Logo image
Logo image

Onko maahan pudonnut ruoka syömäkelpoista?

3 minuuttia
Maahan pudonnut ruoka voi joutua monien eri mikrobien saastuttamaksi. Vaikka osa niistä onkin haitattomia, voi osa puolestaan aiheuttaa tartuntoja. Mitä meidän tulee oikein tietää pysyäksemme turvassa näiltä mikrobeilta?
Onko maahan pudonnut ruoka syömäkelpoista?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On hyvin tavallista laittaa maahan pudonnut ruoka suuhun sen puhdistamisen tai kevyen puhaltamisen jälkeen. Olet varmasti kuullut viiden sekunnin säännöstä. Onko tämä menetelmä turvallinen vai aiheuttaako se riskin terveydelle?

Useat ihmiset ovat jossakin vaiheessa elämää kysyneet itseltään tämän kysymyksen. Haluammekin tässä artikkelissa kertoa, miksi mitään maahan pudonnutta ruokaa ei tulisi syödä.

Maassa on mikrobeita

Vaikka et ehkä pystykään näkemään niitä, maaperässä elää miljoonia mikrobeita. Jotkut ovat haitallisia ihmisille, kun taas toiset ovat täysin vaarattomia. Kun ruoka putoaa maahan, peittyy se näillä elävillä mikrobeilla.

Se luo siis täydellisen lisääntymisalustan erilaisille taudinaiheuttajille, jotka valloittavat ruoan pinnan. Jos syöt maahan pudonnutta ruokaa, altistat kehosi useille haitallisille aineille, jotka voivat aiheuttaa infektioita.

Tästä hyvä esimerkki on E.coli –bakteeri, jota tietyntyyppiset saastuneet lihat ja suolisto sisältävät. Tämän bakteerisuvun tietyt bakteerikannat laukaisevat vakavia suolistosairauksia, kuten tässä Brazilian Journal of Microbiology -lehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan.

Some figure
Maassa on mahdollisesti tartuntoja aiheuttavia mikrobeita. Tämän vuoksi maahan pudonneen ruoan syöminen voi johtaa suolistoinfektioihin.

Ruoan puhdistaminen vedellä ei riitä

Jos ruoka on pudonnut maahan, ennen sen syömistä monet ihmiset huuhtovat sen vedellä. Puhdaskaan vesi ei kuitenkaan kykene tuhoamaan ruoan pintaan päässeitä mahdollisia taudinaiheuttajia.

Ruoan puhdistaminen vedellä ei siis ole tehokas ratkaisu jo olemassa olevien bakteerien vähentämiseen. On totta, että vesi voi vähentää hieman hiiva- ja sienikantojen määrää. Se ei kuitenkaan tehoa muihin mikrobeihin, kuten tämä vuonna 2018 julkaistu tutkimus todistaa.

Lue myös: 5 yllättävää kodin bakteeripesää

Maahan pudonnut ruoka tulisi heittää pois

Jos pudotat maahan ruokaa, on se parasta heittää pois, ellei sitä ole tarkoitus valmistaa kuumassa lämpötilassa. Jos kuitenkin pudotat maahan esimerkiksi hedelmän kuorineen, voi sen tässä tapauksessa vain kuoria hyvin. Sen pitäisi riittää, kunhan varmistat, että kuoresta ei jää mitään jäänteitä hedelmään.

Suosittelemme sinua kuitenkin heittämään maahan pudonneen ruoan pois, varsinkin jos et ole varma siitä, kuinka puhdas maa on. Oman kodin lattialle pudonnut ruoka on eri asia kuin kadulla maahan pudonnut ruoka, kun pystyt takaamaan sen hygieenisyyden.

Elintarvikehygienian tärkeys

Ihmiset eivät useinkaan kiinnitä riittävästi huomiota elintarvikehygieniaan, mutta hyvän hygienian säilyttäminen ruoanlaitossa on sairauksien ehkäisyn kannalta elintärkeää. Yksinkertaiset toimet, kuten kylmäketjun katkeamattomuudesta tai ruoan riittävästä kypsentämisestä huolehtiminen voivat ehkäistä bakteerien kasvua.

Muussa tapauksessa saatat altistaa itsesi saastuneelle ruoalle, joka voi aiheuttaa muun muassa ruoansulatusongelmia tai muita vakavampia sairauksia. Suosittelemme sinua myös olemaan sekoittamatta raakoja ruoka-aineita kypsennettyyn ruokaan sekä käyttämään puhtaita työvälineitä eri ruokien käsittelyyn.

Oikeanlainen säilytys ja pakkaus on tärkeää bakteerien kasvun rajoittamiseksi. On myös syytä muistaa, että teollisuusmaissa esiintyy vuosittain lukuisia saastuneen ruoan syömisestä johtuvia kuolintapauksia. Tästä syystä johtuvien kuolintapausten lukumäärä on kuitenkin paljon korkeampi kehitysmaissa.

Onneksi monissa maissa on pääsy puhtaaseen veteen, mikä vähentää saastumisen riskiä. Tästä huolimatta ihmiset usein altistuvat elintarvikkeiden epäilyttäville hygieniatoimenpiteille, jotka voivat johtaa ruokamyrkytykseen.

Some figure
Maahan pudonneen ruoan syömisen välttelemisen lisäksi on tärkeää ylläpitää asianmukaista elintarvikehygieniaa. Tähän sisältyy muun muassa ruokien oikeanlainen säilyttäminen.

Lue myös: Vaikuttaako merenelävien kolesteroli veren rasva-arvoihin?

Maahan pudonnut ruoka: kannattaako sitä syödä?

Mikäli ruoka ei putoa oman kodin lattialle tai jos aiot kuumentaa sen läpikotaisin, suosittelemme sinua heittämään maahan pudonneen ruoan pois. Sillä tavoin et aiheuta riskiä terveydellesi syömällä mikrobeja, jotka voivat olla haitallisia keholle.

Sinun tulisi myös muistaa asianmukaisen elintarvikehygienian ylläpitämisen tärkeys. Näin varmistat, että terveytesi pysyy hyvänä. Huono hygienia ruoanlaitossa voi johtaa ruokamyrkytykseen ja se voi joissakin tapauksissa aiheuttaa vakavia ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gomes TAT., Elias WP., Scaletsky ICA., Guth BEC., et al., Diarrheagenic escherichia coli. Braz J Microbiol, 2016. 1: 3-30.
  • Nriagu J., Xi C., Siddique A., Vincent A., Shomar B., Influence of household water filters on bacteria growth and trace metals in tap water of doha, qatar. Sci Rep, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.