Logo image
Logo image

Ikääntyneiden terveys: mitkä tarpeet tulee huomioida?

3 minuuttia
Ikääntyneiden terveys riippuu pitkälti elämäntavoista. Kunnon ravitsemuksen, säännöllisen liikunnan ja positiivisen asenteen avulla tämä elämänvaihe voi olla yksi hedelmällisimmistä ja kiintoisimmista.
Ikääntyneiden terveys: mitkä tarpeet tulee huomioida?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ikääntyneiden terveys ansaitsee täyden huomiomme, sillä vanheneminen tuo usein mukanaan elimellisiä ja psyykkisiä ongelmia, jotka näkyvät eri tavoin jokaisessa ihmisessä. Valitettavasti näitä ongelmia ei aina ymmärretä eikä niihin puututa asianmukaisesti.

Laajalle levinneen käsityksen mukaan vanhuus merkitsee sairautta ja raihnaistumista. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla näin. Kyllä, ihminen menettää joitakin kykyjä vuosien myötä ja tiettyjen sairauksien riski kasvaa, mutta ikääntyneiden terveyden ei tarvitse olla ongelma. Hyvien arjen tottumusten noudattaminen on yksi ratkaisevista tekijöistä hyvän kunnon ja elämänlaadun ylläpitämisen kannalta ikääntyessä. Tämä on paras työkalu ajankulun vaikutusten hillitsemiseksi ja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ikääntyneiden terveys – mitkä ovat vanhusten perustarpeet

Ikääntyneen ihmisen olisi ensinnäkin hyvä käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa. Myös nämä kolme päätekijää tulee ottaa huomioon ikääntyneiden terveydenhoidossa:

  • Ravitsemus
  • Fyysinen kunto
  • Psykososiaalinen ulottuvuus

Kuten hyvin tiedät, ravitsemus on perustavanlaatuinen asia terveyden kannalta. Tasapainoisen ruokavalion noudattaminen on avainasia, erityisesti ikääntyessä. On myös ratkaisevan tärkeää pysyä fyysisesti aktiivisena, jotta toimintakyky pysyisi normaalina.

Psykososiaalinen ulottuvuus säätelee pitkälti terveiden elämäntapojen omaksumista tässä elämänvaiheessa. Ihanteellisesti ikääntynyt henkilö pitää huolta itsestään, mutta tämä on mahdollista vain kun sen tekemiseen on riittävästi motivaatiota ja itseluottamusta.

Some figure
Ikääntyneiden tulisi käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa.

Lue lisää: Auta iäkästä ihmistä selviytymään sairaudesta

Ikääntyneiden terveys: ravitsemus

Ikääntyessä ihmisen on yleensä jossain vaiheessa muutettava ruokailutottumuksiaan. Joitakin merkkejä, jotka viittaavat sen tekemisen tarpeeseen, ovat:

  • Suolen toiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka voivat ilmetä toistuvana ummetuksena tai ripulina
  • Kehoon alkaa kertyä rasvaa
  • Paino tai lihasmassa hupenee

Ei ole mitään yhtä tiettyä ruokavaliota kaikille ikääntyneille. Ihmisten on omaksuttava terveellinen ruokavalio jokaisessa elämänvaiheessa, mutta aivan erityisesti vanhetessa ainoana rajoituksena on jokin sairaus, joka rajoittaa ruokavaliota.

Kaatumisten ehkäisy

Kaatuminen on tavallista vanhemmilla ihmisillä ja se on yksi niistä asioista, joka johtaa nopeampaan raihnaisuuteen ja riippuvuuteen muista ihmisistä. Tästä syystä kaatumisia on pyrittävä välttämään kaikin keinoin. Yksi avainasioista on ehkäistä lihasmassan hupenemista säännöllisellä liikunnalla; painonnosto on hyvä laji tähän.

Lisäksi ympäristö on mukautettava ikääntyneen tarpeisiin. Voit esimerkiksi asentaa valokatkaisimet lähelle sänkyä ja pyrkiä välttämään liikkumista pimeässä. Nosta myös kaikki esineet pois lattialta ja kiinnitä lattiamatot helpottaaksesi pääsemistä henkilökohtaisiin tavaroihin. Henkilön, jolla on huono tasapaino, tulee käyttää omiin tarpeisiin sopivia jalkineita.

Lue lisää: Missä iässä alamme ikääntyä?

Some figure
Ikääntyessä iho ohenee ja tarvitsee erityistä huolenpitoa, jotta se ei kärsisi patologisesti ajan kulumisen vaikutuksista.

Ihonhoito

Vanhemman ihmisen iho on ohuempi ja kuivempi, mistä syystä se on hauraampi ja vähemmän kimmoisa. Yleisesti ottaen iäkkäämmän henkilön tulisi ylläpitää kunnon hygieniaa, mieluiten neutraalin saippuan avulla, sekä käyttää aurinkorasvaa ja välttää pitkäaikaista altistusta auringolle. Lisäksi tällaisen henkilön tulisi käyttää puuvillaisia vaatteita ja juoda ainakin noin litra vettä päivässä.

Kiinnitä erityistä huomiota liikuntarajoitteisen vanhuksen ihoon. On erittäin tärkeää auttaa häntä vaihtamaan asentoa useasti, vähintään kahden tai kolmen tunnin välein. Lisäksi on erittäin tärkeää pitää hänen ihonsa kosteutettuna.

Ikääntyneen psyykkinen ja kognitiivinen terveys

Ikääntyneiden on yleensä tehtävä muutoksia elämäntapoihinsa. Sen saavuttamiseksi heidän on asetettava saavutettavissa olevia tavoitteita ja päämääriä, jotka vastaavat heidän mieltymyksiään, kiinnostuksen kohteitaan ja tarpeitaan. Passiivisuus ja eristäytyminen voivat helposti aiheuttaa masennusta.

Tästä syystä ikääntyneiden on erittäin tärkeää ylläpitää aktiivista sosiaalista elämää. Lisäksi voi olla tarpeen oppia pyytämään ja vastaanottamaan apua tässä elämänvaiheessa tuntematta itseään hyödyttömäksi tai taakaksi muille. Ikääntyneen kannattaa myös osallistua aktiviteetteihin, joissa hän voi auttaa muita, sillä se lisää tyytyväisyyttä itseen.

Vanhuuteen liittyy yli 100 erilaista dementiatyyppiä, ja paras tapa ehkäistä niitä on ylläpitää säännöllistä fyysistä ja älyllistä aktiivisuutta. Tupakkaa ja alkoholia tulisi pyrkiä välttämään.

Kuten näet, ikääntyessä tärkein vastalääke terveysongelmille on löytää keino nauttia elämästä.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Vassallo, C., & Sellanes, M. (2001). La salud en la tercera edad. Argentina: Secretaria de la tercera edad, 2-127.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.