Logo image
Logo image

Nuorekas iho 40-vuotiaana

4 minuuttia
Nyt annamme parhaat vinkit nuorekkaan ihon saavuttamiseen nelikymppisenä! Mikäli haluat pitää ihosi sileänä ja hehkeänä tässä iässä, on tärkeää muistaa ennen kaikkea se, että sama vanha hoitorutiini ei enää ole riittävä.
Nuorekas iho 40-vuotiaana
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Neljänkympin tienoilla ihossa ja kehossa alkaa näkyä useita muutoksia, mikä johtuu mm. siitä, että ikääntyessä hormonitoiminta muuttuu. Jos olet jo ylittänyt tämän “rajapyykin”, ei kuitenkaan ole mitään syytä vaipua epätoivoon, vaan lue tämä artikkeli ja säilytä nuorekas iho nelikymppisenäkin!

Naisen hormonit ja iho

Estrogeeni ja progesteroni vastaavat pitkälti naisen ihon kiinteydestä. Kun ikää tulee lisää, näiden hormonien määrät vähenevät, ja siten ihosta tulee ohuempi ja kuivempi.

Terve iho on ensimmäinen tärkeä asia, jotta kasvot voisivat olla nuorekkaat ja kauniit. Jos olet jo ylittänyt neljänkympin, on tärkeää muistaa, että tuttu kauneudenhoidon rutiini ei enää toimi yhtä hyvin kuin ennen. Ihosi tarvitsee tässä vaiheessa lisää hoitoa, sillä 40-vuotiaalla naisella rypyt ja ihon roikkuminen ovat paljon selkeämpiä.

On onneksi monia tehokkaita kotikonsteja ihon pitämiseksi hyvännäköisenä ja hehkeänä, ja nyt esittelemmekin parhaat vaihtoehdot nelikymppisen ihon hoitamiseksi tehokkaalla tavalla, luonnollisesti.

Nuorekas iho 40-vuotiaana: parhaat vinkit

1. Pese kasvosi joka päivä huolella

Some figure

Heti kun heräät aamulla, kannattaa ryhtyä toimeen.

Pese kasvosi kunnolla sopivan pesuaineen ja lämpimän veden kanssa. Käytä vielä ihotyypillesi sopivaa kasvovettä saadaksesi kaiken lian pois. Toista tätä rutiinia sekä aamulla että illalla.

Lue aiheesta lisää: Ihon iltarutiini: seitsemän vinkkiä

2. Huolehdi kunnollisesta kosteutuksesta

Tämä on toinen tärkeä asia, jotta voisit pitää ihosi nuorekkaana vielä 40 ikävuoden vaiheilla. Pidä kiinni hyvästä ihon kosteutusrutiinista.

Tätä varten kannattaa käyttää etenkin yövoiteita, ja ennen kaikkea tietysti sellaisia tuotteita, jotka vaikuttavat ikäääntymisen merkkejä vastaan. Voit esimerkiksi kokeilla sellaisia voiteita, joissa on mukana kollageenia, hyaluronihappoa ja C-vitamiinia.

3. Ihon suojaaminen auringolta on hyvin tärkeää

Kasvojen iholle alkaa ilmaantua yhä enemmän läikkiä tässä iässä, ja tämän kannalta on erittäin oleellista muistaa laittaa joka päivä aurinkovoidetta. Käytä ainakin suojakerrointa 30, olipa ulkona sitten pilvistä tai aurinkoista.

Laita voidetta kasvoillesi, kaulallesi sekä decolté-alueelle, sillä näillä kaikilla alueilla ilmenee ikääntymisen merkkejä muita ihoalueita enemmän. Nykyään monet voiteet ja jopa meikkivoiteet sisältävät aurinkosuojan, mikä tekee elämän paljon helpommaksi!

4. Käytä seerumeja

Kaikki eivät sisällytä ihonhoitorutiiniinsa seerumeja, mutta ne ovat kuitenkin todella hyvä apu ihon pitämiseksi nuorekkaana ja sileänä.

Laita kasvoillesi jotakin seerumia, ja voit nähdä kuinka ihosi näyttää heti kirkkaammalta ja hehkeältä. Kannattaa käyttää sellaisia seerumeja, jotka vaikuttavat iholla palauttavasti tai joissa on runsaasti vitamiineja.

5. Hyödynnä kuorinnan loistavat vaikutukset ihon kaunistamiseksi

Some figure

Ihon kuorinta auttaa poistamaan kuolleita soluja, mikä auttaa uudistamaan ihosoluja ja viivästyttää ikääntymisen merkkejä.

Älä myöskään unohda valita meikkituotteitasi hyvin. Kuten jo mainitsimmekin, iho muuttuu kuivemmaksi noin 40. ikävuoden vaiheilla. Ihanteellista olisi valita rasvaisempia tuotteita tai sellaisia, jotka on suunniteltu varta vasten ikääntyneemmällä iholle.

Muita suosituksia, jotta iho olisi nuorekas nelikymppisenä

1. Pidä painosi terveellisellä tasolla

Ikääntyessä ihmisen aineenvaihdunta hidastuu, mikä on huomattavaa etenkin 30 vuoden jälkeen.

Jos et siis lisää liikuntasi määrää tai sitten liiku suuremmalla teholla, saatat huomata painon kertyvän esimerkiksi kilon vauhtia kuukaudessa. Itse asiassa näin voi helposti käydä, vaikka harrastaisit liikuntaa aivan samaan tyyliin kuin ennenkin.

Siksi kannattaa alkaa kiinnittää aiempaa suurempaa huomiota ruokavalioon ja liikuntaan keski-iän lähestyessä, mikäli haluat pitää painosi, ja sitä kautta ihosi, hyvässä hallinnassa.

2. Lisää C- ja E-vitamiinien saantia

Some figure

C- ja E-vitamiinien sisällyttäminen ruokavalioon on hyvin tärkeä asia, jotta iho voisi pysyä nuorekkaana ikääntymisestä huolimatta. Vaikka näiden vitamiinien saanti on tärkeää jo lapsellekin, ne ovat aivan ensiarvoisen merkittäviä nelikymppiselle naiselle, jotta ihon kokemia muutoksia voitaisiin lievittää.

  • C-vitamiini toimii antioksidanttina kehossa, ja se minimoi vapaiden radikaalien vaikutuksen ihmisen kasvojen iholla. Lisäksi se auttaa yhdistämään kollageenia sekä pitää ihon joustavana ja kiinteänä.
  • E-vitamiini on luonnollinen suojaava tekijä auringon UV-säteitä ja myrkyllisiä tekijöitä vastaan, ja se stimuloi veren virtausta sekä helpottaa kudosten uudelleenluonnin prosessia.

3. Valitse hiuksillesi väri, joka sopii parhaiten oman ihosi sävyyn

Kun ikää on noin 40, on melko todennäköistä, että harmaita suortuvia on tukassa jo useampia. Jos värjäät hiuksiasi, kannattaisi käydä kampaajalla aiempaa useammin, jotta juuret eivät ole selkeästi näkyvissä.

Vaaleammat värit hiuksissa, kuten myös vaaleat raidat, saavat tukan näyttämään paremmalta ikäännyttäessä. Tällaisia värejä on kuitenkin vaikeampi pitää kunnossa kuin tummia.

Lue aiheesta lisää: Parhaat keinot suojata hiuksia auringossa

4. Kevennä meikkiäsi

Raskas meikkivoide ja puuteri voivat mennä ryppyihin ja juonteisiin, ja näin iho näyttää vanhemmalta kuin se itse asiassa onkaan.

Pehmeämpi luomiväri ja vaalea väri huulilla piilottavat epätäydellisyyksiä kasvoilta paremmin kuin tummat sävyt, ja ne myös vetävät vähemmän huomiota ongelmallisiin kasvojen alueisiin. Laita kunnolla kosteusvoidetta ihollesi ennen kuin käytät meikkivoidetta.

5. Huolehdi runsaasta vedenjuonnista

Kaikissa elämänvaiheissa runsas vedenjuonti on ensiarvoisen tärkeä asia terveydelle. Kun ikää on yli 40, nainen tarvitsee kuitenkin entistä enemmän vettä.

Vesi muun muassa pitää ihon kosteutettuna ja siten kiinteämpänä, joten se on merkittävä tekijä sen kannalta, kuinka nuorekkailta ja hehkeiltä kasvot näyttävät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):308–319. doi:10.4161/derm.22804
  • Inoue, S. (2017). Skin Aging. In Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principles and Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802005-0.00043-4
  • Tobin, D. J. (2017). Introduction to skin aging. Journal of Tissue Viability. https://doi.org/10.1016/j.jtv.2016.03.002
  • Draelos, Z. D. (2018). The science behind skin care: Moisturizers. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12490
  • Garre A, Narda M, Valderas-Martinez P, Piquero J, Granger C. Antiaging effects of a novel facial serum containing L-Ascorbic acid, proteoglycans, and proteoglycan-stimulating tripeptide: ex vivo skin explant studies and in vivo clinical studies in women. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:253–263. Published 2018 May 29. doi:10.2147/CCID.S161352
  • Burke, K. E. (2007). Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals. Dermatologic Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2007.00145.x
  • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413–421. Published 2015 Aug 3. doi:10.2147/CCID.S86822

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.