Vaalentavat ihovoiteet: kuinka niitä käytetään?

Pigmenttiläiskät ja muut ihon kauneusvirheet ovat ärsyttävä esteettinen pulma, josta enin osa ihmisistä kärsii. Onneksi niitä voi häivyttää huomattavasti vaalentavilla ihovoiteilla. Haluatko tietää lisää? Siinä tapauksessa jatka lukemista!
Vaalentavat ihovoiteet: kuinka niitä käytetään?

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2022

Ihon pigmenttiläiskät ovat yksi pelätyimmistä esteettisistä ongelmista. Valitettavasti altistuminen auringolle, ikääntyminen, hormonihäiriöt ja monet muut tekijät lisäävät ihon värivirheiden todennäköisyyttä. Tästä johtuen yhä useampi ihminen valitsee vaalentavat ihovoiteet.

Näissä tuotteissa on ainesosia, jotka häivyttävät ihon kauneusvirheitä ja tekevät ihosta nuorekkaamman ja tasaisemman näköisen. Hyvien tulosten saaminen edellyttää kuitenkin sitä, että näitä tuotteita osataan käyttää oikein.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka otat vaalentavat ihovoiteet osaksi kauneudenhoitorutiiniasi.

Mitä vaalentavat ihovoiteet ovat?

Vaalentavat ihovoiteet häivyttävät pigmenttiläiskiä
Vaalentavat ihovoiteet sisältävät ainesosia, jotka häivyttävät ihon pigmenttiläiskiä.

Vaalentavat ihovoiteet ovat kosmetiikkatuotteita, jotka auttavat häivyttämään tai hävittämään kokonaan pigmenttiläiskiä iholta. Niiden vaikuttavat ainesosat tuhoavat alueella olevan melaniinin ja stimuloivat samalla solujen uudistumista ja ihon kosteutusta.

NHS Foundation Trust -säätiön artikkelin mukaan ne voivat sisältää yhdistelmän eri lääkeaineita, joista yleisimmät ovat hydrokinoni, retinoidit ja kortikosteroidit. Jokainen ainesosa vaikuttaa ihoon eri tavoin.

Katsotaan tätä tarkemmin:

  • Hydrokinoni: Tämä ainesosa auttaa estämään melanosyyttien eli pigmenttisolujen liikatuotantoa.
  • Retinoidit, kuten tretinoiini tai retinoiinihappo, auttavat stimuloimaan ihosolujen uudistumista. Lisäksi ne auttavat hydrokinonia läpäisemään ihon.
  • Kortikosteroidit auttavat vähentämään ja ehkäisemään ihon tulehdusta. Yleisin näistä on hydrokortisoni.

Mainittujen ainesosien lisäksi vaalentavat ihovoiteet voivat sisältää C-vitamiinia, kojihappoa, adapaleenigeeliä, joka on myöskin retinoidi, tai atselaiinihappoa. Jotkut niistä sisältävät jopa kasviuutteita kuten sianpuolukkaa, arbutiinia, lakritsia, kamomillaa tai mulperinmarjaa.

Kuinka vaalentavia ihovoiteita käytetään?

Ensiksi on tärkeää pitää mielessä, että vaalentavat ihovoiteet eivät ole pikaratkaisu ihon värivirheisiin; niiden hoitaminen on itse asiassa aikaa vievä haaste. Käänny mieluiten ihotautilääkärin puoleen selvittääksesi, mitkä ovat parhaat hoitomuodot juuri sinulle.

Yksi tärkeä tekijä hyvien tulosten saamisessa on näiden tuotteiden johdonmukainen käyttö. Vaikutukset alkavat yleensä näkyä 6-12 kuukauden kuluttua käytön aloittamisesta, ja näitä voiteita tulisi käyttää joka päivä.

Kuinka niitä käytetään?

  • Levitä ohut kerros voidetta pigmenttiläiskän päälle. Tämä tulisi tehdä iltaisin, aina kuitenkin ihotautilääkärin ohjeiden mukaisesti.
  • Kädet tulisi pestä hyvin ennen ja jälkeen käytön sekä välttää ihokontaktia muiden ihmisten kanssa vähintään tunnin ajan käytön jälkeen.
  • Vältä voiteen levittämistä silmien lähelle tai silmäluomien ympärille. Herkälle silmänympärysiholle on omat tuotteensa.
  • Älä käytä vaalentavaa voidetta, jos ihollasi on naarmuja, palovammoja tai ihottumaa.

Aurinkovoide: ihanteellinen apu

Aurinkorasva auttaa suojaamaan ihoa kauneusvirheiltä
Aurinkorasva on yksi parhaista tuotteista ihon suojaamiseen värivirheiltä. Sitä tulisi käyttää myös kylminä tai pilvisinä päivinä.

Jos haluat ehkäistä ihon värivirheitä, tarvitset ehdottomasti yhden tuotteen: aurinkorasvan. Amerikan ihotautiakatemian mukaan aurinkorasva on ensisijaisen tärkeä asia ulkona ollessa, vaikka sataisi vettä tai lunta.

Käytä mieluiten aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30. Lisäksi siinä tulisi olla sinkkioksidia tai titaanidioksidia. Jos ihosi on rasvainen, “ei-komedogeeniset” vaihtoehdot voivat auttaa pitämään huokosesi puhtaina ja välttämään finnit.

Ovatko vaalentavat ihovoiteet täysin riskittömiä?

Ainesosista riippuen vaalentavat ihovoiteet voivat aiheuttaa valoherkkyyttä, minkä vuoksi niitä tulisi käyttää ainoastaan iltaisin. Muita sivuvaikutuksia voivat olla vähäinen ihoärsytys ja allergiset reaktiot, kuten polttelu, kutina ja ihotulehdus.

Jos sinulla esiintyy mitään näistä oireista, lopeta tuotteen käyttö välittömästi ja ota yhteyttä ihotautilääkäriin. Amerikan ihotautiakatemia varoittaa myös elohopeaa ja muita iholle haitallisia aineita sisältävistä voiteista. Tästä syystä tuotetta valitessa tulisikin varmistaa, että se on ihotautilääkärin hyväksymä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.