäävät yhä enemmän sivuun. Tämäkin ilmiö näyttää olevan yhteydessä kaupunkeihin muuttamiseen.

Sen ytimessä ovat myös taloudelliset ongelmat. On halvempaa ostaa teollista tuotetta kuin ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Luomutuotteet vasta kalliita ovatkin, koska tilat ovat pieniä eikä niillä ole jakelurakennetta.

Se, kuinka helposti epäterveellisiä ja lihavuutta aiheuttavia elintarvikkeita on saatavilla kaikissa supermarketeissa, on ratkaiseva tekijä. Hyllyiltä löytyy transrasvoja sekä erittäin kalori- ja sokeripitoisia ruokia, jotka auttavat saamaan ruokaa suuhun nopeasti ja vaivatta kiireen keskellä.

Lihaa kaupassa.
Supermarketit laittavat hyllyilleen monia jalostettuja elintarvikkeita, jotka ovat kaukana tuoreista ja joita on saatavilla kohtuuhintaan.

Globesity on mahdollista kumota

Vaikka maailmankuva näyttää synkältä ja peruuttamattomalta, meidän on ymmärrettävä, että toimet globesityn kumoamiseksi ovat käsiemme ulottuvilla. Jotkut perusasiat riippuvat vain meistä ja meidän tahdostamme.

Vaikka lakeja ja takuita vaaditaan terveellisten elintarvikkeiden saatavuuden parantamiseksi, liikunnan aloittaminen ja ruokavalion parantaminen ei aina ole kaukainen tavoite. Meidän on muistettava, että globesity tuo mukanaan monia muita häiriöitä, joiden esiintyvyys lisääntyy samanaikaisesti:

 • Verenpainetauti
 • 2-tyypin diabetes
 • Akuutti sydäninfarkti
 • Aivoverenkiertohäiriöt
 • Rasvamaksa
 • Uniapnea

Joten jos huomaat olevasi ylipainoinen tai olet laskenut painoindeksisi (BMI) ja huomannut olevasi normaalin painon yläpuolella, ota yhteys lääkäriin. Hän osaa ohjata sinut eteenpäin ravitsemusterapeutin tai elämäntapavalmentajan juttusille.

Tämä pandemia jatkaa kasvuaan, ellemme tee asialle jotain. Ongelman tiedostaminen on yksi ensimmäisistä askeleista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lifshitz F, Lifshitz JZ. Globesity: the root causes of the obesity epidemic in the USA and now worldwide. Pediatr Endocrinol Rev. 2014 Sep;12(1):17-34. PMID: 25345082.
 • Foschiatti, Ana María H. “Las transformaciones sociodemográficas y la vulnerabilidad en los procesos de larga duración.” Geográfica digital 5.9 (2008): 1-14.
 • Ekelund, U et al. Activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). American Journal of Clinical Nutrition; 14 Jan 2015.
 • Barría, R. Mauricio, and Hugo Amigo. “Transición nutricional: una revisión del perfil latinoamericano.” Archivos latinoamericanos de nutrición 56.1 (2006): 03-11.
 • Machado, Karina, et al. “Sobrepeso/obesidad en niños en edad escolar y sus factores de riesgo.” Archivos de Pediatría del Uruguay 89 (2018): 16-25.
 • Herrera-Martínez, Mónica-Patricia, Jennifer Barrios-Herrera, and Luis-Rafael Moscote-Salazar. “Globesidad Y Enfermedad Cerebrovascular: Una Pandemia Originada En La Globalizacion.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 9-10.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.