6 tehokasta luontaishoitoa kuiviin silmiin

Epämiellyttävää silmien kuivuutta voi hoitaa muun muassa erilaisten silmäharjoitusten ja silmien alueelle kohdistuvan kevyen hieronnan avulla. Silmien hyvinvointia tulisi myös ylläpitää sekä sisäisellä että ulkoisella kosteutuksella.
6 tehokasta luontaishoitoa kuiviin silmiin

Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2019

Silmien kuivuus on usein erittäin epämiellyttävää ja voi johtaa silmien kutinaan ja ärsyyntymiseen. Vaikka terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio näyttelee olennaista osaa silmien hyvinvoinnissa, on kuiviin silmiin olemassa myös muutamia varsin tehokkaaksi osoittautuneita luontaishoitoja.

Jaamme seuraavaksi 6 tehokasta, mutta hellävaraista luontaishoitoa silmien kuivuuden lieventämiseen. Näitä neuvoja noudattamalla tulet huomaamaan hiljalleen selkeän eron silmien kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

6 luontaishoitoa kuiviin silmiin

1. Silmäjumppa

Toisinaan silmien kuivuus voi johtua kasvojen lihasten jännitystilasta, joka vaikuttaa vahvasti myös silmiin. Silmien vähäinen räpyttely ja silmäluomien kankeus vaikeuttavat silmän pinnan kosteustasapainon ylläpitoa, jolloin myös silmät tuntuvat kuivemmilta.

Kuiviin silmiin ja silmien kosteustasapainon palauttamiseksi on kuitenkin kehitelty muutamia harjoituksia, joita kutsutaan myös silmäjumpaksi:

  • Lisää silmien räpyttelyä, erityisesti silloin, kun vietät aikaa tietokoneen tai puhelimen ääressä.
  • Sulje silmäsi kiinni voimakkaasti muutaman sekunnin ajan ja rentouta. Toista harjoitus aika ajoin.
  • Suuntaa katseesi ylös, alas, oikealle ja vasemmalle liikuttamatta päätäsi. Toista harjoitus useamman kerran päivässä.
  • Suuntaa katseesi nenänpäähän muutaman sekunnin ajaksi ja rentouta. Toista harjoitus aika ajoittain. Tämä harjoitus kehittää erityisesti tiettyjä silmien lihaksia, jotka eivät muutoin pääse työskentelemään kunnolla.

2. Kasvohieronta

Toinen oivallinen tapa kasvojen lihasten jännityksen ja kuivien silmien helpottamiseen on kasvohieronta. Kasvohieronnan avulla voit parantaa sekä kasvojen verenkiertoa että tehostaa silmien luonnollista kosteutusta.

Ideoita kasvohieronnan tekemiseen:

  • Painele poskiluita kevyesti vaakasuorassa.
  • Hiero ohimoita pyörivin liikkein.
  • Nipistele kulmia.
  • Painele silmänympärysaluetta kevyesti sormilla ja jatka liikettä poskiluista aina kulmaluihin asti.
  • Hiero silmäluomia hyvin varovaisesti pyörivin kevyin liikkein.
Kasvohieronta parantaa kasvojen lihasten verenkiertoa

3. Ghee tai muu kirkastettu voi

Intialaisessa terveydenhoidossa Ayurvedassa paljon käytetty ghee (tai ghi) ja muut kirkastetut voit auttavat kosteuttamaan ja ravitsemaan sekä silmiä että koko kehoa. Vaikka tämä voikin kuulostaa omituiselle, ghi-voista valmistetuilla silmätipoilla voi olla silmien kosteustasapainoa parantava vaikutus. Rasvapohjaisten silmätippojen teho silmän kirkastumiseen voidaan huomata lähes välittömästi käytön aloittamisen jälkeen.

  • Lisää silmään ghistä tai muusta kirkastetusta voista valmistettuja silmätippoja kaksi kertaa päivässä (yksi tippa kumpaankin silmään aamulla ja iltapäivällä).
  • Rasvapohjaiset silmätipat aiheuttavat heti tippojen lisäämisen jälkeen näön sakeutumista, mutta näkö palaa ennalleen jo muutaman sekunnin päästä.

4. Pellavansiemenet

Pellavansiemenet ovat erinomainen luontaishoito kyynelkanavien toiminnan tehostamiseksi. Lisäksi pellavansiemenet sisältävät runsaasti silmän hyvinvoinnille tärkeitä Omega-3 -rasvahappoja, jotka tehostavat silmän toimintaa sisältäpäin.

Jotta pystyisimme hyödyntämään pellavansiementen terveysvaikutuksia tehokkaasti, meidän tulee nauttia niitä päivittäin esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Jauhettuna heti tuoreeltaan, sillä pellavansiementen korkea rasvapitoisuus johtaa normaalia nopeampaan hapettumiseen.
  • Pellavansiemenistä valmistettuna öljynä (suositeltu annos 15 ml eli 1 rkl päivässä) tai ravintolisänä noudattaen pakkauksen mukana tulevaa annossuositusta.

Kokonaisina nautitut ja oikeaoppisesti turvotetut pellavansiemenet parantavat myös suoliston toimintaa säännöllisesti nautittuna. Jos tavoitteenasi on kuitenkin hyödyntää pellavansiementen ravintoaineet mahdollisimman tehokkaalla tavalla, suosittelemme sinua nauttimaan yhdellä tai useammalla yllä mainituista tavoista.

Pellavansiemenet ovat oikea ihmeruoka

5. Silmäruoho

Silmäruoho on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sisältävä ruohovartinen lääkekasvi, joka nimensäkin mukaisesti parantaa silmien hyvinvointia muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Ehkäisee ja helpottaa silmän sidekalvontulehduksia.
  • Lieventää kutinaa, ärsytystä ja silmien punoitusta.
  • Vähentää silmien turvotusta.
  • Tasapainottaa kyynelkanavien toimintaa ja ehkäisee silmien kuivuutta.
  • Hoitaa näärännäppyjä ja silmäluomien pitkäaikaisia tulehduksia.

Tehokkain tapa silmien kuivuuden hoitamiseen on silmäruohon lisääminen silmään silmätippojen muodossa. Jos silmäruohotippoja ei ole saatavilla, voit valmistaa silmäruohosta kotitekoisen hauteen. Huolehdi kuitenkin, että hauteessa käytettävät liinat ovat sterilisoituja.

6. Suolavesi

Myös suolavesi toimii oivallisena vaihtoehtona lievittämään silmien epämiellyttävää kuivuutta – ovathan kyyneleetkin luonnollisesti suolaisia! Oikein laimennettuna suolavedellä on antiseptisiä ja dekongestanttisia eli tukkoisuutta poistavia ominaisuuksia, jotka hoitavat samalla herkkää silmän pintaa.

Suolavedestä voi olla yllättävää apua kuiviin silmiin

Suolaveden laimennussuhde tulisi aina olla sama riippumatta siitä, miten paljon silmätippoja halutaan valmistaa:

  • 1 osa suolavettä
  • 2 ½ osaa puhdasta vettä

Suosittelemme, että hankit suolaveden joko hyvin varustetusta ruokakaupasta, apteekista tai luontaistuotekaupasta, jotta pysyt varmistamaan, että vesi on varmasti kunnolla suodatettua. Kiinnitä myös erityistä huomiota silmätippojen tai minkä tahansa muun silmähoidon valmistamisessa, että kaikki käytettävät astiat ja välineet ovat huolellisesti desinfioituja. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.