Yöllinen refluksi: näin ehkäiset sitä

Yöllinen refluksi voi vaikeuttaa nukkumista, mutta onneksi sitä on mahdollista hillitä elämäntapamuutoksilla. Ota talteen parhaat vinkit tästä artikkelista!
Yöllinen refluksi: näin ehkäiset sitä

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yöllinen refluksi vaivaa tuhansia ihmisiä, jotka etsivät jatkuvasti keinoja ehkäistä sitä. Vaikka refluksia voi esiintyä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, monilla se on yleisempää yöaikaan ja voi itse asiassa aiheuttaa unihäiriöitä.

Happorefluksi eli gastroesofageaalinen refluksi (GERD) johtuu ruokatorven sulkijalihaksen heikkenemisestä. Heikentynyt sulkijalihas päästää mahahapot nousemaan ruokatorveen ja jopa suuhun asti. Tämän seurauksena potilas tuntee epämiellyttävää polttelevaa tunnetta tai ärsytystä, johon liittyy usein myös rintakipua ja nielemisvaikeuksia.

Onneksi vaiva on useimmissa tapauksessa lievä eikä johda mihinkään vakavampiin komplikaatioihin. Vaivaa kannattaa tästä huolimatta pyrkiä ehkäisemään kaikin mahdollisin keinoin, sillä se voi haitata sekä unen saamista että elämänlaatua yleisesti.

Alla jaamme vinkkejä, joilla yöllinen refluksi saattaa helpottua.

Miksi minua vaivaa yöllinen refluksi?

Useat eri tekijät liittyvät refluksin lisääntymiseen yöaikaan. Ensinnäkin se on yhdistetty raskaiden ja ärsytystä aiheuttavien ruokien syömiseen illalla, erityisesti juuri ennen nukkumaanmenoa. Koska tämä vaikeuttaa ruoansulatusta ja keho on makuuasennossa yöllä, ruokatorven sulkijalihaksen tonus vähenee ja hapot nousevat takaisinpäin ruokatorveen ja suuhun. Sama tapahtuu silloin, jos juodaan hyvin kuumia juomia ennen nukkumaanmenoa tai makuulle käymistä.

Ongelmasta kärsivät myös tupakoijat, stressaavat ihmiset ja tiukkoja yöasuja käyttävät. Ensimmäinen apu refluksiin onkin elämänlaadun parantaminen korjaamalla refluksia aiheuttavat tai pahentavat haitalliset tottumukset.

Refluksi aiheuttaa polttelua

Keinoja välttää yöllinen refluksi

Yöllistä refluksia voi kokeilla ehkäistä useilla eri tavoilla, jos ongelma on paha tai siitä kärsii toistuvasti. Seuraavista suosituksista voi olla apua, mutta refluksioireiden syy on kuitenkin aina tärkeä selvittää lääkärissä.

Vältä ruokailua ennen nukkumaanmenoa

Vaikka nukkumaan ei tulisi mennä syömättä iltapalaa, sitä ei tulisi kuitenkaan syödä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Kannattaa mieluiten nauttia kevyt iltapala kaksi tai kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näin mahalaukun happotuotanto rauhoittuu ennen sänkyyn menemistä.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: 8 käytännön vinkkiä happorefluksin estämiseksi

Rajoita ärsytystä aiheuttavien ruokien syöntiä

Happotuotannon lisääntymistä aiheuttavat ruoat voivat pahentaa refluksia, mistä syystä onkin suositeltavaa rajoittaa esimerkiksi tomaatin, kofeiinin, leikkeleiden, friteerattujen ruokien, mausteisten ruokien ja alkoholijuomien nauttimista, erityisesti illalla.

Torju yöllinen refluksi kohottamalla sängyn päätyä

Yksi parhaista keinoista pitää yöllinen refluksi kurissa on nukkua ylävartalo aavistuksen koholla. Sängyn päätyä kannattaakin nostaa hieman. Näin makuuasentoon käydessä mahalaukku ja kurkku ovat samalla korkeudella, mikä pitää hapot siellä missä niiden kuuluukin olla.

Nuku vasemmalla kyljellä

Yöllinen refluksi voi haitata unta

Vasemmalla kyljellä nukkuminen saattaa vähentää yöllistä refluksia. Anatomisista syistä johtuen oikealla kyljellä nukkuminen altistaa ruokatorven helpommin mahalaukun hapoille, mikä aiheuttaa refluksia.

Yöllinen refluksi kuriin pudottamalla painoa

Ylipainoisten ja liikalihavien ihmisten kannattaa pudottaa painoaan hillitäkseen refluksia. Kun rasvaa kertyy vatsan ympärille, mahalaukun paine kasvaa ja hapot nousevat helpommin ruokatorveen.

Vältä tupakointia ja alkoholia

Refluksista kärsivän ei tulisi polttaa tupakkaa tai juoda alkoholia, sillä nämä tavat saattavat pahentaa oireita.

Käytä väljiä vaatteita

Oman mukavuuden ja terveyden vuoksi on parasta käyttää löysää vaatetusta nukkuessa. Liian tiukat yöasut voivat lisätä vatsan sisäistä painetta, mikä saa hapot nousemaan ylös ruokatorveen.

Pidä stressi kurissa

Stressin hillintä ei auta ainoastaan pitämään yöllistä refluksia kurissa, vaan se parantaa myös unen laatua. Tämän tekemiseksi suositellaan rentoutusmenetelmiä, kuten meditaatiota, joogaa ja kirjojen lukemista.

Mene lääkäriin

Jos oireet jatkuvat tai pahenevat näistä suosituksista huolimatta, on parasta mennä lääkäriin selvittämään vaivan syy ja paras hoitomuoto.

Yöllinen refluksi: lääkkeet

Tässä artikkelissa mainittujen suositusten noudattamisen lisäksi yöllisen refluksin aiheuttamaa epämukavuutta voi yrittää lievittää närästyslääkkeillä, kuten Gavisconilla. Gaviscon on Reckitt Benckiser Healthcare -yrityksen valmistama lääke. Sen kaksitehoinen vaikutus muodostaa suojaavan kerroksen mahalaukkuun, mikä estää happoja nousemasta ruokatorveen, samalla kun se neutralisoi nopeasti liialliset mahahapot mahalaukusta. Tämä estää polttelua. Lue Gavisconin käyttöohjeet ja kysy neuvoa apteekista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.