Logo image
Logo image

Yhteys astman ja nuhan välillä

3 minuuttia
On huomattu, että nuha ja astma ovat yhteydessä toisiinsa. Itse asiassa monet kokevat ne melkein samaan aikaan, ja lääkkeet joita lääkärit määräävät ovat melkein samoja, koska myös oireet ovat melko samanlaisia.
Yhteys astman ja nuhan välillä
Viimeisin päivitys: 01 helmikuuta, 2021

Lääketieteessä yhteys astman ja nuhan välillä on ollut tiedossa jo pitkään. Ei ole harvinaista, että astmaattinen potilas saa nuhan oireita keväällä ja päinvastoin, mutta mikä on tuo yhteys näiden kahden välillä? Joidenkin tutkijoiden mukaan se liittyy immuunijärjestelmään; toiset taas väittävät sen johtuvan hengitysteiden limakalvosta, joka on jaettu keuhkoputkien ja nenän välillä.

Mikä on nuha?

Nuha on nenän limakalvon tulehdus. Se voi reagoida erilaisiin etiologisiin aineisiin, mutta lopputulos on aina sen koon kasvu nesteiden ja tulehdussolujen kertymisen vuoksi, jotka kaikki perustuvat ulkoiseen aineeseen tai sisäiseen ärsykkeeseen.

Nuha voi olla joko tarttuvaa tai ei-tarttuvaa. Ensimmäisessä tapauksessa mikro-organismi tunkeutuu nenään ja tartuttaa sen; se voi olla joko virus tai bakteeri. Keho reagoi kolonisaatioon ja käynnistää puolustusnekanismin tunkeutuvan organismin karkottamiseksi. Tätä kutsutaan tulehdukseksi.

Yleisin ei-tarttuva nuha on jonkinlainen allergia, jota esiintyy enemmän astmaatikoilla. Ulkoinen tekijä, ei virus tai bakteerit, on hiukkanen, jonka immuunijärjestelmä tunnistaa vieraaksi, joten se kääntyy sitä vastaan. Siitepöly on yleinen allergian aiheuttaja.

Some figure
Nuha on nenän limakalvon tulehdus. Se voi johtua virus- ja bakteeri-infektioista tai ei-tarttuvista syistä.

Mikä on astma?

Bronkiaalinen astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdus, johon liittyy keuhkoputkien hyperreaktiivisuutta. Tämä tarkoittaa, että hengitystiet sulkeutuvat äkillisesti ja estävät normaalin ilmavirran tulehdusprosessin vuoksi.

Tämä tila on obstruktiivisten ja kroonisten hengitystiesairauksien luettelossa. Se kehittyy akuuttien jaksojen muodossa pitkällä aikavälillä. Tietyt aiheuttajat, kuten vilustuminen tai infektiot, ovat yleisempiä talvella. Talvi on usein astmaatikoille vaikeaa aikaa.

Lääkärit diagnosoivat astman yleensä varhaisessa iässä. Nämä lapset joko kokevat astmakohtauksia fyysisen suorituksen yhteydessä tai kun lämpötila laskee. Ensimmäiseksi lääkäri hoitaa heitä keuhkoputkia laajentavilla lääkkeillä arvioidakseen heidän tilanteensa. Mikäli kohtaus toistuu, he diagnosoivat astman.

Vakavuusaste ei ole aina sama eikä sen kehitys ole lineaarista. Joten on ihmisiä, joilla sairaus on lievä, ja he saavat kohtauksen vain kerran vuodessa, kun taas toiset kokevat lähes jatkuvaa hengenahdistusta.

Yhteys astman ja nuhan välillä: syyt

On monia erilaisia ​​selityksiä sille, miksi astmapotilaat kärsivät usein nuhasta. Arviot osoittavat, että jopa 75 % heistä käy läpi nenän limakalvojen tulehduksen. Päinvastoin niillä, joilla on diagnosoitu nuha, astmakohtauksia ilmenee noin 40 prosentilla tapauksista. Tutkitaanpa joitakin teorioita tämän yhteyden taustalta.

Ilmastointi

Yksi selitys sille, miksi nuhapotilailla on myös astma, on riittävän virtauksen puute nenän läpi. Limakalvotulehduksen vuoksi potilaat joutuvat hengittämään suun kautta. Se estää ilman kostutuksen ja lämmityksen.

Joten kun kylmä, kuiva ilma saavuttaa keuhkoputket, hengitystiet pyrkivät supistumaan, koska tällainen virtaus on tunnetusti haitallista. Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että keuhkoputkien supistuminen lisääntyy kylmässä, esimerkiksi talviurheilun ja talven aikana.

Limakalvot ovat yhteydessä toisiinsa

Tutkimukset ovat osoittaneet hengityselinten limakalvojen välisen yhteyden. On todennäköistä, että keuhkoputkien solut reagoivat, jos henkilö saa allergeeneja nenäänsä. Sitä vastoin nenän limakalvot kompensoivat liikaa, kun alempi hengitystie supistuu.

Osa kehon reaktioista johtuu hermokommunikaatiosta ja verisuonten reaktiivisuudesta. Tämä näyttää olevan fyysisen rasituksen aiheuttaman astman takana, joka johtuu adrenaliinin ja noradrenaliinin vapautumisesta.

Nämä välittäjäaineet yhdistävät nuhan ja astman aiheuttamalla verisuonten supistumisen. Supistuminen vähentää hengitysteiden limakalvojen verenkiertoa ja kykyä reagoida ulkoisiin tekijöihin.

Some figure
Astmaa sairastavilla henkilöillä on suuri todennäköisyys kärsiä nuhasta. Näiden kahden väliselle suhteelle on useita selityksiä.

Immuunijärjestelmä, nuha ja astma

Eosinofiilit ovat valkosoluja. Niillä on aivan erityinen rooli kehon allergisissa reaktioissa. Itse asiassa tutkijat ovat selvittäneet niiden tehtävän myös nuhan ja astman hoidossa.

Kaikilla näillä sairauksilla on samanlaisia toiminta mekanismeja, joten on järkevää olettaa, että ne aktivoivat kehon puolustusjärjestelmän samalla tavalla ja että niiden määrän lisääntyminen ​​on avainasemassa.

Tulehduksen aiheuttajat eivät myöskään ole staattisia, vaan liikkuvat verenkiertoelimistön avulla. Siten ne voivat siirtyä nenästä keuhkoputkiin.

Nuha ja astma: samanlaisia, mutta kuitenkin erilaisia

Voimme selittää nuhan ja astman välistä yhteyttä monilla erilaisilla teorioilla, mutta se ei tarkoita, että ne ovat sama asia. Hoitoon käytettävät lääkkeet ovat samankaltaisia, vaikka lähestymistapa on eri.

Lääkäreiden on ehdottomasti pystyttävä erottamaan ne toisistaan, jotta he voivat määrätä oikean hoitomuodon. Joka tapauksessa astmaattisten potilaiden on opittava hallitsemaan nuhakriisejä, koska he yleensä kärsivät niistä enemmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pérez-Marrero, N., R. Ortiz Rodrigo, and T. Rivera-Rodríguez. “Protocolo diagnóstico de la rinitis.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.91 (2019): 5379-5383.
  • Alonso, Andrea Trisán. “Prueba broncodilatadora.” Revista de asma 1.2 (2016).
  • DE LA VEGA, ADOLFO RODRÍGUEZ. “Etiopatogenia y clasificación del asma.” Revista Cubana de Medicina 1.4 (2019).
  • Vizuete, José Antonio Castillo, et al. “Rinitis, poliposis nasal y su relación con el asma.” Archivos de Bronconeumología 55.3 (2019): 146-155.
  • Lisboa, Carmen. “Hiperreactividad bronquial en el asma.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 42.1 (2017): 17-21.
  • Saranz, R. J., et al. “Mecanismos de la conexión nariz-pulmón.” Revista Methodo 2.1 (2017).
  • Drobnic, Franchek. “Asma inducida por el esfuerzo y deporte. Una puesta al día práctica.” Revista de asma 1.1 (2016).
  • Bunne, Joakim, et al. “Allergic sensitization associates differently to asthma, rhinitis and eczema during school ages.” (2017).
  • Siroux, Valérie, et al. “The asthma‐rhinitis multimorbidity is associated with IgE polysensitization in adolescents and adults.” Allergy 73.7 (2018): 1447-1458.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.