Logo image
Logo image

Ihon kuivumista aiheuttavia tekijöitä

4 minuuttia
Monet ihmiset kokevat ihon kuivumista jossakin vaiheessa elämää. Ikääntyminen, kylmä ilmasto ja kemialliset ärsykkeet aiheuttavat kaikki ihon kuivumista.
Ihon kuivumista aiheuttavia tekijöitä
Viimeisin päivitys: 13 helmikuuta, 2021

Kuiva iho eli kseroosi on yleinen ihotauti, joka vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin ja sitä voi esiintyä eri osissa kehoa. Iho tarvitsee jatkuvasti 10-15 % vettä sisältäviä ainesosia pysyäkseen ehjänä ja säilyttääkseen kimmoisuutensa, joten alhaisempi prosenttiosuus vaikuttaa negatiivisesti sen kimmoisuuteen. Mutta mikä ihon kuivumista aiheuttaa ja mitä se tekee iholle?

Kun iho kuivuu, aiheuttaa se kutinaa, mikä voi myöhemmin johtaa hiertymiin ja jopa infektioihin. Näitä ongelmia voidaan kuitenkin minimoida käyttämällä ilmankostutinta kuivissa tiloissa, vaihtamalla kylpytuotteita sekä käyttämällä kosteusvoidetta lipidien korvaamiseksi.

Miltä kuiva iho näyttää?

Kun iho menettää liikaa kosteutta ja kärsii nestehukasta, voi se kuivua ja alkaa halkeilla. American Academy of Dermatology -ihonhoitoakatemian mukaan joitakin ihon kuivuudesta kertovia merkkejä ovat:

 • Kuivuus ja paremmin huomattavissa olevat hienot juonteet
 • Kutina
 • Ihon halkeilu tai hilseily
 • Karheus koskettaessa
 • Punoitus

Ihon kuivumista voi esiintyä missä vain kehonosassa ja sitä esiintyy yleisimmin käsissä, käsivarsissa sekä jaloissa. Nesteyttäminen ei ainoastaan paranna ihon ulkonäköä, vaan se auttaa myös varmistamaan, että kehon muut elimet toimivat oikealla tavalla.

Some figure
Kuiva iho vahingoittaa elimen suojaavaa kerrosta jättäen ihon alttiiksi bakteeritartunnoille.

Mikä ihon kuivumista aiheuttaa?

Kseroosi on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailman. Se voi ilmestyä ajoittain ihmisen elinympäristön muutoksesta, uuden ihotuotteen käytön aloittamisesta, iästä tai sairaudesta johtuen. Jotkut ihmiset saattavat kärsiä kroonisesta kseroosista.

Suurin osa ihmisistä kokee ihon kuivumista jossakin vaiheessa vuoden aikana joko sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuen. Alla olemme listanneet yleisimpiä ihon kuivumista aiheuttavia tekijöitä.

Sairaus

Diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, munuaisen vajaatoiminta, kosketusallergia sekä atooppinen ihottuma voivat aiheuttaa ihon äärimmäistä kuivumista. Nämä sairaudet voivat muuttaa sekä ihon että silmien kosteuspitoisuutta. Ne voivat siis aiheuttaa kuivan ihon lisäksi myös epämukavaa silmien kuivumista.

Kutina on tavallisin kuivan ihon oire. Se on jatkuvaa ja toisinaan sietämätöntä. Siitä syystä onkin tärkeää, että tällaisista sairauksista kärsivät ihmiset käyttävät kosteusvoidetta voidakseen ehkäistä kuivuutta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ihottuman oireet, aiheuttajat ja hoito

Äärimmäiset ilmasto-olosuhteet

Talvikuukausien aikana ulko- ja sisäilma muuttuu kuivemmaksi ja veri vetäytyy ihon uloimmalta kerrokselta pitääkseen sisäelimet lämpiminä. Tämä voi saada ihon kuivumaan hyvin nopeasti. Lämpimällä säällä puolestaan ilman kuumuus, kuiva ilmasto ja ilmastointilaitteiden käyttö vie kosteuden iholta.

Tällaisissa ilmasto-olosuhteissa elävien ihmisten (ja niissä vierailevien) tulisi yrittää käydä nopeassa suihkussa sekä käyttää lämmintä tai haaleaa vettä aina kuin vain mahdollista. Suosittelemme myös levittämään kosteusvoidetta suihkun jälkeen ihon suojaamiseksi.

Liiallinen kylpeminen

Liian usein suihkussa käyminen on yksi yleisimmistä ihon kuivumista aiheuttavista tekijöistä. Monet kauppojen saippuoista ja suihkugeeleistä sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka hajottavat ihmisen iholla olevan lian ja rasvan. Vaikka ne auttavatkin pitämään ihon puhtaana ja mukavan tuntuisena, voi tämä prosessi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa lyhyt- tai pitkäaikaista vahinkoa.

Näin tapahtuu siksi, että kemialliset tuotteet eivät pysty erottamaan niitä toisistaan ja poistavat siten myös tärkeät lipidien tuomat suojat mahdollistaen bakteerien pääsyn iholle.

Ikääntyminen

Kseroosin saamisen todennäköisyys kasvaa ikääntyessä keratinisaatiossa (luonnollinen kuorintaprosessi) sekä ihon uloimmassa kerroksissa olevissa lipideissä tapahtuvista muutoksista johtuen.

Kehon talintuotanto tipahtaa merkittävästi noin 40 vuoden iässä. Se pitää ihon pehmeänä ja  nuorekkaana. Vuosien kuluessa talin tuotannon väheneminen jatkuu johtaen helpommin ihon kuivumiseen.

Vaikka kseroosi onkin yleinen ongelma, liittyy se läheisesti ikääntymiseen. On kuitenkin monia vinkkejä, joiden avulla iho voidaan pitää kosteutettuna ja terveenä jopa ikääntymisen aikana.

Tupakointi

Tupakka sisältää toksiineja ja kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä. Tämä voi saada ihon kuivumaan jopa entistä pahemmin yhdessä nopeutuneen ikääntymisen kanssa.

Säännöllisesti tupakoivat ihmiset kärsivät ihon kuivumisesta kasvoilla ja heillä on usein ryppyjä suun ympärillä. Savukkeet nopeuttavat ihon kollageenin sekä verinahan perustuksen muodostavien pienten joustavien kuitujen hajoamista. Tämän takia tupakointi yhdistetään ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Lue myös: Miten tupakka vaikuttaa ihoon

Mitä ihon pH-arvo tarkoittaa ja mitä tekemistä sillä on ihon kuivuuden kanssa?

Ihon pH-arvo vaihtelee 1 ja 14 välillä. Neutraalina pH-arvona pidetään lukua 7, ja kaikki sen alapuolella olevat luvut ovat happamia ja yläpuolella olevat emäksisiä. Ihmisen ihon uloin kerros on pH-arvoltaan 4-6 välillä, eli luonnollisesti hapan.

Iho koostuu talista, aminohapoista ja rasvahapoista. Kuten kaksi viimeistä nimeä saattaakin jo paljastaa, ovat nämä ainesosat hapokkaita. Ne auttavat ihoa ehkäisemään bakteerikasvustoa syntymästä. Lipidikerros koostuu niin ikään rasvahapoista, kolesterolista sekä keramideista, jotka toimivat yhdessä luonnollisena vettä karkottavana koostumuksena.

Ihon hapokkuus estää helposti useimpia tauteja aiheuttavia bakteereita. Tämä suojakerros ei kuitenkaan toimi tehokkaasti silloin, kun iho on kuiva tai vahingoittunut.

Ihon sisäisen kerroksen pH-arvo on noin 7,4. Se on ihanteellinen tila bakteerikasvuston leviämiselle. Kseroosi on siis tulehduksellisen dermatiitin riskitekijä.

Some figure
Kosteusvoiteiden säännöllinen käyttäminen on helppo ja tehokas tapa suojata ihoa.

Kuivan ihon kosteutus

Nopeassa, lämpimässä suihkussa käyminen sekä kosteusvoiteen levittäminen heti kuivattelun jälkeen on parasta mitä kuivan ihon tai kseroosin kohdalla voi tehdä. Iho on silloin kaikista vastaanottavaisin tarvittavien pehmittävien aineiden imeytymiseksi sekä suojaavan kerroksen vahvistamiseksi.

Muistathan, että kutina on kuivan ihon klassinen oire. Joten heti kun tunnet jopa pientä kutinaa, on se ihon tapa kertoa sinulle, että se tarvitsee enemmän kosteutusta. Levitä sille siis kosteusvoidetta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pons-Guiraud A. Dry skin in dermatology: a complex physiopathology. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21 Suppl 2:1-4. doi:10.1111/j.1468-3083.2007.02379.x
 • Hashizume H. Skin aging and dry skin. J Dermatol. 2004;31(8):603-609. doi:10.1111/j.1346-8138.2004.tb00565.x
 • Siddappa K. Dry skin conditions, eczema and emollients in their management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2003;69(2):69-75.
 • Gin, H., et al. “Treatment by a moisturizer of xerosis and cracks of the feet in men and women with diabetes: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study.” Diabetic Medicine 34.9 (2017): 1309-1317.
 • Andriessen A. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. Br J Nurs. 2013;22(1):26-30. doi:10.12968/bjon.2013.22.1.26
 • Ali SM, Yosipovitch G. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta Derm Venereol. 2013;93(3):261-267. doi:10.2340/00015555-1531
 • Lambers H, Piessens S, Bloem A, Pronk H, Finkel P. Natural skin surface pH is on average below 5, which is beneficial for its resident flora. Int J Cosmet Sci. 2006;28(5):359-370. doi:10.1111/j.1467-2494.2006.00344.x
 • Misery L. Nicotine effects on skin: are they positive or negative?. Exp Dermatol. 2004;13(11):665-670. doi:10.1111/j.0906-6705.2004.00274.x
 • Augustin, Matthias, et al. “Diagnosis and treatment of xerosis cutis–a position paper.” JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft 17 (2019): 3-33.
 • Yadgar, Ramsin Joseph, and Adam J. Friedman. “Efficacy of a Skin Condition-Adapted Solution for Xerosis and Itch Relief Associated With Aging.” Journal of drugs in dermatology: JDD 15.11 (2016): s91-s94.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.