5 tapaa hoitaa ihoa raa'alla perunalla

Samoin kuin kurkku, myös raaka peruna sisältää runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia, jotka ovat avuksi tulehtuneisuuden ja tummien silmänalusten lievittämisessä.
5 tapaa hoitaa ihoa raa'alla perunalla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Peruna on monipuolinen kasvi. Et ehkä ole aiemmin ajatellut raakaa perunaa varsinaisena ihonhoidon supertuotteena, vai kuinka?

Sitä se kuitenkin on, sillä peruna on loistava raaka-aine, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla kauneudenhoidossa. Kun jokin luonnontuote toimii hyvänä hoitona, tilaisuuteen kannattaa aina tarttua, ja tällä kertaa haluammekin kertoa perunan erinomaisista vaikutuksista ihon kunnon parantamisessa.

Saatat tietää jo entuudestaan, että perunassa on runsaasti tärkkelystä, joka on hyvin ravinteikasta sekä sisältää suuren määrän hiilihydraatteja ja C-vitamiinia.

Viime vuosina perunan hyötyjä kauneudenhoidossa on tutkittu syvällisesti, ja tämä onkin tuote, jonka avulla päivittäistä rutiinia voidaan helposti tehostaa luonnollisesti ja täysin ilman kemikaaleja.

Olemme varmoja, että seuraavaksi jakamamme tieto tulee hyödyttämään sinua yhtä paljon kuin se on kiintoisaakin – jatka siis lukemista, ja saat tietää kuinka voit käyttää raakaa perunaa viidellä kätevällä tavalla ihonhoidon tehostamiseksi.

1. Heitä hyvästit tummille silmänalusille

Olet varmasti jo kokeillutkin klassista kurkkuhoitoa silmänalusille, jotta voisit vähentää alueen tulehtuneisuutta ja tummuutta. Kyseessä on tunnettu luonnollinen hoito tähän yleiseen pulmaan.

Mitä tulee silmien herkän ihon verenkierron edistämiseen, tähän tarkoitukseen käyvät mitkä tahansa tuotteet, joissa on runsaasti antioksidantteja ja C-vitamiinia.

Raaka peruna on loistava apu tässä mielessä, sillä se stimuloi verenkiertoa sekä vähentää niiden hyvin pienten verisuonten laajentumista, joita tällä alueella on runsaasti.

Seuraavassa kerromme, kuinka tämä yksinkertainen hoito toteutetaan.

Mitä tähän tarvitaan?

 • 1 pieni raaka peruna, tai puolikas isommasta perunasta
 • 2 nenäliinaa
 • tehosekoitin

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Kuori peruna ja pilko pieniksi palasiksi.
 • Muhenna palat tehosekoittimessa.
 • Laita hiukan raa’asta perunasta valmistamaasi tahnaa molempaan nenäliinaan.
 • Laita tahnaa sitten tummille silmänalusille, ja anna sen vaikuttaa 15-20 minuutin ajan.

Tulet huomaamaan, etä vaikutukset ovat loistavat!

2. Poista kasvojen täpliä perunan avulla

maksaläiskät kasvoilla

Yksi kaikkein parhaiten tunnetuista raa’an perunan hyveistä on sen kyky vähentää kasvon täplien näkyvyyttä, jos ne ovat ikääntymiseen liittyviä.

Paina siis mieleesi seuraavat yksinkertaiset ohjeet ja kokeile!

Mitä tähän tarvitaan?

Kuinka tämä hoito valmistetaan?

 • Ensimmäiseksi sinun tulee raastaa raaka peruna ohuiksi suikaleiksi.
 • Tee sitten sama kurkun kanssa.
 • Sekoita nämä kaksi ainesta kulhossa, ja laita sekaan ruokalusikallinen omenaviinietikkaa.
 • Sekoita hyvin.
 • Laita sitten puuvillavanulla seosta kasvoillesi naamion tapaan, ja anna sen olla 15-20 minuutin ajan.
 • Kun tämä aika on kulunut, huuhtele ihosi kunnolla lämpimällä vedellä.

3. Torju perunalla ihon ennenaikaista ikääntymistä

kuoritut perunat

Sellaiset tekijät kuten altistuminen auringolle, ihon kuivuminen ja kosteutuksen puute ihon orvaskedessä ovat kaikki asioita, jotka tulevat nopeuttamaan kasvojesi ihon ikääntymisen prosessia. Tämä vaikutus voidaan kuitenkin helposti saada lievittymään perunan avulla.

Sinun tarvitsee vain antaa itsellesi pientä hierontaa, jossa käytät viipaletta raakaa perunaa. Seuraavassa kerromme, kuinka kyseinen hoito tapahtuu.

Mitä tähän tarvitaan?

 • 1 viipale perunaa, jonka paksuus on noin 2,5 cm

Kuinka tämä hoito toteutetaan?

 • Seuraava hoito on parasta tehdä illalla. Ensimmäiseksi sinun tulee pestä kasvosi hyvin.
 • Seuraavaksi tee sitten hierontaa pyörivin liikkein käyttämällä perunaviipaletta, ja kata koko kasvojesi iho.
 • Tämän jälkeen huuhtele ihosi lämpimällä vedellä, ja laita sitten tavallista kosteusvoidettasi. Tämä on hyvin helppo tapa hoitaa ihoa tehokkaasti!

4. Poista perunalla aknea ja näppylöitä

Raaka peruna sisältää runsaasti C-vitamiinia, kaliumia, kuparia ja rikkiä, jotka ovat tärkeitä tekijöitä, mikäli haluat puhdistaa ihoasi syvältä. Ne poistavat myrkyllisiä aineita sekä vähentävät aknea ja näppylöitä.

Raa’alla perunalla on siten mahtavat vaikutukset tämänkin ongelman hoidossa, ja kannattaa käyttää perunaa joka ilta, jotta voisit kohentaa ihosi kuntoa helposti.

Mitä tähän tarvitaan?

 • 1 viipale perunaa, jonka paksuus on noin 2,5 cm

Kuinka tämä hoito valmistetaan?

Kyseessä on sama hoito kuin yllä oleva ikääntyvää ihoa koskeva, mutta sen sijasta että huuhtelisit ihosi hieronnan jälkeen, annat perunan tässä tapauksessa vaikuttaa yön yli.

Seuraa näitä ohjeita:

 • Ensimmäiseksi sinun tulee pestä kasvosi kunnolla sekä poistaa kaikki rasva ja meikki.
 • Seuraavaksi sitten käytä perunaviipaletta hieroaksesi ihoasi koko kasvojen alueelta.
 • Anna perunan vaikuttaa koko yön yli, ja sitten seuraavana aamuna suorita normaalit päivittäiset puhdistusrutiinisi.

5. Ihoa kirkastava perunahoito

sileä iho

Jos olet uupunut pitkän päivän jälkeen, jos yösi on ollut huono tai mikäli sinulla on yksinkertaisesti stressiä, kasvosi saattavat menettää kirkkauttaan. Siten voit näyttää vuosia vanhemmalta kuin mikä todellinen ikäsi on.

Jotta voisit torjua tätä ilmiötä, ratkaisu on juoda hiukan enemmän vettä, levätä paremmin sekä syödä sellaisia ruokia, joilla on nestettä poistava vaikutus. Ota myös muistiin tämä helppo hoito, joka perustuu raa’an perunan ihon kuntoa kohentavaan vaikutukseen. Tulet varmasti rakastamaan sitä, joten kokeile!

Mitä tähän tarvitaan?

 • 1 pieni, kuorittu peruna
 • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua

Miten tämä hoito valmistetaan?

 • Ensimmäiseksi sinun tulee raastaa peruna hyvin ohuiksi suikaleiksi.
 • Laita sitten raastettu peruna kulhoon, ja sekoita mukaan ruokalusikallinen sitruunamehua.
 • Laita seosta kasvoille iltaisin puuvillavanun avulla, ja levitä sitä kuten laittaisit ihollesi naamion.
 • Anna olla 15-20 minuutin ajan.
 • Huuhtele lopuksi ihosi lämpimällä vedellä.

Oletko valmis kokeilemaan näitä vinkkejä käytännössä? Tartu tilaisuuteen ja ota raaka peruna osaksi kauneudenhoidon rutiinejasi – helppoa, halpaa ja tehokasta!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa

Meillä kaikilla on tapoja, jotka voivat vahingoittaa kehoamme. Tässä artikkelissa katsomme päivittäin tekemiämme asioita, jotka vanhentavat ihoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tudela, J. A., Espín, J. C., & Gil, M. I. (2002). Vitamin C retention in fresh-cut potatoes. Postharvest Biology and Technology. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(02)00002-9
 • Teow, C. C., Truong, V. Den, McFeeters, R. F., Thompson, R. L., Pecota, K. V., & Yencho, G. C. (2007). Antioxidant activities, phenolic and β-carotene contents of sweet potato genotypes with varying flesh colours. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.033
 • Kenny, O. M., McCarthy, C. M., Brunton, N. P., Hossain, M. B., Rai, D. K., Collins, S. G., … O’Brien, N. M. (2013). Anti-inflammatory properties of potato glycoalkaloids in stimulated Jurkat and Raw 264.7 mouse macrophages. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2013.02.006

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.