Logo image
Logo image

Liikalihavuutta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla

2 minuuttia
Jotta voit ehkäistä liikalihavuutta, tulee sinun noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa. Kummankin menetelmän täytyy olla asiantuntijan valvomia. Sinun tulee pitää mielessä, että erittäin rajoittavat ruokavaliot ovat harvoin terveellisiä.
Liikalihavuutta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tärkeää ymmärtää kuinka liikalihavuus syntyy, ennen kuin pohdimme sopivaa lähestymistapaa sen ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että liikalihavuuden esiintyminen jatkaa kasvamistaan maailmanlaajuisesti. Nyt on siis tärkeämpää kuin koskaan, että ryhdymme toimenpiteisiin ehkäistäksemme liikalihavuutta ja hoitaaksemme ihmisiä, jotka ovat jo ylipainoisia.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan liikalihavuutta aiheuttavat vähän liikkuva elämäntyyli sekä rasvapitoinen ruokavalio. Molemmat ovat seurausta yhteiskunnassa tällä hetkellä tapahtuvista muutoksista ja yhteisöjen käyttäytymismalleista.

Liikalihavuutta ehkäisevien menetelmien ominaispiirteitä

Some figure

Ruokavaliolla on merkittävä rooli liikalihavuuden hoidon ja ehkäisyn kannalta. Ilman sitä eri hoitojen tuomat tulokset on tuomittu epäonnistumaan. Muut väliintulot, kuten liikunta, ovat myös kiistämättä hyödyllisiä. Liikunta on tärkeä menetelmä kaikissa painonpudotusohjelmissa.

Useiden lääkkeiden, kuten orlistaatti, sibutramiini ja rimonabantti, on myös viime vuosien aikana todistettu vähentävän painoa. Tutkijat vahvistivat niiden positiiviset tulokset kliinisissä kokeiluissa potilailla, joilla oli hypokalorinen ruokavalio. Pidä kuitenkin mielessä, että useimmilla näistä lääkkeistä on ruokahalua vähentävä vaikutus. Joten ruokavalion seuranta on viime kädessä niiden tehokkuuden perusta.

On tärkeää myös mainita, että jopa lihavuusleikkaus voi epäonnistua pitkällä aikavälillä. Tämä pitää paikkansa erityisesti silloin, kun liikalihava ei muuta syömistottumuksiaan.

Tästä avaintekijästä huolimatta perinteiset ruokavaliohoidot eivät johda täysin tyydyttäviin tuloksiin kestävällä tavalla, vaikka niitä noudatettaisiinkin oikein. Tämä johtuu siitä, että useimmat ruokavaliohoidon aloittavat liikalihavat ihmiset hylkäävät kyseisen ruokavalion. Myöskään monet sitä jatkavista eivät pudota painoa. Kun he eivät pudota painoa, on heidän tapana luovuttaa. Suuri ruokavaliohoitoon liittyvä ongelma on epäilemättä jälkiseurannan puute.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ulkona leikkiminen on tärkeää lapsille

Liikalihavuutta voidaan ehkäistä näillä ruoilla

Some figure

Sinun tulee noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja harrastaa säännöllistä liikuntaa, jotta voit ehkäistä liikalihavuutta. Asiantuntijan täytyy valvoa niitä kumpaakin.

On tärkeää pitää mielessä, että äärimmäisen rajoittavat ruokavaliot eivät koskaan ole terveellisiä. Tämä johtuu siitä, että ne johtavat rasvattoman lihaksen merkittävään menetykseen sekä syömishäiriöiden syntymiseen. Siitä syystä sinun tuleekin noudattaa normaalikalorista ruokavaliota, joka on suunniteltu juuri sinun erityistarpeillesi. Useimmat ruokasuositukset ovat samat kuin normaalipainoisille ihmisille. Liikalihavien tulee lähinnä rajoittaa tyydyttyneiden rasvojen kulutusta.

Tässä myös ruokia, jotka voivat auttaa ehkäisemään liikalihavuutta:

Täyttävät ruoat

Liikalihavuuden ehkäisemisessä on erittäin tärkeää osata valita täyttäviä ruokia. Sääntönä voidaan pitää sitä, että ne ovat runsaskuituisia. Tässä ilmiössä kuidut imevät vettä. Sen määrä siis kaksinkertaistuu vatsassa. Siten se johtaa kylläisyyden tunteeseen. Kun tunnet olosi kylläiseksi, vähenee halusi syödä hallitsemattomasti ja jatkuvasti.

Joitakin tällaisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ovat:

 • Useimmat vihannekset ja palkokasvit
 • Useimmat hedelmät
 • Levä

Lue myös: 6 liikalihavuuden tyyppiä

Vähäkalorinen ruoka

Some figure

Muokkaa ruokavaliotasi ja elä aktiivista elämää, jotta voit ehkäistä liikalihavuutta.

Hypokaloriset ruoat tuovat alhaisen määrän energiaa. Niiden kuluttamisen ideana on se, että keho saa vähemmän kaloreita kuin mitä se tarvitsee, ja niin kertynyttä rasvaa pääsee palamaan. Vähäkaloriset ruoat voivat auttaa ehkäisemään liikalihavuutta, kunhan ne ovat osana tasapainoista ruokavaliota.

Tässä joitakin esimerkkejä:

 • Parsa
 • Pinaatti
 • Kurkku
 • Artisokka

Yhteenveto

On tärkeää noudattaa ruokavaliota, joka on painonpudotukseen erikoistuneen asiantuntijan hyväksymä. Sen avulla tunnet olosi kylläiseksi, joten et luovuta. On myös erittäin tärkeää pysyä aktiivisena ja harrastaa jonkinlaista liikuntaa. Tärkeintä liikalihavuuden ehkäisemisessä ja hoitamisessa on kaiken kaikkiaan kuri ja motivaatio tavoitteiden saavuttamiseksi. Älä anna periksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tarban, A. (2010). La Obesidad Infantil : una epidemia mundial. Ministerio de Sanidad y Consumo.
 • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
 • Barrientos-Perez, M., & Flores-Huerta, S. (2008). ¿Es la obesidad un problema médico individual y social? Políticas públicas que se requieren para su prevención. Medigraphic Artemisa En Linea.
 • Ciangura, C., Carette, C., Faucher, P., Czernichow, S., & Oppert, J.-M. (2017). Obesidad del adulto. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(17)84245-8

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.