Damar Hamlin elvytettiin kahdesti NFL-ottelussa luhistumisen jälkeen

Damar Hamlinille, 24, tehtiin elvytys ja defibrillaatio kahdesti sen jälkeen, kun hän romahti NFL-ottelussa. Nopea toiminta pelasti hänen henkensä.
Damar Hamlin elvytettiin kahdesti NFL-ottelussa luhistumisen jälkeen
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2023

Damar Hamlin, Buffalo Bills -joukkueen pelaaja, elvytettiin kahdesti painelu-puhalluselvytyksellä (PPE) ja defibrillaatiolla sydämenpysähdyksen jälkeen kentällä 2. tammikuuta 2023. Luhistuminen tapahtui Yhdysvalloissa NFL-pelin aikana.

Tämä 24-vuotias pelaaja taklasi vastustajan, ja kun hän nousi ylös, hän kaatui välittömästi. Hän sai apua pelikentällä olleessaan tajuttomana.

Siellä hänelle annettiin ensimmäinen elvytys ja hänelle käytettiin defibrillaattoria. Ensimmäisen elvytystoimenpiteen jälkeen hänet siirrettiin Cincinnatin sairaalaan, jossa hän tarvitsi jälleen elvytyshoitoa ja toisen defibrillaattorishokin. Tilan hetkellinen vakauttaminen mahdollisti hänen vastaanottonsa teho-osastolle, jossa hänet liitettiin hengityslaitteeseen.

Hänen joukkueensa virallinen lausunto yritti välittää luottamusta ja rauhallisuutta:

“Damar on edelleen tehohoidossa kriittisessä tilassa, mutta tilan kohentumisesta on merkkejä. Hänen odotetaan pysyvän siellä niin kauan kuin lääkintähenkilöstö tarkkailee häntä.”

– Buffalo Bills -joukkueen virallinen lausunto

Miksi Damar Hamlin kärsi sydänpysähdyksen?

Teoriat siitä, miksi Damar Hamlin kärsi sydänpysähdyksestä ja hänet piti elvyttää kahdesti, ovat tällä hetkellä juurikin teorioita. Nämä hypoteesit perustuvat aikaisempiin tapahtumiin muiden urheilulajien ammattilaispelaajista, joille on käynyt samoin.

Erityisesti amerikkalaisessa jalkapallossa iskujen ja törmäysten mahdollisuus on suuri. Erilaiset kenttätilanteet voivat johtaa rintakehän tylppään vammaan, ja taklaus on sen mahdollinen aiheuttaja.

Koska Damar Hamlin luhistui törmättyään vastustajaan, laukaisi se hypoteesin rintakehän tylpästä vammasta ja rytmihäiriöstä. Riittävän voimakkaan iskun jälkeen rintakehään on mahdollista, että sydänlihaksessa esiintyy sähköinen häiriö, joka aiheuttaa hitaampia tai nopeampia sydämenlyöntejä. Jos rytmihäiriö kehittyy muutamassa sekunnissa, infarkti tai hengitys- ja sydänpysähdys ovat mahdollisia skenaarioita.

Rintakehävammojen asiantuntijoiden mukaan sydämen ruhjeet tulisi sulkea pois hoidettaessa henkilöä, jolla on kohtalainen tai vaikea rintatrauma. Sairaalaan tullessa otetaan sydänfilmi, ja jos se viittaa ongelmaan, sitä on täydennettävä kaikukardiogrammilla.

Elektrokardiogrammi.
Voimakkaat iskut rintaan voivat muuttaa sydämen sähköistä rytmiä.

Commotio cordis

Äskettäinen julkaisu American Journal of Cardiology –lehdessä muistutti lääkäreitä tilasta, jota ei pidä unohtaa: commotio cordis. Julkaisun tekijöiden mukaan iskuja sisältävät urheilulajit ja sellaiset, joissa käytetään palloa ammuksena (esimerkiksi pesäpallo) sisältävät rintakehän tylpän vamman aiheuttaman sydänongelman riskin.

Riittävän voimakas isku rintaan voi tietyissä olosuhteissa johtaa äkilliseen kuolemaan.

Kahden Damar Hamlinille suoritetun elvytystoimenpiteen ja hänen luhistumisensa analysoinnin jälkeen selvin hypoteesi on commotio cordis. Edellä mainitun julkaisun kirjoittajat tunnustavat, että defibrillaatio on pätevä ja tehokas terapeuttinen lähestymistapa tässä tilassa.

Valitettavasti commotio cordis on toiseksi yleisin nuorten urheilijoiden äkillisen kuoleman syy. Sille ei ole olemassa selkeitä ehkäisymekanismeja. Rutiiniurheilu ja kliininen tutkimus ei auta, koska taustalla ei ole patologiaa, joka selittäisi sen.

Ovatko sydänpysähdykset yleisiä urheilussa?

Kun Damar Hamlin elvytettiin pelikentällä ja uutinen levisi ympäri maailmaa, spekulaatiot ammattilaisurheilun vaikutuksista sydämen terveyteen nousivat jälleen esiin. Näiden tapausten viraali leviäminen aiheuttaa paljon huhuja ilman mitään varmaa tietoa niiden vahvistamiseksi.

Jotkut eri urheilijoilla tehdyt tutkimukset osoittavat, että urheiluun liittyvien äkkikuolemien esiintymistiheys ei ole korkea. Ne näkevät, että tiheys on sama kuin muussa väestössä.

Siitä huolimatta äkillinen kuolema on aktiivisten urheilijoiden keskuudessa suurin kuolinsyy.

Erityinen kysymys herää koskien täydentäviä menetelmiä, jotka urheilijoiden on käytävä vuosittain läpi ilmoittautuakseen kilpailuihin. Ovatko ne hyödyllisiä? Kyllä ne ovat, mutta ne eivät havaitse kaikkia mahdollisia muutoksia, jotka huipentuisivat sydämenpysähdykseen.

Esimerkiksi commotio cordis on sähköinen oireyhtymä, joka saa alkunsa voimakkaasta iskusta rintakehään. Mikään aikaisempi sairaus ei selitä sitä.

Mitä tehdä, jos todistat sydänpysähdyksen?

Damar Hamlinin nopeasti saama hoito ja se, että hän sai painelu-puhalluselvytystä ja hänellä käytettiin defibrillaatiota, olivat avain hänen selviytymiseensä. Mutta sen lisäksi oli välttämätöntä aktivoida hätäprotokollat, jotta hänet voitiin siirtää nopeasti sairaalaan, jossa oli tarvittavat laitteet hänen jatkohoidolleen.

Nämä tiedot ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta koko väestö tietää, kuinka toimia sydämenpysähdyksen sattuessa. Painelu-puhalluselvytys on tunnettava, mutta emme saa koskaan unohtaa soittaa lisäksi hätänumeroon, jotta potilas pääsee mahdollisimman nopeasti sairaalaan.

Elvytys koostuu rintakehän painalluksista tajuttoman henkilön rintakehään kyynärpäät ojennettuna ja kädet limittäin. Ensin annetaan 30 painelua 1 minuutin aikana, ja 2 suusta suuhun -hengityskertaa 1 minuutin aikana. Kun tämä sykli on valmis, se toistetaan uudelleen niin kauan, kunnes defibrillaattori on käytettävissä.

Nykyään monilla julkisilla paikoilla ja urheilupaikoilla on automaattiset ulkoiset defibrillaattorit. Kun tämä laite on kiinnitetty sydänpysähdyksen saaneeseen henkilöön, se tuottaa elektrokardiogrammin ja antaa sähköiskun, jos algoritmi katsoo sen tarpeelliseksi.

Defibrillaattori.
Defibrillaattoreita asennetaan julkisiin paikkoihin ja urheilupaikkoihin automaattisen defibrillaation tarjoamiseksi.

Mitä Damar Hamlinilla on edessään elvytysten ja sairaalahoidon jälkeen?

NFL-pelaajan lähipiiri jakoi hyviä uutisia:

“Damar on parantunut huomattavasti yhdessä yössä. Olemme erittäin kiitollisia kaikille ensiaputoimijoille, lääkäreille ja sairaalan henkilökunnalle sekä kaikille, jotka ovat olleet mukana tässä prosessissa.”

– Twitter-lausunto Ron Butlerilta, Hamlinin agentilta

Kentällä tapahtuneesta nopeasta toiminnasta ei näyttänyt aiheutuvan neurologisia vaurioita. Arvioiden mukaan ambulanssin ja defibrillaattorin saapuminen kesti vain 5 minuuttia.

NFL-organisaatio tarkistaa protokollia ja lainsäädäntöä estääkseen tällaiset tapahtumat tai parantaakseen reagointia niihin silloin, kun ne ovat väistämättömiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.