Logo image
Logo image

Äyriäisallergia: oireet ja hoitokeinot

4 minuuttia
Jos sinulla tai lapsellasi on äyriäisallergia, on muutamia asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon allergisten reaktioiden riskin minimoimiseksi. Annamme siihen vinkkejä tässä artikkelissa.
Äyriäisallergia: oireet ja hoitokeinot
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Äyriäisallergia on yksi yleisimmistä allergiatyypeistä. Nilviäiset ja äyriäiset voivat saada immuunijärjestelmän toimimaan tehokkaammin allergeeneja vastaan aiheuttaen siten lieviä tai vakavia reaktioita. Vakava allerginen reaktio voi olla äärimmäisen vaarallinen, joten sen oireiden ymmärtäminen on tärkeää vakavien komplikaatioiden välttämiseksi.

Kun tällainen aine pääsee kehoon, päättää immuunijärjestelmä tarvitseeko sen taistella sitä vastaan vai päästää se läpi. Äyriäisallergian kohdalla immuunijärjestelmä tunnistaa proteiinin haitalliseksi ja reagoi suojellakseen kehoa. Toisinaan nämä reaktiot voivat kehittyä niin vakavalla tavalla, että ne ovat todennäköisesti henkeä uhkaavia.

Mitä äyriäisallergia oikein tarkoittaa?

Kuten Current Opinion in Allergy and Clinical Immunologytutkimuksessa todetaan, äyriäisallergia on tietyissä merenelävissä olevan proteiinin aiheuttama. Yleisimpiä allergiaa aiheuttavia mereneläviä ovat nilviäiset ja äyriäiset.

Kun keho havaitsee kyseisen allergeenin, laukaisee se puolustusreaktion, joka voi johtaa lieviin oireisiin, kuten nokkosihottumaan tai kevyeen turvotukseen. Se voi johtaa myös vakaviin oireisiin, kuten anafylaksia.

Jos perheessä esiintyy äyriäisallergiaa, on se yksi suurimmista riskitekijöistä allergian mahdolliselle kehittymiselle. Tällainen allergia on myös yleisempää aikuisilla kuin lapsilla, vaikka sitä voikin esiintyä missä tahansa elämänvaiheessa. Naiset ovat myös miehiä herkempiä äyriäisille.

Some figure
Anafylaksia on kaikista vakavin äyriäisallergia ja se voi olla hengenvaarallinen.

Lue myös: Laktoosi-intoleranssista voi kärsiä tietämättään

Äyriäisallergian oireet

Kuten mainitsimme aikaisemmin, voivat allergiaoireet olla lieviä tai vakavia. Yleisesti ottaen allergisen reaktion ensimmäiset merkit ilmestyvät noin tunti äyriäisten syömisen jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat turvotus sekä huulten ja/tai kielen kutina. 

Vakavammissa tapauksissa saattaa esiintyä hengitysvaikeuksia sekä suolisto-ongelmia, kuten ripulia, vatsakipua ja oksentelua. Tällainen reaktio vaatii yleensä lääkitystä sekä probioottien ottamista, joiden on todettu auttavan hallitsemaan jatkuvaa ripulia.

Muita mahdollisia oireita ovat huimaus, heikotus ja pyörtyminen tai tajunnanmenetys. Jos tällaisia oireita esiintyy, käy lääkärissä tarkistamassa tilanne ja ota tarvittaessa siihen tarkoitettuja lääkkeitä.

Anafylaksia

Äyriäisallergia voi johtaa anafylaksiaan, joka on hengenvaarallinen sivuvaikutus ja vaatii välitöntä hoitoa. Adrenaliinipiikit epipen-kynän muodossa on ensimmäinen ja tärkein hoitokeino, kuten Jornal de Pediatrialehdessä julkaistussa tutkimuksessa vahvistetaan.

Anafylaksian oireisiin kuuluvat kurkun turvotuksesta johtuvat hengitysvaikeudet, verenpaineen aleneminen, sekavuus, huimaus, pyörtyminen ja tajunnanmenetys.

Mitä komplikaatioita äyriäisallergia voi aiheuttaa?

On tiettyjä sairauksia, joiden sairastaminen voi pahentaa huomattavasti ihmisen taipumusta anafylaktiseen shokkiin. Jos ihmisellä on esimerkiksi astma tai hän on joskus saanut allergisen reaktion äyriäisistä tai perheessä on esiintynyt aikaisemmin ruoka-allergian aiheuttamaa anafylaksiaa, voi tästä yliherkkyydestä todennäköisesti tulla hankalampi ongelma.

Tämän takia on äärimmäisen tärkeää lukea kaikkien ostettujen ruokien ainesosaluettelo. Sillä tavoin voit varmistaa, että ruoassa ei ole ristikontaminaatiota tai jäänteitä ainesosista, jotka voivat laukaista allergisen reaktion.

Mikäli sinulla on vakava äyriäisallergia, joudut ehkä pysymään kaukana mereneläviä prosessoivista ja valmistavista tehtaista. Äyriäisten haju tai valmistuksessa syntyvät höyryt voivat myös aiheuttaa haitallisia reaktioita.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Yhteys astman ja nuhan välillä

Äyriäisallergian hoito

Äyriäisallergian hoitamiseen ei ole tällä hetkellä täydellistä keinoa. Tämä ruoka-allergia on prosessi, joka kestää ilmestyessään todennäköisesti koko loppuelämän ajan.

Voit oikeastaan vain vältellä äyriäisten syömistä ja niiden valmistuksessa syntyvien höyryjen hengittämistä. Tämä toimii kuitenkin vain, mikäli sinulla on jo todettu äyriäisallergia.

Jos menet ravintolaan, varmista ruokalistasta, että se sisältää allergeeniluettelon. Sen avulla pystyt näkemään, mitkä ruoat sisältävät äyriäisiä ja mitkä eivät.

Lue ruokien ainesosaluettelo huolellisesti voidaksesi varmistaa, että ruokaa ei ole pakattu tai prosessoitu tehtaassa, jossa käsitellään myös mereneläviä. Jos näin on, on erittäin todennäköistä, että ruoka sisältää äyriäisten jäänteitä, jotka voivat olla vaarallisia terveydelle.

Lasten äyriäisallergia

Äyriäisallergian kehittyminen on yleisempää aikuisilla kuin lapsilla, vaikka lapsuudessa syntynyt allergia on myös mahdollista. Jos huomaat lapsen reagoivan negatiivisesti äyriäisten syömisen jälkeen, suosittelemme pitämään epipen-kynää mukana hätätapausten varalta. Tämä voi auttaa pelastamaan lapsen hengen estämällä anafylaktista shokkia tapahtumasta.

Huoltajien tulee tällaisessa tapauksessa olla erittäin huolellisia varmistaakseen, että lapsi ei syö äyriäisiä tai allergeenia sisältäviä ruokia. Jos lapsella kuitenkin ilmenee yliherkkyysoireita, kuten suun turvotusta, kutinaa tai tulehtumista ensimmäisellä syömiskerralla, on paras käydä ensiavussa.

Kuinka allergisia reaktioita voidaan ehkäistä?

Jos sinulla tai lapsella on äyriäisallergia, noudata näitä hyödyllisiä vinkkejä mahdollisen altistumisen ehkäisemiseksi.

Tarkista ruokien ainesosaluettelo

Varmista, että kaupasta ostetut ruokatuotteet eivät sisällä allergeeneja. Lue siis ruokien ainesosaluettelo tarkkaan. Tällä tavoin voit välttyä ongelmilta.

Ole varovainen ulkona syödessä

Ravintoloiden ruokalistalla on yleensä osio, jossa korostetaan ruokien mahdollisia allergeeneja. On kuitenkin aina hyvä kertoa tarjoilijalle allergiasta, jotta hän voi ryhtyä tarvittaviin ennakoiviin toimenpiteisiin ruokien ristikontaminaation välttämiseksi.

Some figure
Ulkona syödessä on tärkeää tarkistaa ravintolan ruokalistan allergeeniluettelo.

Ristikontaminaatio

Ruoka-allergioista kärsivät ihmiset voivat saada allergisen reaktion syömällä ruokaa, joka on valmistettu allergeenia sisältäneessä kulhossa tai samoja ruokailuvälineitä käyttämällä. Äyriäisiä ei siis tarvitse välttämättä syödä reaktion tai anafylaksian saamiseksi. Riittää, että ruoka on vain koskettanut samaa pintaa, jolla äyriäiset on valmistettu. Hygienian noudattaminen on siis äärimmäisen tärkeää.

Äyriäisallergia on ruokaan liittyvä ongelma

Kuten olemme jo todenneet, voi äyriäisallergia olla hengenvaarallinen, mikäli ennakoivia toimenpiteitä ei noudateta. Tämän takia on aina tärkeää lukea ruokien ainesosaluettelo ja käydä lääkärissä, mikäli uskot saaneesi allergisen reaktion.

Jos pelkosi pitävät paikkansa, muista pitää epipen-kynää aina mukana, mikäli sille tulee joskus tarvetta. Sen mukana pitäminen on tärkeää myös äyriäisallergiasta kärsivien lasten huoltajille, joiden täytyy varmistaa, että lapsi pysyy kaukana mahdollisista allergeeneista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hosjak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Sarinho E., Moura MG., Severe forms of food allergy. J Pediatr, 2017. 1: 53-59.
  • Wong L., Tham EH., Lee BW., An update on shellfish allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2019. 19 (3): 236-242.
  • Velazco-Benítez, C. “Epidemiología de la alergia alimentaria en la edad pediátrica.” Rev Gastrohnup 14.2 (2012): 62-5.
  • García Falcón, Manuel Enrique. “Papel de los probióticos en el tratamiento de alergias e intolerancias alimentarias.”
  • Borrego, J. Torres, JF Martínez Cuevas, and J. Tejero García. “Reactividad cruzada entre pescados y mariscos.” Allergologia et immunopathologia 31.3 (2003): 146-151.
  • Fernández Morales, Isidora, and María Ignacia Von Jentschykmakuc. “Abordaje nutricional en alergias alimentarias más prevalentes.” (2016).
  • Binaghi, María Julieta, et al. “Declaración de alérgenos y detección de trazas de leche, soja y huevo en alimentos de consumo frecuente por niños.” Actual. nutr (2017): 72-83.
  • Plaza-Martin, Ana María. “Alergia alimentaria en la edad pediátrica, conceptos actuales.” Anales de pediatría. Vol. 85. No. 1. Elsevier Doyma, 2016.
  • Blasco, Jaime Lozano, Sergio José Quevedo Teruel, and Mónica Piquer Gibert. “Alergia a frutos secos. Alergia a legumbres y frutas. Alergia a pescados y mariscos.”

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.