Mitä tarkoittaa ristikontaminaatio?

Ristikontaminaatio on yksi yleisimmistä ruokaperäisten sairauksien syistä. Mistä siinä on kyse ja kuinka se voidaan välttää? Opi aiheesta kaikki tästä artikkelista.
Mitä tarkoittaa ristikontaminaatio?
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Ristikontaminaatio on yksi yleisimmistä ruokaperäisten sairauksien aiheuttajista. Mutta kuinka se tapahtuu? Tämän päivän artikkelissa kerromme aiheesta kaiken tarpeellisen.

Yksi merkittävimmistä syistä ruokaperäisten sairauksien kehittymiseen on elintarvikkeiden kehno käsittely. Muun muassa säilytys, kypsentäminen, raaka-aineiden peseminen ja keittiövälineiden hygienia ovat ratkaisevia tekijöitä mahdollisen ruokamyrkytyksen puhkeamisen kannalta.

Kun ruoan valmistusta, säilytystä ja varastointia ei hoideta asianmukaisesti, kontaminaation riski kasvaa.

Mitä on ristikontaminaatio?

Ristikontaminaatiosta on kyse silloin, kun biologiset, fyysiset tai kemialliset epäpuhtaudet siirtyvät saastuneesta elintarvikkeesta puhtaaseen elintarvikkeeseen.

Biologisiin epäpuhtauksiin kuuluvat bakteerit, virukset ja sienet, kun taas fyysisiin epäpuhtauksiin voivat kuulua teräsvillan-, lasin- ja muovinpalaset tai hiukset. Kemiallisia epäpuhtauksia puolestaan voivat olla lannoite-, hyönteismyrkky- ja desinfiointiainejäämät ja niin edelleen.

Ristikontaminaation välttämiseksi ruoka on säilöttävä oikein
Ristikontaminaatiota ilmenee silloin, kun jonkin elintarvikkeen epäpuhtaudet saastuttavat toisen, puhtaan elintarvikkeen.

Suora ristikontaminaatio

Tässä tapauksessa elintarvikkeen epäpuhtaudet pääsevät suoraan kontaktiin puhtaan elintarvikkeen kanssa. Esimerkiksi jokin ruoka, jota ei ole kunnolla puhdistettu, pääsee kosketuksiin puhtaan ruoan kanssa. Näin voi tapahtua vaikka silloin, kun saastunut tomaatti sekoitetaan puhtaiden salaattiainesten joukkoon.

Suoraa ristikontaminaatiota tapahtuu myös silloin, kun ruoka säilötään väärin jääkaappiin ja syömävalmiit tuotteet joutuvat kosketuksiin raakojen tuotteiden kanssa.

Epäsuora ristikontaminaatio

Tämä tapahtuu silloin, kun epäpuhtaudet kulkeutuvat elintarvikkeesta toiseen kolmannen tekijän välityksellä, esimerkiksi veitsen, leikkuulaudan, muun keittiövälineen tai jopa käsien kautta. Selkeä esimerkki tästä on veitsi, jolla on ensin leikattu raakaa lihaa ja sitten piirakkaa.

Huomioitavaa ruoan käsittelyssä

Kunnollinen hygienia keittiössä, esimerkiksi keittiövälineiden, ruokailuvälineiden ja muiden vastaavien osalta, on ratkaisevan tärkeää ristikontaminaation välttämiseksi. Hygienialla tarkoitamme yleistä puhtaanapitoa ja kaikkien työtasojen ja -välineiden puhdistamista. Eli:

 • Poista pinnoilta näkyvä lika (esimerkiksi ruoantähteet) vedellä, pesuaineilla, harjoilla yms.
 • Desinfioi pois mikro-organismit kemikaaleilla, kuten desinfiointiaineilla, ja kuumalla vedellä. Pidä mielessä, että desinfiointi ei korvaa puhdistusta; se tehoaa itse asiassa vain sellaisiin esineisiin, jotka on ensin pesty.
 • Aloita likaisimmasta ja etene kohti puhtainta.
Ristikontaminaatio voidaan välttää muun muassa elintarvikkeiden huolellisella pesulla
Ristikontaminaation välttämiseksi on huolehdittava kunnollisesta elintarvikkeiden ja keittiön hygieniasta, erityisesti ruoankäsittelyyn tarkoitetuilla pinnoilla.

Ristikontaminaation välttäminen

Huomioi kaikki seuraavat toimenpiteet riskin pienentämiseksi:

 • Pidä puhdistus- ja desinfiointiaineet niille varatussa paikassa poissa ruoan lähettyviltä.
 • Puhdista keittiön työtasot aika ajoin kuumalla vedellä ja pesuaineilla, äläkä koskaan anna lemmikkieläinten hyppiä niiden päälle.
 • Käytä talouspaperia pintojen puhdistamiseen. Kun käytät keittiöpyyhkeitä tai tiskirättejä, muista hyvä hygienia ja vaihda ne tarvittaessa uuteen.
 • Huuhtele desinfioidut pinnat ja välineet poistaaksesi niistä kokonaan mahdolliset desinfiointiaineiden jäämät. Älä käytä pesuainetta ja valkaisuainetta yhdessä, sillä pesuaine inaktivoi valkaisuaineen ja tämä heikentää sen desinfioivaa tehoa.
 • Ruokaa valmistaessasi varmista, että käytettävät välineet ja laitteet ovat puhtaita ja kunnolla desinfioitu.
 • Kun olet käsitellyt raakoja elintarvikkeita, ja ennen kypsennettyjen tuotteiden käsittelyä, puhdista ja desinfioi kaikki keittiövälineet, laitteet ja pöydät.
 • Peitä ruoka muovikelmulla tai laita se ilmatiiviiseen pussiin tai astiaan ennen kuin säilöt sen jääkaappiin.
 • Laita raa’at elintarvikkeet jääkaapin alaosaan, jotta niiden mehu ei saastuta syömävalmiita ruokia.
 • Suojaa mahdolliset haavat tai ihovauriot vedenkestävillä laastareilla ja hoida niitä antiseptisellä aineella. Älä myöskään laita ruokaa, jos olet sairaana tai sinulla on ihotulehdus.
 • Pese kätesi saippualla ja vedellä ennen ruoanlaittoa, sen aikana ja sen jälkeen. Tee niin myös aina kun käsittelet raakoja elintarvikkeita, vessakäynnin jälkeen ja kemikaalituotteiden käsittelyn jälkeen.

Huomioitavaa

Kontaminaatiota voi tapahtua monessa vaiheessa, ja on lähes mahdotonta huomata milloin jokin osa ruoasta on saastunut. Jos kuitenkin otat kaikki yllä mainitut asiat huomioon ruoan käsittelyssä, vähennät varmasti ruokamyrkytyksen riskiä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää

Vaikka listerioosi raskauden aikana on harvinainen tauti, sitä tulisi pyrkiä ehkäisemään tietyillä toimenpiteillä. Lue vinkit tästä artikkelista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.