Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat

Vaikka tilastoja on tästä niukasti, tiedämme että ruoan lisäaineiden aiheuttamia allergioita on paljon. Ne voivat aiheuttaa jopa hengenvaarallisia puolustusreaktioita elimistössä.
Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat jäävät usein huomaamatta, koska ne sekoitetaan ruokaintoleransseihin. Nämä ovat kuitenkin kaksi erilaista ilmiötä, vaikka ne molemmat ovat peräisin ruoasta ja niillä on samankaltaiset oireet.

Ruokaintoleranssissa ruoansulatuskanava herkistyy, koska elimistö ei kykene sulattamaan ruokaa tai ruoan lisäainetta kunnolla. Ruoan lisäaineallergioissa, ja ruoka-allergioissa yleensäkin, immuunijärjestelmä reagoi ruokaan suhteettoman voimakkaasti. Tämä voi olla jopa hengenvaarallista.

Väestössä kiinnitetään yleensä enemmän huomiota ruoka-allergioihin kuin ruoan lisäaineiden aiheuttamiin allergioihin. Tämä johtuu siitä, että lisäaineita on useimmissa pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa ja niitä syövät eivät ole tietoisia niiden mahdollisista haitoista.

Ruoan lisäaineet

Ruoan lisäaineet ovat nimensä mukaisesti ruokaan jalostamisen aikana lisättyjä aineita. Ne parantavat muun muassa ruoan makua, koostumusta, väriä, tuoksua tai kestoa. Niitä lisätään ruokiin terveysviranomaisten hyväksynnän mukaisesti, ja lisätyt aineet mainitaan usein ruoan tuoteselosteessa.

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat johtuvat siitä, että elimistö tunnistaa nämä lisäaineet mahdollisesti vaarallisiksi. Se laukaisee puolustusreaktion lisäainetta vastaan aiheuttaen oireita, jotka vaihtelevat lievästä äärimmäisen vakaviin.

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiaoireet

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat voivat ilmetä ihottumana

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat ilmenevät yleensä hengitystie- tai iho-oireina. Vakavimmissa tapauksissa ne johtavat vaaralliseen, anafylaksiana tunnettuun reaktioon.

Ruoan lisäaineiden aiheuttamien allergioiden oireet voivat vaihdella, mutta tavallisimmat ovat hengitysteiden oireet, erityisesti astma ja nuha, sekä iho-oireet, pääosin nokkosihottuma ja muun tyyppiset ihottumat.

Kuten yllä mainittiin, oireet voivat kehittyä myös hengenvaaralliseksi anafylaktiseksi reaktioksi. Tämä tapahtuu äkillisesti ja rajusti, ja se johtuu histamiinin ja muiden aineiden voimakkaasta vapautumisesta elimistöön. Tämä supistaa hengitysteitä ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Tällä hetkellä tutkijat uskovat, että 5–10 % kroonisista nokkosihottumista johtuu ruoan lisäaineista. Lukema voi olla vielä suurempikin. Tällä hetkellä ongelman diagnosointia rajoittavat useat tekijät, mutta yleisesti ottaen intoleranssit tietyille ruoille voivat olla epäilyksiä herättävä merkki, joka allergialääkärin tulisi arvioida.

Joidenkin lisäaineiden mahdolliset riskit

Kaikki ruoan lisäaineet voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia, mutta joidenkin kohdalla tämä riski on muita suurempi. Näitä ovat:

 • Antioksidantit. Lääkärit ovat raportoineet nokkosihottumista ja atooppisista ihottumista, jotka johtuvat teollisia antioksidantteja sisältävien ruokien syömisestä. Harvoissa tapauksissa ne aiheuttavat keuhkoputkikouristuksia.
 • Rikkidioksidi ja sulfiitit. Jälkimmäiset voivat aiheuttaa hengitystieoireita kuten nuhaa tai astman pahenemista. Ne voivat aiheuttaa myös ihottumaa, nokkosihottumaa ja ruoansulatusongelmia.
 • Nitraatit ja nitriitit. Nämä voivat pahentaa atooppista ihottumaa ja johtaa vakaviin allergisiin reaktioihin.
 • Bentsoehappo ja bentsoaatit. Nämä lisäaineet ovat yleisimmin allergisten reaktioiden taustalla. Ne pahentavat atooppista ihottumaa ja astmaa, aiheuttavat nokkosihottumaa, päänsärkyä, migreeniä, keskittymisvaikeuksia ja ylivilkkautta.
 • Metyyliselluloosa. Tämä voi johtaa maha-suolikanavan oireisiin.
 • Gelatiini (E441). Tämä on hyytelöimisaine, joka voi aiheuttaa pahoja allergisia reaktioita.
 • Guarkumi ja traganttikumi. Ensimmäinen näistä voi aiheuttaa maha-suolikanavan ongelmia, kun taas jälkimmäinen voi pahentaa atooppista ihottumaa tai aiheuttaa nokkosihottumaa.
 • Mononatriumglutamaatti. Tämä voi aiheuttaa pahoja allergisia reaktioita.
 • Väriaineet. Nämä voivat aiheuttaa lieviä, keskivaikeita tai pahimmassa tapauksessa vaikeita allergisia reaktioita.

Hoidot

Pitkälle jalostetuissa ruoissa on paljon lisäaineita

Ruoan lisäaineiden aiheuttamat allergiat voi estää välttämällä niitä sisältäviä jalostettuja elintarvikkeita. Valitse sen sijaan tuoretta, lisäaineetonta ruokaa, jonka valmistuksessa (kasvatuksessa) ei ole käytetty myöskään hyönteismyrkkyjä.

Tällaisiin allergioihin ei ole tehokasta hoitoa – niiden eliminoiminen kokonaan ruokavaliosta onkin ainoa keino ehkäistä niitä. Tämä voi kuitenkin olla melko hankalaa, koska kaupoissa myydään nykyään paljon lisäaineita sisältäviä ruokia.

Tilannetta vaikeuttaa se, että lisäaineita ei mainita tuoteselosteessa aina nimeltä, vaan koodeina (E-koodit). Kuluttajan onkin tärkeää etsiä itse koodia vastaavan ainesosan nimi. Paras varotoimi on välttää teollisesti valmistettuja ruokia, kuten monia valmisruokia.

Mitä vähemmän prosessoitu elintarvike on, sitä vähemmän lisäaineita se sisältää. Paras ruokavalio on sellainen, jossa syödään vain tuoreita ja luonnollisia ruokia. Tämän lisäksi kannattaa välttää sellaisia elintarvikkeita, joiden ravintosisältöä ei ole selkeästi ilmaistu. Näissä tapauksissa kannattaa yksinkertaisesti vain jättää tuote ostamatta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa

Vanhempien kiire ei saisi vaikuttaa lasten ruokavalioon. Tässä artikkelissa katsomme yleisiä vanhempien tekemiä virheitä lasten ravitsemuksessa. • Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
 • Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food AdditivesFood Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
 • Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
 • Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.