Afonia: äänenkadon syyt, hoito ja ehkäisy

Kun afonia johtuu vaarattomista syistä, kuten flunssasta tai ärsytyksestä, se ei yleensä kestä yli viikkoa.
Afonia: äänenkadon syyt, hoito ja ehkäisy

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Afonia tarkoittaa äänenkatoa eli äänen menetystä. Äänenkato voi olla joko kokonaisvaltaista tai osittaista, tai kyseessä voi olla äänen muutos, joka yleensä päättyy äänen joko osittaiseen tai kokonaisvaltaiseen menetykseen. Afonia voi olla välitöntä tai etenevää sen syystä riippuen.

Kun afonia johtuu vähäisemmistä syistä, kuten flunssasta tai ärsytyksestä, se ei yleensä kestä yli viikkoa. Toisinaan kuitenkin niissä tapauksissa, joissa se johtuu äänihuulten vammoista, afonia voi olla kroonista tai jatkuvaa.

Afonia voi johtua myös monista muista syistä, kuten äänen liiallisesta käytöstä, huutamisesta, allergiasta tai refluksista silloin, kun mahahapon sisältöä nousee takaisin nieluun tai jopa suuhun asti.

Lisäksi tämä äänen menetys voi johtua myös tupakan ja alkoholin kulutuksesta, viruksen lisääntymisestä tai äänihuulia halvauttavista sairauksista. Altistuminen tietyille ympäristön olosuhteille, kuten kuivalle ilmalle tai ilmastoinnille, on myös yksi yleisimmistä äänen menetyksen syistä.

Kuinka afoniaa hoidetaan?

Afonia eli äänenkato voi johtua useista eri syistä, kuten liiallisesta äänenkäytöstä ja huutamisesta

Äänen palauttamiseksi on tarpeen vähentää äänihuulten ärsytystä ja tulehdusta. Voit tehdä tämän noudattamalla seuraavia suosituksia:

Äänihuulten lepuuttaminen

On suositeltavaa lopettaa puhuminen muutaman päivän ajaksi tai välttää puhumista niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi sinun tulee välttää yskimistä, kurkun kakistelua ja hengittämistä suun kautta.

Nesteytys

On tärkeää varmistaa, että äänihuulet pysyvät nesteytettyinä ja pyrkiä juomaan vähintään 2 litraa vettä päivässä. Tällä tavoin vähennät kuivuuden ja karheuden tunnetta kurkussa. Talvella myös talon lämmitys voi kuivattaa äänihuulia, joten varmista, että ilmankosteus olisi välillä 40-60%.

Luontaishoitoja afonian helpottamiseen

Afonia ei satu, mutta voi osoittautua todella häiritseväksi oireeksi varsinkin silloin, jos sinulla on tärkeitä tapaamisia tai projekteja, joissa joudut puhumaan. Onneksi monet luonnolliset lääkkeet voivat kuitenkin toimia apuna afonian hoidossa. Näitä ovat muun muassa:

1. Vesi ja sitruuna

Kurkun kurlaaminen sitruunamehulla varustetulla kuumalla vedellä on erittäin tehokas luonnonlääke afonian hoitoon. Tämä johtuu sitruunan sisältämän C-vitamiinin antiseptisistä ominaisuuksista.

2. Maito ja hunaja

Voit nauttia lasillisen maitoa ja kaksi ruokalusikallista hunajaa sekä aamulla herätessäsi että illalla ennen nukkumaanmenoa ja tulet huomaamaan, kuinka tämä luontaishoito voi helpottaa oloa ja palauttaa äänesi.

3. Inkivääri sitruunalla tai hunajalla

Inkiväärinjuurella on hyödyllisiä ominaisuuksia äänen kannalta, sillä se auttaa poistamaan limaa. Tästä syystä inkiväärin ominaisuuksien yhdistäminen sitruunan tai hunajan kanssa on erittäin tehokas keino afonian hoitamiseksi ja äänen palauttamiseksi.

4. Propolis

Propolis on täydellinen luonnollinen antibiootti, joka lievittää kurkun tilaa. Propoliksen vaikutus perustuu siihen, että tällä mehiläisten valmistamalla kittivahalla on antimikrobinen vaikutus joitakin bakteereita ja viruksia vastaan, joiden tiedetään aiheuttavan afonian lisäksi esimerkiksi kurkkukipua ja liiallista limaneritystä.

Tämä seikka yhdessä sen tulehduksia vastaan taistelevien, parantavien ja elimistön immuunijärjestelmään stimuloivien ominaisuuksien kanssa tekee propoliksesta hyödyllisen luonnonlääkkeen parantamaan ja ehkäisemään nieluun sekä yleisesti hengitysteihin vaikuttavia vaivoja, jotka voivat johtaa afoniaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tiedätkö, mitkä ovat parhaita luonnollisia antibiootteja?

5. Salviasta valmistettu infuusio

Salvia on kasvi, joka sisältää suuren määrän kasviliimaa. Kyseessä on liukoinen kuitu, joka auttaa pehmentämään kurkkua. Lisäksi se toimii myös tehokkaana limakalvojen korjaajana, jonka ansiosta se auttaa lievittämään nielun epämukavuutta ja ärsytystä.

6. Lakritsi

Lakritsi on toinen parhaimmista luonnollisista lääkkeistä afonian hoitoon. Se on kasvi, jolla on samalla sekä tulehduksia vastaan taistelevia että yskää helpottavia ominaisuuksia. Tästä syystä se voi auttaa avaamaan hengitysteitä, joka lopulta helpottaa myös afoniaa. Afonian hoitamiseksi on suositeltavaa, että nautit lakritsista valmistettua hauduketta useita kertoja päivässä.

Lääkehoito afoniaan

Afonian hoitoon voidaan käyttää sekä tulehduskipulääkkeitä että imeskeltäviä kurkkupastilleja, jotka auttavat stimuloimaan syljen tuotantoa

Kun kurkussa esiintyy afoniaa ja epämukavuutta, hoitoon voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä, kuten 400 mg:n ibuprofeenia. Voit vaihtoehtoisesti käyttää afonian hoitoon myös imeskeltäviä tabletteja, joilla on samalla sekä antiseptinen, vaikka toisinaan myös väsyttävä vaikutus.

Lisäksi on syytä muistaa, että tämäntyyppiset lääkkeet auttavat stimuloimaan syljen tuotantoa, mikä puolestaan laskee kurkun ärsytystä. Samalla haluamme kuitenkin muistuttaa, että antibiootteja ei tulisi koskaan käyttää afonian hoitoon, ellei lääkäri ole toisin määrännyt esimerkiksi silloin, jos potilaan afonian on aiheuttanut kurkussa oleva bakteeri-infektio.

Kuinka afoniaa voidaan ehkäistä?

On totta, että kaikkia olosuhteita ei voida aina hallita, mutta joitakin suosituksia on mahdollista noudattaa myös afonian ehkäisemiseksi. Näistä varteenotettavia vinkkejä ovat muun muassa seuraavat:

  • Älä rasita ääntäsi liian usein huutamalla; säätele äänenvoimakkuuttasi äläkä puhu pitkään meluisissa ympäristöissä.
  • Vältä mausteisia ruokia ja alkoholin käyttöä.
  • Pidä allergiat kurissa sekä hoida tarpeen tullen vilustumisesta tai ruoansulatukseen liittyvistä ongelmista johtuvia oireita, jotka aiheuttavat afoniaa.
  • Älä tupakoi.
  • Juo paljon vettä.
  • Lämmittele ääntä ja tee erilaisia rentoutusharjoituksia, jotka auttavat harjoittamaan äänihuulia.
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti: liikunta lisää lihasten jänteyttä. Tämä puolestaan auttaa ylläpitämään hyvää asentoa ja hengitystä, mikä on tarpeen silloin, kun haluamme puhua oikein.

Kuten olemme sanoneet, normaalisti afonia ei yleensä kestä yli viikkoa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat pidemmän aikaa, on suositeltavaa, että käännyt asiantuntijan puoleen. Tällä tavalla lääkäri voi sekä löytää äänenkadolle asianmukaisen hoidon, että samalla vältät vaivan kehittymistä krooniseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.