Logo image
Logo image

Älä tarraudu välinpitämättömään ihmiseen

3 minuuttia
Joskus olemme niin sokaistuneita, ettemme näe sitä, miten toinen ihminen yrittää manipuloida meitä ja käyttää meitä hyväkseen. Älä tarraudu tällaiseen ihmiseen. Ansaitset parempaa.
Älä tarraudu välinpitämättömään ihmiseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sanotaan, että mitä enemmän joku ei anna sinulle huomiota, sitä enemmän kiinnostut tästä ihmisestä ja haluat heidän hyväksyntäänsä. Ei ole kuitenkaan hyväksi sinulle itsellesi tarrautua välinpitämättömään ihmiseen.

Kyseessä voi olla perinteinen kissa ja hiiri -leikki, tai oletus siitä, että tavoittelemasi henkilö on jotenkin mysteerinen ja tavoittelun arvoinen. Usein tällainen ihminen pelaa kuitenkin pelejä, eikä hänellä ole empatiaa tai kiinnostusta sinua kohtaan  – hän ei täten tietenkään ansaitse huomiotasi.

Älä tarraudu välinpitämättömään ihmiseen, joka tekee jatkuvasti katoamistemppuja, eikä ole luottamuksen arvoinen. Kun hän ilmaantuu uudelleen, olet helpottunut ja side välillänne vahvistuu, mutta vain hetkellisesti.

Älä uppoudu haavemaailmaan, jossa tämä ihminen lopulta muuttuu ja alkaa arvostamaan sinua. Avaa silmäsi. Saatat viettää elämääsi manipuloivan ihmisen kanssa.

Älä huijaa itseäsi

Some figure

Kun ihastumme, alamme välittömästi huijata itseämme. Rakkauden kohteen pienet viat tuntuvat mitättömiltä, jopa suloisilta. Saatat alkaa tulkitsemaan viestejä toiselta rakkautena ja uskot, että kuulutte yhteen – tarraudut häneen ja hän ottaa tästä kaiken hyödyn irti.

Kuvitelmissasi rakastamasi ihminen huolehtii sinusta ja haluaa olla parisuhteessa kanssasi, siitä huolimatta että hän sivuuttaa tarpeesi jatkuvasti.

Älä jatka suhdettasi välinpitämättömään ihmiseen

Some figure

Älä jatka tällaista suhdetta pidempään. Mieti tarkkaan, onko haluamasi ihminen oikeasti sellainen kuin kuvittelet. Näetkö vain sen, minkä haluat nähdä? Yritä katsoa tilannetta uusin silmin uudesta näkökulmasta:

  • Hän ottaa sinuun yhteyttä vain silloin kun haluaa, ja kun hän ei halua, et kuule hänestä henkäystäkään. Tämä on merkki siitä, että hän käyttää sinua.
  • Hän peruuttaa treffit jatkuvasti viettääkseen aikaa kavereidensa kanssa tai muita asioita tehden, hän uusii suunnitelmanne jatkuvasti tekosyitä käyttäen. Hän ei pidä sinusta niin paljon kuin luulet tai toivoisit.
  • Hän lopettaa puhelut pikaisesti ja äkillisesti, eikä hän välitä siitä, jos haluat puhua ongelmistasi. Et ole hänelle prioriteetti.

Ehkä hyväksyt hänen käytöksensä kertomalla itsellesi, että hän kaipaa omaa tilaa tai että hän on hyvin itsenäinen, ja että sinä olet liian päällekäyvä. Nämä tekosyyt vahingoittavat itsekunnioitustasi, sillä sinä ansaitset ihmisen, joka on sinusta aivan yhtä kiinnostunut kuin sinä hänestä.

Poista side silmiltäsi: hän sivuuttaa sinut kokonaan

Some figure

On aika vetää silmiltäsi side, joka estää sinua näkemästä todellisuutta rationaalisesti. Varmista ensin, ettet ole toisesta ihmisestä riippuvainen. Jos olet tullut toisesta ihmisestä riippuvaiseksi, on hänellä liikaa valtaa sinuun ja hän voi vaikuttaa sinuun negatiivisesti.

Ehkä omaksut ajatuksia ja asenteita, joita et olisi koskaan aikasemmin harkinnutkaan, tai annat hänen kohdella sinua huonosti, sillä et voi kuvitella elämää ilman häntä.

On aika tajuta, ettei kyseinen ihminen välitä sinusta ansaitsemallasi tavalla ja katkaista side heihin. On aika liikkua eteenpäin. Sinä pystyt siihen.

Hänen sanansa ja tekonsa hämmentävät

Oletko koskaan yrittänyt puhua hänelle tunteistasi tai ajatuksistasi? Jostakin sellaisesta, joka kalvaa sinua? Tai ehkä olet yrittänyt kertoa hänelle, miten paljon hänestä välität. Oletko vastakaikuna saanut takaisin vähättelyä, aggressiivisuutta tai täydellistä mykkäkoulua?

Kyseessä on ihminen, joka ei välitä tunteistasi tai siitä, mitä päässäsi liikkuu.

Joskus tällaiset ihmiset voivat vaikuttaa yhdessä hetkessä täysin kylmiltä ja välinpitämättömiltä, ja seuraavana päivänä he tunnustavat rakkauttaan. Älä putoa tähän ansaan. Jos toinen ei osaa olla sinulle mukava ja rakastava joka päivä, ei hän ole vaivasi arvoinen.

Vaihteleva käytös hämää sinut luulemaan että asioihin tulee muutos ja palaat taas kissa ja hiiri -leikkiin, jolloin pysyt koukussa.

Välillänne ilmenee hellyyttä vain silloin kun hän haluaa sitä

Kaipaat hellyyttä ja fyysistä huomiota, mutta et saa sitä silloin kun haluat. Kun olet suhteessa välinpitämättömään ihmiseen, saat sitä vain silloin kun kumppanisi haluaa.

Kiinnitä huomiota tähän. Jos hän muuttuu hellitteleväksi vain silloin kun suutut, hän yrittää estää sinua jättämästä häntä manipuloinnilla.

Hän saa itsevarmuutesi heikkenemään

Hyvät ihmiset saavat meidät tuntemaan olomme fiksuiksi, kauniiksi ja kykeneviksi. Kun joku ihminen saa sinut tuntemaan olosi tyhmäksi, pieneksi ja rumaksi, tulisi sinun päästä hänestä eroon mahdollisimman nopeasti.

Ehkä teillä on hetkiä, kun tunnet olosi hyväksi ja tyytyväiseksi, onnelliseksi. Mutta tutkaile näitä hetkiä lähemmin, oletko onnellinen vain silloin, kun et yritä ilmaista tunteitasi ja huoliasi hänelle? Ehkä vältät sanomasta tai tekemästä asioita, jotta hän ei ala kritisoimaan sinua.

Päästä siis irti suhteestasi välinpitämättömään ihmiseen mahdollisimman nopeasti, siitä ei seuraa mitään hyvää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De la Villa-Moral, M., Sirvent, C., Ovejero, A., & Cuetos, G. (2018). Dependencia emocional en las relaciones de pareja como Síndrome de Artemisa: modelo explicativo. Terapia psicológica36(3), 156-166.
  • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de apego en relaciones de pareja y su asociación con la satisfacción marital. Psykhe (Santiago)21(1), 69-82.
  • Van Dijk, T. (2006). Discurso y manipulación: Discusión teórica y algunas aplicaciones. Revista signos39(60), 49-74.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.