Logo image
Logo image

Atooppinen iho: mikä se on ja mistä se johtuu?

3 minuuttia
Atooppinen iho aiheuttaa kutinaa ja punoitusta, joihin usein liittyy erilaisia ihovaurioita. Se on erittäin ärsyttävä ongelma, mutta on olemassa toimenpiteitä, joilla oireita voi hallita.
Atooppinen iho: mikä se on ja mistä se johtuu?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Atooppinen iho, jota kutsutaan myös atooppiseksi ihottumaksi, on krooninen tulehduksellinen ihosairaus. Sille on ominaista voimakas kutina ja dermatologinen punoitus. Se pahenee usein hetkittäin, etenkin talvikuukausien aikana.

Atooppinen iho on melko yleinen sairaus. Asiantuntijat arvioivat, että se vaikuttaa noin 20 %:iin lapsista ja noin 3 %:iin aikuisista. Viime vuosikymmeninä tämän ongelman esiintyvyys on lisääntynyt huomattavasti.

Vaikuttaa siltä, ​​että tämä lisääntyminen liittyy ilmaston saastumiseen ja tämän päivän elämäntyyliin, koska stressi on yksi sitä pahentavista tekijöistä. Siksi tässä artikkelissa selitämme, mitä se on, miksi se puhkeaa ja mitä tehdä, jos kärsit siitä.

Mikä on atooppinen iho?

Kuten olemme jo maininneet, se on tulehduksellinen ihosairaus. Taustalla on dermiksen ja orvaskeden kuivuminen, joka aiheuttaa kutinaa ja epämukavuutta. Naarmuuntuessaan iho ärsyyntyy erittäin helposti, punoittaa ja usein hilseilee.

Atooppisen dermatiitin kutina voi muuttua erittäin epämiellyttäväksi ja estää kunnollisen levon. Seurauksena on, että siihen voi liittyä jopa mielialan vaihteluita ja ärtyneisyyttä. Imeväisillä se liittyy tyypilliseen persoonallisuustyyppiin: he ovat hermostuneita ja heidän on vaikea rauhoittua.

On huomattava, että se on paljon yleisempi lapsilla ja ilmaantuu yleensä ennen 5 vuoden ikää. Sitä esiintyy erityisesti niveltaipeissa, kuten polvitaipeissa, kyynärtaipeissa ja pakaroissa. Se vaikuttaa yleensä myös kasvoihin. Aikuisilla atooppinen ihottuma ilmenee samoissa kehonosissa, mutta ihottuma ei yleensä ole yhtä voimakasta.

Atooppisesta ihosta kärsivillä on yleensä muita siihen liittyviä ongelmia, kuten astma, nuha tai allerginen sidekalvontulehdus. Lisäksi taudinpurkauksia esiintyy yleensä talvella, koska kylmä ilma ja kosteuden puute lisäävät ihon kuivuutta.

Some figure
Atooppinen ihottuma on yleisempää lapsuudessa.

Lue myös: Atooppinen ja seborrooinen ihottuma: mitä eroa niillä on?

Atooppisen ihottuman syyt

Tutkijat katsovat, että atooppisella iholla on monitekijäinen etiologia. Joillakin ihmisillä on vahva geneettinen taipumus kärsiä siitä. Eli jos suvussa on ollut atooppista ihottumaa, allergiaa tai astmaa, se ilmaantuu todennäköisemmin myös seuraaville sukupolville.

Ympäristötekijöillä, allergioilla ja ruokavaliolla on kuitenkin myös merkitystä. Haluamme korostaa erityisesti ilmaston vaikutusta, sillä kylmyys ja ilmaston saasteet näyttävät pahentavan tätä tautia huomattavasti.

Toisaalta on muitakin riskitekijöitä, kuten sukupuoli ja ikä. Naiset kärsivät todennäköisemmin atooppisesta ihosta. Ja jos nainen tulee raskaaksi vanhempana, vauva kärsii siitä todennäköisemmin.

Jotkut tautipurkaukset voivat johtua ruoka-aineallergioista. Loppujen lopuksi mekanismi on sama, iho ei pysty ylläpitämään riittävää kosteustasapainoa, mutta taudin laukaiseva tekijä löytyy usein ruokavaliosta.

Some figure
Atooppinen ihottuma on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Lue myös: Miten ekseema ja stressi liittyvät toisiinsa?

Kuinka atooppista ihoa hoidetaan?

Tärkeintä on aina kysyä ihotautilääkäriltä. Atooppinen iho on herkkä tila ja sille on olemassa tiettyjä hygieniatuotteita. Siksi on aina parasta, että kysyt lääkäriltä neuvoa ihonhoitoon liittyen.

On tärkeää pitää iho aina kosteutettuna ja välttää naarmuuntumista, sillä se aiheuttaa enemmän vaurioita ja ärsyttää ihoa entisestään. Kosteuttamiseen on useita yksinkertaisia ​​vinkkejä, jotka voivat auttaa:

  • Yritä välttää erittäin kuumaa vettä. Ihanteellisinta on käydä lyhyessä suihkussa käyttäen haaleaa vettä.
  • Käytä ihotautilääkärin suosittelemia suihkugeelejä ja saippuoita.
  • Kosteuta ihoa usein erityisellä atooppiselle iholle tarkoitetulla voiteella.
  • Talvella yritä pysyä poissa kylmästä. Kun lämmität kotia talvella, käytä myös ilmankostuttimia, jotta ympäristö ei ole liian kuiva.
  • Valitse vaatteesi viisaasti. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, ovat pehmeämpiä kuin synteettiset kankaat. On tärkeää, että pyjamat ja lakanat valmistetaan näistä kankaista.

Atooppinen ihottuma voi olla erittäin epämiellyttävä ongelma. Tästä syystä on tärkeää noudattaa kaikkia asiantuntijan suosittelemia neuvoja ja siten hallita oireita oikein. Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, se oireita voidaan hallita tehokkaasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Qué es la Piel Atópica y la Dermatitis Atópica | Bioderma. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.bioderma.es/tu-piel/piel-atopica
  • Dermatitis atópica (eczema atópico) Eczema Symptoms & Treatment. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/sp-eczema-atopic-dermatitis
  • Reynés Manzur, José Nicolás. “Primer Consenso sobre Diagnóstico y Tratamiento de Dermatitis Atópica.” (2019).
  • Ramírez, C., and S. E. Jacob. “Dermatitis de manos.” Actas Dermo-Sifiliográficas 97.6 (2006): 363-373.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.