Logo image
Logo image

Tulisiko hedelmät syödä kuorineen vai ilman kuoria?

2 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, miksi hedelmät kannattaa syödä kuorineen ja kuinka se tehdään oikealla tavalla ilman hygieniariskejä.
Tulisiko hedelmät syödä kuorineen vai ilman kuoria?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmien kuoret ovat erittäin mielenkiintoisia elementtejä ravitsemuksellisesta näkökulmasta katsottuna. Jotkut asiantuntijat neuvovat, että hedelmiä ei pitäisi syödä kuorineen, koska ne saattavat sisältää raskasmetalleja tai haitallisia kemikaaleja. 

Kuori on kuitenkin täynnä ravintoaineita ja ainesosia, joita tarvitset pysyäksesi hyvässä kunnossa. Alla kerromme mitä nämä ravintoaineet ovat ja mihin toimenpiteisiin sinun tulee ryhtyä syödäksesi hedelmän kuorineen ilman, että aiheutat itsellesi terveyshaittaa.

Hedelmien kuoret sisältävät paljon kuituja

Hedelmien kuoret sisältävät huomattavan määrän kuitua. Kuidusta on apua paksusuolen syövän ehkäisemisessä, suolen toiminnan parantamisessa sekä muiden sairauksien riskin vähentämisessä.

Kuidun säännöllinen nauttiminen parantaa mikrobiston laatua ja monimuotoisuutta. Sillä voi myös olla positiivinen vaikutus moniin muihin kehontoimintoihin.

Riittävä määrä kuituja hidastaa ruoansulatusta ja sokerin imeytymistä. Se siis aiheuttaa alhaisemman insuliinihuipun ja vähemmän stressiä haimalle. Sen ehkäisymenetelmät ovat erittäin tervetulleita maailmassa, jossa diabeteksesta on tullut endeeminen tauti.

Some figure

Lue myös: 7 hedelmää ja vihannesta, jotka voivat auttaa pienentämään syövän riskiä

Hedelmien kuoret sisältävät myös ravintoaineita

Hedelmien kuoret sisältävät yleensä myös paljon vitamiineja ja mineraaleja ja niiden syöminen parantaa hivenaineiden saantia.

Joissakin kulttuureissa ja maissa kuoret paistetaan jotta niistä tulee syömäkelpoisia, tai niitä käytetään teen valmistamiseen mahdollistaen siten niiden sisältämien vitamiinien siirtymisen veteen. Tämä johtuu siitä, että monet hedelmien sisältämät vitamiinit ovat vesiliukoisia. Niillä on siis kyky siirtyä kuoresta kuumaan veteen. On siis melko yleistä käyttää sitrushedelmien kuoria salaatinkastikkeissa.

Jotkut hedelmät ovat puolestaan täynnä antioksidantteja. Kyseiset aineet ovat tärkeitä hapettumisen ja ikääntymisen ehkäisyssä sekä vapaiden radikaalien muodostumista vastaan taistelemisessa.

Antioksidanttien säännöllinen saaminen on välttämätöntä oikeanlaisen terveyden ylläpitämisen varmistamiseksi. Älä siis heitä pois hedelmien kuoria, sillä ne ovat erinomaisia antioksidanttien ja vitamiinien lähteitä.

Torjunta-aineiden riski

Kuorittujen hedelmien puolestapuhujat perustavat väitteensä kuorissa mahdollisesti oleviin kemikaaleihin. Ehkäistäksemme näiden aineiden syömistä, on tärkeää huuhdella hedelmä läpikotaisin ennen sen syömistä.

Huuhtele hedelmä siis hanan alla runsaalla vedellä ja hiero sitä hieman samalla. Sen pyyhkiminen kostealla liinalla voi myös riittää.

Asiantuntijat neuvovat raskaana olevia naisia välttämään hedelmien kuorten syömistä mahdollisen toksoplasmoosin aiheuttaman myrkytysriskin ehkäisemiseksi. Mikäli he haluavat syödä hedelmiä kuorineen, tulee heidän desinfioida hedelmä tuotteella, joka tappaa kaikki kuorissa mahdollisesti olevat bakteerit.

Toinen syy hedelmien läpikotaiseen huuhteluun ennen niiden syömistä on vahan poistaminen. Kyseistä ainetta käytetään tuotteen visuaalisen laadun parantamiseksi kaupassa ollessa. Vahaa lisätään yleensä aerosolilla hedelmien syötäväksi kelpaamattomiin kuoriin. On kuitenkin paras huuhtoa kaikki hedelmät ei-toivottujen kemikaalien syömisen ehkäisemiseksi.

On aina suositeltavaa valita ekologisia vaihtoehtoja supermarketeissa tai suurissa kauppaketjuissa myytävien hedelmien sijaan. Tällä tavalla saat huomattavasti puhtaampia ja terveellisempiä tuotteita, jotka sisältävät vähemmän kemikaaleja ja jotka ovat laadultaan parempia.

Some figure

Lue myös: Sisältääkö ruokasi torjunta-aineita?

Tulisiko hedelmät syödä kuorineen vai ilman kuoria: yhteenveto

Sinun tulisi aina kun mahdollista syödä hedelmät kuorineen. Hedelmien kuoret tarjoavat kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja, jotka ovat kehon oikeanlaisen toiminnan kannalta välttämättömiä aineita.

Hedelmät tulee kuitenkin puhdistaa ennen niiden syömistä, jotta voit ehkäistä ei-toivottujen kemikaalien kulutusta. Osta hedelmät luotettavista paikoista, jotka takaavat niiden laadun ja huuhtele ne vedellä ennen syömistä kuorissa olevien torjunta-aineiden vähentämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Mebdoua S., Lazli M., Ounane SM., Tellah S., et al., Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from algeria. Food Addit Contam, 2017. 10 (2): 91-98.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.